Samen Thamen

Uithoorn - Linda van Rekum is voorzitter van, zoals ze zelf zegt ‘de leukste honk- en softbalvereniging van Nederland’: Thamen. De coronaperiode was voor alle sportverenigingen lastig, maar Thamen sloeg zich er met een positieve instelling en de slogan #samenthamen heel aardig doorheen. ‘Honk – en softbal zijn sociale sporten waar je prima afstand kunt houden,’ zegt Linda.

De voorzittersfunctie van Thamen past Linda van Rekum als een jas. Ze beoefent de sport zelf al meer dan 40 jaar. Wat er precies zo leuk aan is? ‘Heb je even?’, zegt ze, om lachend te vervolgen: ‘Het is in ieder geval de enige sport waarbij je mag slaan en stelen.’

Ook Linda stond als voorzitter voor de uitdaging om haar club door de coronacrisis te loodsen: ‘Natuurlijk was het heftig,’ zegt Linda. ‘Je mist je leden en een groot deel van het sociale contact. Maar gelukkig hebben we toch ook heel veel kunnen bieden. Honk- en softbal zijn echte zomersporten en bovendien is er weinig lichamelijk contact, dat is zeker in ons voordeel geweest. We hebben vorig jaar eigenlijk op heel veel vlakken een goed seizoen gehad, maar je wilt natuurlijk meer als familievereniging.’

Winter
‘Normaal gesproken starten we in januari met zaaltraining, maar dat was nu onmogelijk. Met dank aan Qui Vive en Legmeervogels konden we dat buiten op het kunstgras doen. Dat was even aanpassen, maar natuurlijk geweldig dat de (jeugd-)teams wel konden trainen. Het mooie van honk- en softbal is dat je in setjes van 2 op anderhalve meter heel veel kan doen. Natuurlijk op conditioneel gebied, maar ook overgooien en slaan. Daardoor hebben we veld- en speltechnische zaken kunnen trainen’ zegt Linda.

Verademing
Het was voor Linda en iedereen die Thamen een warm hart toedraagt in mei en begin juni een verademing om dankzij de coronaversoepelingen kinderen weer op het veld te kunnen zien staan tijdens diverse clinics. ‘Het was echt heel fijn dat de jeugd in het weekend weer kon sporten.’ En op het moment van dit interview stond de 18+-afdeling te trappelen om weer de wei in te mogen.

Sociale familieclub
Thamen onderscheidt zich al jaren als een sociale club waar voor iedereen plek is en er heerst een sterk familiegevoel. Het ledenbestand is bovendien zeer divers. ‘Ons oudst spelende lid is 74 jaar,’ zegt Linda trots. ‘En er spelen bij ons mensen van alle nationaliteiten: van Japanners, Russen, Amerikanen tot aan Antillianen en Dominicanen.’

Bij Thamen is anderzijds zeker ook ruimte voor prestaties. ‘Ons eerste honkbal herenteam speelt relatief hoog in de eerste klasse en het team kan de komende jaren best eens de sprong naar de overgangsklasse gaan maken,’ zegt Linda.

Alle niveau’s
De hoogste damesteams komen met twee teams uit in de derde klasse uit en er is nog een gezellig damesteam in de vijfde klasse. ‘Bij ons kan van alles: we spelen op alle niveau’s en met allerlei samenstellingen. We hebben ook een slow-pitch team en dat is een gemengd team met heren en dames. Echt iedereen vanaf 5 jaar is welkom.’

Het aantal leden bij Thamen bleef ondanks coronaperiode ook nog heel goed op peil. ‘We hebben slechts een paar afhakers die er door corona achter kwamen dat ze het wel prettig vonden om geen verplichtingen te hebben, maar er zijn ook weer nieuwe leden bijgekomen die juist willen sporten. ’Honk- en softbal zijn voor heel veel volwassenen en kinderen die minder kunnen meekomen in een lichamelijk sport echt een prachtig alternatief, vooral omdat er weinig lichamelijk contact is’, zegt Linda.

