Samen Thamen

Uithoorn - Linda van Rekum is voorzitter van, zoals ze zelf zegt ‘de leukste honk- en softbalvereniging van Nederland’: Thamen. De coronaperiode was voor alle sportverenigingen lastig, maar Thamen sloeg zich er met een positieve instelling en de slogan #samenthamen heel aardig doorheen. ‘Honk – en softbal zijn sociale sporten waar je prima afstand kunt houden,’ zegt Linda.

De voorzittersfunctie van Thamen past Linda van Rekum als een jas. Ze beoefent de sport zelf al meer dan 40 jaar. Wat er precies zo leuk aan is? ‘Heb je even?’, zegt ze, om lachend te vervolgen: ‘Het is in ieder geval de enige sport waarbij je mag slaan en stelen.’

Ook Linda stond als voorzitter voor de uitdaging om haar club door de coronacrisis te loodsen: ‘Natuurlijk was het heftig,’ zegt Linda. ‘Je mist je leden en een groot deel van het sociale contact. Maar gelukkig hebben we toch ook heel veel kunnen bieden. Honk- en softbal zijn echte zomersporten en bovendien is er weinig lichamelijk contact, dat is zeker in ons voordeel geweest. We hebben vorig jaar eigenlijk op heel veel vlakken een goed seizoen gehad, maar je wilt natuurlijk meer als familievereniging.’

Winter
‘Normaal gesproken starten we in januari met zaaltraining, maar dat was nu onmogelijk. Met dank aan Qui Vive en Legmeervogels konden we dat buiten op het kunstgras doen. Dat was even aanpassen, maar natuurlijk geweldig dat de (jeugd-)teams wel konden trainen. Het mooie van honk- en softbal is dat je in setjes van 2 op anderhalve meter heel veel kan doen. Natuurlijk op conditioneel gebied, maar ook overgooien en slaan. Daardoor hebben we veld- en speltechnische zaken kunnen trainen’ zegt Linda.

Verademing
Het was voor Linda en iedereen die Thamen een warm hart toedraagt in mei en begin juni een verademing om dankzij de coronaversoepelingen kinderen weer op het veld te kunnen zien staan tijdens diverse clinics. ‘Het was echt heel fijn dat de jeugd in het weekend weer kon sporten.’ En op het moment van dit interview stond de 18+-afdeling te trappelen om weer de wei in te mogen.

Sociale familieclub
Thamen onderscheidt zich al jaren als een sociale club waar voor iedereen plek is en er heerst een sterk familiegevoel. Het ledenbestand is bovendien zeer divers. ‘Ons oudst spelende lid is 74 jaar,’ zegt Linda trots. ‘En er spelen bij ons mensen van alle nationaliteiten: van Japanners, Russen, Amerikanen tot aan Antillianen en Dominicanen.’

Bij Thamen is anderzijds zeker ook ruimte voor prestaties. ‘Ons eerste honkbal herenteam speelt relatief hoog in de eerste klasse en het team kan de komende jaren best eens de sprong naar de overgangsklasse gaan maken,’ zegt Linda.

Alle niveau’s
De hoogste damesteams komen met twee teams uit in de derde klasse uit en er is nog een gezellig damesteam in de vijfde klasse. ‘Bij ons kan van alles: we spelen op alle niveau’s en met allerlei samenstellingen. We hebben ook een slow-pitch team en dat is een gemengd team met heren en dames. Echt iedereen vanaf 5 jaar is welkom.’

Het aantal leden bij Thamen bleef ondanks coronaperiode ook nog heel goed op peil. ‘We hebben slechts een paar afhakers die er door corona achter kwamen dat ze het wel prettig vonden om geen verplichtingen te hebben, maar er zijn ook weer nieuwe leden bijgekomen die juist willen sporten. ’Honk- en softbal zijn voor heel veel volwassenen en kinderen die minder kunnen meekomen in een lichamelijk sport echt een prachtig alternatief, vooral omdat er weinig lichamelijk contact is’, zegt Linda.

Blij en fit
‘We zeggen wel eens gekscherend dat je bij Thamen niet alleen lid wordt van een club maar ook bij een familie gaat horen. En hoe fijn is het om als vereniging terug te krijgen dat je kind blij is en zich zo welkom voelt? Van sporten word je niet alleen fitter. Je bent onderdeel van een team, leert samenwerken en hebt elkaar nodig! En ook al ben je onderdeel van een team, je kan als individu zeker shinen.’

Verschil
En dan ook nog maar even die ene eeuwige vraag: wat is het verschil tussen honk- en softbal? Van Rekum lacht aanstekelijk: ‘Je bent niet de eerste en vast zeker niet de laatste die dit vraagt. Komt ie in het kort: de manier van werpen, de afmeting van het veld en formaat van de bal,’ aldus Linda. ‘Maar om goed kennis te maken mag iedereen vrijblijvend een trainingen komen volgen: jong en oud, man en vrouw, jongens en meisjes. En ervaring is niet belangrijk!

Ben jij nieuwsgierig? Kijk snel op de website www.thamen.info en meld je geheel vrijblijvend aan voor een kennismakingstraining!


Meer nieuws

Wonen en bouwen 10 aug. 2022 12:37

Plannen voor nieuwe appartementen en ALDI-winkel Kootpark: inloopavond

Uithoorn - De plannen voor een definitieve vestiging van de ALDI-supermarkt met appartementen zijn in een volgende fase aangekomen: het ontwerpbestemmingsplan en concept-omgevingsvergunning zijn gereed. Deze documenten liggen vanaf 28 juli tot en met 7 september ter inzage in het gemeentehuis. De gemeente organiseert, samen met de ALDI, een informatiebijeenkomst op 29 augustus 2023.

Algemeen 9 aug. 2022 12:31

Vuurlijn wordt opgeknapt: asfaltwerkzaamheden

Uithoorn - De Vuurlijn vanaf de Ringdijk tot en met de kruising met de Noorddammerweg is op verschillende plekken slecht en heeft scheuren. Dit gedeelte wordt dit jaar opgeknapt. De werkzaamheden beginnen in de week van 15 augustus 2023. Op 24 augustus om 07.00 uur is al het werk klaar.

112 6 aug. 2022 08:37

Gewonde bij flinke woningbrand

Uithoorn - Aan de Kogge in Uithoorn is in de nacht van vrijdag op zaterdag een gewonde gevallen bij een uitslaande woningbrand.

Algemeen 18 jul. 2022 08:52

Duurzame jachthaven stap dichterbij

Uithoorn - De duurzame jachthaven die E-Harbour aan de Wilhelminakade wil aanleggen, komt steeds dichterbij. Dinsdag 5 juli tekenden gemeente, ontwikkelaar E-Harbour en bouwbedrijf Van Wijnen de samenwerkingsovereenkomst in het nieuwe jachthavenkantoor

112 16 jul. 2022 18:18

Forse bermbrand langs Randweg

Uithoorn - Aan de Randweg in Uithoorn is zaterdagmiddag rond 17.00 uur brand geweest in een berg droog gras. De brand woedde ter hoogte van het fietsviaduct over de N201.