Stichting Vrijhaven, foto door Naomi Heidinga

Veilige haven voor jongeren: Stichting Vrijhaven

Uithoorn - Een beweging en een plek voor jongeren waar ze zichzelf kunnen zijn. Zaken kunnen onderzoeken, bevragen of ergens mee aan de slag kunnen, waarbij ze leren dat ze op hun eigen keuzes kunnen vertrouwen. Dat is Stichting Vrijhaven in een notendop, dat is opgericht door Kris Korzelius. De jongeren hebben aan de Drechtdijk in een voormalige schuur een ontmoetingsplek ingericht.

Daar is het op een dinsdagavond in november een beetje afzien qua temperatuur; het is buiten fris en de schuur is niet goed te verwarmen. Dat mag de pret echter niet drukken. Met een warme trui, een warmtelamp en kaarsjes is het best uit te houden.

15-25 jaar

De jongeren komen in ieder geval één keer per week samen, onder meer om te kaarten, praten en dingen te organiseren. ‘Stichting Vrijhaven is opgericht voor jongeren in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar,’ vertelt Stan, zoon van de oprichter. Roos, Kim, Sander, Jamie en Jasmijn zijn ook van de partij. Ze kennen elkaar van school en werk. Kim en Roos zijn zussen en Kims vriendje Jamie komt sinds kort ook mee naar Vrijhaven. Ze komen uit Uithoorn en omgeving: Aalsmeer, Nieuwveen en Amstelveen.

Fijne plek

Vrijhaven is een fijne plek om te zijn, vinden ze. ‘Ik ken Stan via mijn werk,’ vertelt Jasmijn. ‘Ik woon aan de andere kant van de Amstel, en had eerder geen reden om in De Kwakel te zijn. Ik kende hier niemand. Dat is nu veranderd.’ Ze praten over van alles wat hen bezighoudt. School of hun opleiding, over iets wat die dag is gebeurd of wat hen te wachten staat. In het geval van Jasmijn is dat de aanstaande verhuizing naar Friesland. ‘In het weekend kom ik straks nog wel deze kant op, voor de scouting en Vrijhaven.

Open mic

Ze zijn nu nog met een klein clubje, maar ze hopen meer jongeren naar de ontmoetingsplek te trekken. Bijvoorbeeld met activiteiten. Ze zijn druk met het organiseren van een open mic avond op 9 december. Het is best lastig om daar muzikanten voor te vinden, merken ze. De opening van de ontmoetingsplek is al geweest, maar 9 december wordt de startavond. ‘Iedereen is welkom bij Vrijhaven,’ aldus Kim. Ze proberen onder meer bij scholen Vrijhaven onder de aandacht te brengen.

Schuur

Aanvankelijk had Kris, de oprichtster, geen fysieke ontmoetingsplek voor ogen. ‘Ik dacht bij Vrijhaven meer aan een beweging, een ontmoetingsplek zou daarbij niet nodig zijn.’ De jongeren hadden er echter wel behoefte aan. In november 2021 kwam de schuur aan de Drechtdijk op hun pad. ‘Deze hebben we volledig gestript en opnieuw ingericht. Bedrijven hebben ons gesponsord, mensen belden met de boodschap dat ze nog spullen thuis hadden staan die we konden gebruiken. De jongeren hebben geholpen bij het klussen.’

‘WE WILLEN BIJ VRIJHAVEN LATEN ZIEN WAT DE MAATSCHAPPIJ NOG MEER TE BIEDEN HEEFT’

Oma

Drie zaken lagen ten grondslag aan de oprichting van Vrijhaven. ‘Ik had vroeger een oma die vlak bij school woonde. Daar kon ik terecht met vragen en kwesties, die ik thuis of op school niet echt kon bespreken. Ik besef dat ik geluk heb gehad met zo’n oma, en wens iedere jongere een dergelijke plek toe waar je gewoon jezelf kunt zijn. Onze zoon Stan is een andere reden voor de oprichting voor Vrijhaven. Hij is hoogbegaafd en in het bestaande schoolsysteem past hij niet. We gingen voor hem op zoek naar een mentor, en vonden die bij een huiswerkbegeleider in Amsterdam. Ik ging mee naar de eerste ontmoeting en ik merkte dat de begeleider echt geïnteresseerd was in Stan. Hij wilde echt weten wie hij was en wat hij wilde leren. In het bestaande schoolsysteem komt dat wat mij betreft te weinig aan de orde. Het mentor zijn, zowel jongeren onder elkaar als de (jong) volwassenen voor de jongeren is een belangrijk aspect voor Vrijhaven, dat hier geboren is.’

Op onderzoek

Het moet niet alleen anders in het schoolsysteem, maar op vele vlakken in de samenleving, vindt Kris. ‘Bijvoorbeeld in de zorg en in de politiek. Jongeren zien dat en willen het anders. Daarmee passen ze niet in de systemen die wij als volwassenen hebben ingericht, die al jaren op een bepaalde manier werken. Tegelijkertijd weten ze niet hoe het anders kan. Ze hebben geen vertrouwen in hun eigen keuze en kunnen, kijken eerst naar anderen. Bij Vrijhaven willen we hen een plek bieden om op onderzoek te gaan. Laten zien wat de maatschappij nog meer te bieden heeft. Wat de mogelijkheden zijn. En vooral hen leren op hun eigen keuze te vertrouwen. De (jong) volwassenen die zich hebben aangesloten bij Stichting Vrijhaven, kunnen daarin een luisterend oor bieden, of een voorbeeld zijn.’

Organisch

Waar Vrijhaven precies toe uitgroeit, weet Kris niet. ‘In eerste instantie wilden we zorgen voor bekendheid door sociale media te gebruiken. Ook vonden we het belangrijk om activiteiten te organiseren. Vervolgens merkten we dat dit niet echt werkte, veel jongeren zitten al vol, hebben geen plek voor andere dingen. Vrijhaven moet meer organisch ontstaan. Het wordt vanzelf meer bekend. Dat duurt wel langer dan ik vooraf had voorzien, maar daar moet ik vrede mee hebben.’

Meer informatie? Surf naar www.stichtingvrijhaven.nl.

vrijhaven-2.jpg


Meer nieuws

Algemeen 25 apr. 2024 09:44

De Kwakel krijgt multifunctioneel en duurzaam dorpshuis

De Kwakel - Stichting Dorpshuis De Quakel start binnenkort met de verduurzaming van het dorpshuis in De Kwakel. Naast de verduurzaming zal ook de begane grond toegankelijker worden gemaakt. Daarmee is het dorpshuis klaar voor de toekomst. 

Algemeen 23 apr. 2024 09:20

Mogelijke verlenging in zicht voor bewoners ‘t Buurtnest

Uithoorn - ‘t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan wordt mogelijk langer beschikbaar gesteld voor de opvang van asielzoekers. De verlenging is mogelijk omdat basisschool De Vuurvogel het pand later nodig heeft dan aanvankelijk gedacht. De nieuwbouwplannen voor de school hebben namelijk meer tijd nodig.

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!