Blij en fit
‘We zeggen wel eens gekscherend dat je bij Thamen niet alleen lid wordt van een club maar ook bij een familie gaat horen. En hoe fijn is het om als vereniging terug te krijgen dat je kind blij is en zich zo welkom voelt? Van sporten word je niet alleen fitter. Je bent onderdeel van een team, leert samenwerken en hebt elkaar nodig! En ook al ben je onderdeel van een team, je kan als individu zeker shinen.’

Verschil
En dan ook nog maar even die ene eeuwige vraag: wat is het verschil tussen honk- en softbal? Van Rekum lacht aanstekelijk: ‘Je bent niet de eerste en vast zeker niet de laatste die dit vraagt. Komt ie in het kort: de manier van werpen, de afmeting van het veld en formaat van de bal,’ aldus Linda. ‘Maar om goed kennis te maken mag iedereen vrijblijvend een trainingen komen volgen: jong en oud, man en vrouw, jongens en meisjes. En ervaring is niet belangrijk!

Ben jij nieuwsgierig? Kijk snel op de website www.thamen.info en meld je geheel vrijblijvend aan voor een kennismakingstraining!


Meer nieuws

Wonen en bouwen 22 jul. 2021 14:19

Wethouder De Robles bezoekt nieuwe bibliotheek

UITHOORN - De bouw van project De Rede, met als onderdeel de nieuwe bibliotheek van Uithoorn, vordert voorspoedig. Zó voorspoedig, dat ontwikkelaar Van Wijnen wethouder José de Robles al kon uitnodigen voor een rondleiding in het prominente pand aan de Amstel.

Wonen en bouwen 21 jul. 2021 14:03

Feestelijke oplevering woningen De Rietkraag en Cube Houses

Uithoorn - Op het weiland tussen woonwijk De Kuil en de Vuurlijn / Ringdijk is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het project De Rietkraag. Met het project zijn onder meer 8 unieke Cube House woningen ontwikkeld. Donderdag 15 juli is de laatste starterswoning feestelijk opgeleverd.

Algemeen 20 jul. 2021 13:53

Echtpaar Timmer na 65 jaar “nog steeds dol op elkaar”

UITHOORN – Burgemeester Pieter Heiliegers heeft een bezoek gebracht aan het Uithoornse echtpaar Timmer dat op 11 juli 65 jaar getrouwd was. De burgervader bracht het bruidspaar een mooie bos kleurrijke bloemen.

Algemeen 18 jul. 2021 11:00

René Aldewereld schrijft boek: Eerste hulp bij schokkende gebeurtenissen

Uithoorn - Het verlies van een dierbare, een ongeval of ander traumatisch voorval. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met een ingrijpende gebeurtenis. ‘Maar hoe je ermee omgaat is voor iedereen anders’, zegt René Aldewereld. Hij schreef het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander wat er komt kijken bij stress situaties. Zo maakte hij als hulpverlener bij de brandweer en ambulance onder andere de crash van Turkish Airlines en de brand in het cellencomplex op Schiphol mee. 

Wonen en bouwen 16 jul. 2021 15:00

Economisch daklozen in Uithoorn “onder de pannen”

Uithoorn - Iedereen kan “economisch dakloos” worden. Plotseling zonder woonplek door een echtscheiding bijvoorbeeld, door baanverlies of door opgelopen schulden. Dankzij het project “Onder de Pannen” kunnen inwoners van de gemeente Uithoorn vanaf 1 juli een kamer verhuren aan iemand die tijdelijk geen onderkomen heeft. Legaal en met behoud van uitkering en huurtoeslag.

Sport 16 jul. 2021 08:00

Sportakkoord: Bewegen begint met de eerste stap

Uithoorn - Voor wie een tijd niets heeft gedaan, kan het lastig zijn om weer in beweging te komen. Of dat komt door de afgelopen periode van isolatie door corona, door een passieve leefstijl, of door de zomervakantie. Gelukkig weten we dat de motivatie en het plezier snel terugkomen als je eenmaal de eerste stap hebt gezet. Daarom ondersteunt de gemeente, via het Sportakkoord van Uithoorn, de realisatie van het “Uithoorns Wandelplan”. Ook is het idee opgevat om scholieren en hun ouders na de schoolvakantie weer gezond te laten beginnen door lopend of met de fiets naar school te gaan.