René Aldewereld schrijft boek: Eerste hulp bij schokkende gebeurtenissen

Uithoorn - Het verlies van een dierbare, een ongeval of ander traumatisch voorval. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met een ingrijpende gebeurtenis. ‘Maar hoe je ermee omgaat is voor iedereen anders’, zegt René Aldewereld. Hij schreef het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander wat er komt kijken bij stress situaties. Zo maakte hij als hulpverlener bij de brandweer en ambulance onder andere de crash van Turkish Airlines en de brand in het cellencomplex op Schiphol mee. 

De 51-jarige René Aldewereld werkte als hulpverlener bij Slachtofferhulp Nederland, de ambulancedienst het AED-team en is nog steeds werkzaam bij Brandweer Schiphol. Naar aanleiding van zijn praktijkervaringen en trainingen ontstond het idee om een boek te schrijven. ‘Ik vind het interessant hoe mensen omgaan met hun traumatische ervaringen en hoe deze in de hersenen worden verwerkt. Daarnaast is het van belang dat de zorgverlening adequaat hulp kan bieden. En met name de nazorg laat te wensen over voor hulpverleners. Zij staan in hun werkzaamheden dagelijks bloot aan omstandigheden waarbij ze te maken krijgen met slachtoffers van ingrijpende gebeurtenissen en misdrijven. En voor die doelgroep heb ik dit handzame en praktische boekje geschreven. Maar sinds het boek op 22 april uit is gekomen, krijg ik ook veel positieve reacties van mensen die zelf niet in de hulpverlening werkzaam zijn maar er enorm veel aan hebben. Dus eigenlijk is het boek voor iedereen geschikt.’

In het boek wordt helder uiteengezet wat trauma’s en stress na een schokkende gebeurtenis bij een mens teweegbrengen. ‘Door middel van waargebeurde verhalen van slachtoffers en hulpverleners en praktijkvoorbeelden neem ik de lezer mee. Ik wilde het graag laagdrempelig houden, zodat het boek voor iedereen begrijpelijk is en je wellicht geen therapeut of psycholoog nodig hebt’, zegt René.

Overlevingsmechanisme
René putte voor zijn boek uit een rijke ervaring aan verhalen uit zijn eigen leven. Op de vraag welke ervaring hem het meest is bijgebleven antwoordt hij: ‘De cellenbrand op Schiphol Oost in de nacht van 26 op 27 oktober 2005. In het heetst van de strijd was ik op een gegeven moment tijdens het blussen in het pand mijn oriëntatie kwijt door alle rook. Op zo’n moment neemt de stress de overhand en raak je in paniek. Maar gelukkig werd ik op tijd ‘wakker’ uit dit freeze-moment en heb ik mezelf veilig kunnen stellen.’ René legt uit dat je nooit van tevoren weet hoe je zal reageren in een paniek-situatie. ‘Als er namelijk acuut gevaar is gaat dit gepaard met veel angst en stress. En jouw lichaam reageert daarop middels het overlevingsmechanisme ‘fi ght fl ight freeze’. Ofwel allereerst zal men proberen te vechten om uit de situatie te komen (fi ght). Als dit niet lukt, zal men vluchten (fl ight). Maar wanneer ook dit niet mogelijk is, dan verstijft het lichaam (freeze).’

Poldercrash
Ten tijde van de Poldercrash was René ook aan het werk. Net als Ed Oomes, die toen commandant was van brandweer Schiphol. Hij heeft het voorwoord geschreven in het boek van René en zegt: ‘Het is René gelukt om een goede verbinding te leggen tussen de wat weerbarstige theorie over menselijk gedrag en de praktijk van schokkende gebeurtenissen.’ Ook stelt hij dat het het beste zou zijn als je dit boek gelezen hebt voordat je iets overkomt. ‘Maar het op één na beste moment om dit boek te lezen is nu. Want je weet nooit wat je nog gaat meemaken en dan is het goed om voorbereid te zijn.’René voelt zich vereerd met deze mooie woorden van Ed Oomes.

Erkenning
‘Er is altijd veel aandacht voor slachtoffers, maar wie zorgt er voor de hulpverleners?’, zegt René. Hij vertelt dat het schrijven van het boek hem een stuk erkenning heeft gegeven nu het zo goed ontvangen is. ‘Wanneer je in een situatie verzeild raakt waar je geen ervaring mee hebt, ben je helemaal blanco. En dit boek geeft je handvatten om beter met zo’n situatie om te kunnen gaan.’ Het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’ is voor € 19,95 te bestellen bij Bol.com of via een mail naar info@reban.nl. Ook ligt het boek bij boekhandel Libris Venstra in Amstelveen.


Meer nieuws

Wonen en bouwen 10 aug. 2022 12:37

Plannen voor nieuwe appartementen en ALDI-winkel Kootpark: inloopavond

Uithoorn - De plannen voor een definitieve vestiging van de ALDI-supermarkt met appartementen zijn in een volgende fase aangekomen: het ontwerpbestemmingsplan en concept-omgevingsvergunning zijn gereed. Deze documenten liggen vanaf 28 juli tot en met 7 september ter inzage in het gemeentehuis. De gemeente organiseert, samen met de ALDI, een informatiebijeenkomst op 29 augustus 2023.

Algemeen 9 aug. 2022 12:31

Vuurlijn wordt opgeknapt: asfaltwerkzaamheden

Uithoorn - De Vuurlijn vanaf de Ringdijk tot en met de kruising met de Noorddammerweg is op verschillende plekken slecht en heeft scheuren. Dit gedeelte wordt dit jaar opgeknapt. De werkzaamheden beginnen in de week van 15 augustus 2023. Op 24 augustus om 07.00 uur is al het werk klaar.

112 6 aug. 2022 08:37

Gewonde bij flinke woningbrand

Uithoorn - Aan de Kogge in Uithoorn is in de nacht van vrijdag op zaterdag een gewonde gevallen bij een uitslaande woningbrand.

Algemeen 18 jul. 2022 08:52

Duurzame jachthaven stap dichterbij

Uithoorn - De duurzame jachthaven die E-Harbour aan de Wilhelminakade wil aanleggen, komt steeds dichterbij. Dinsdag 5 juli tekenden gemeente, ontwikkelaar E-Harbour en bouwbedrijf Van Wijnen de samenwerkingsovereenkomst in het nieuwe jachthavenkantoor

112 16 jul. 2022 18:18

Forse bermbrand langs Randweg

Uithoorn - Aan de Randweg in Uithoorn is zaterdagmiddag rond 17.00 uur brand geweest in een berg droog gras. De brand woedde ter hoogte van het fietsviaduct over de N201.