Matthijs van den Berg (gemeente Diemen, links op de foto), Ferry Hoekstra (gemeente Uithoorn) en Jacqueline de Maa (gemeente Ouder-Amstel) strijden als verantwoordelijk wethouders duurzaamheid tegen elkaar in de Textiel Race 2024

Uithoorn tegen Diemen en Ouder-Amstel in Textiel Race

Uithoorn - Welke basisschool verzamelt het meeste textiel en wordt de winnaar van de Textiel race?  Tien basisscholen uit de gemeenten Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel gaan de strijd aan met elkaar om zoveel mogelijk textiel in te zamelen: oude en kapotte kleren, kussenslopen en handdoeken. Het verzamelde textiel zal gerecycled of hergebruikt worden. Helpt u mee? Bewaar dan nu alvast uw overtollige kledingstukken. 

Consuminderen

De gemeenten Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn organiseren in samenwerking met Kringloopwinkel Rataplan en Ceres-kringloop de Textiel Race. Tien basisscholen hebben zich aangemeld om zoveel mogelijk oud en kapot textiel in te zamelen en te repareren. Daarnaast wordt op school aandacht besteed aan consuminderen, de impact van textiel op mens en milieu en de mogelijkheden van reparatie, hergebruik en recyclen. De school die het meeste textiel heeft ingezameld, wint een workshop upcycling van kleding. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen! Buurtbewoners kunnen hun textiel namelijk aan bieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Betere wereld begint in je kledingkast

Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter! Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving!

De Textiel Race Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn vindt plaats van maandag 3 juni tot donderdag 27 juni. De race is een initiatief in samenwerking met de drie gemeenten, Kringloopwinkel Rataplan en Ceres-kringloop. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel opnieuw gebruikt wordt of bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.


Meer nieuws

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.