René Aldewereld schrijft boek: Eerste hulp bij schokkende gebeurtenissen

Uithoorn - Het verlies van een dierbare, een ongeval of ander traumatisch voorval. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met een ingrijpende gebeurtenis. ‘Maar hoe je ermee omgaat is voor iedereen anders’, zegt René Aldewereld. Hij schreef het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander wat er komt kijken bij stress situaties. Zo maakte hij als hulpverlener bij de brandweer en ambulance onder andere de crash van Turkish Airlines en de brand in het cellencomplex op Schiphol mee. 

De 51-jarige René Aldewereld werkte als hulpverlener bij Slachtofferhulp Nederland, de ambulancedienst het AED-team en is nog steeds werkzaam bij Brandweer Schiphol. Naar aanleiding van zijn praktijkervaringen en trainingen ontstond het idee om een boek te schrijven. ‘Ik vind het interessant hoe mensen omgaan met hun traumatische ervaringen en hoe deze in de hersenen worden verwerkt. Daarnaast is het van belang dat de zorgverlening adequaat hulp kan bieden. En met name de nazorg laat te wensen over voor hulpverleners. Zij staan in hun werkzaamheden dagelijks bloot aan omstandigheden waarbij ze te maken krijgen met slachtoffers van ingrijpende gebeurtenissen en misdrijven. En voor die doelgroep heb ik dit handzame en praktische boekje geschreven. Maar sinds het boek op 22 april uit is gekomen, krijg ik ook veel positieve reacties van mensen die zelf niet in de hulpverlening werkzaam zijn maar er enorm veel aan hebben. Dus eigenlijk is het boek voor iedereen geschikt.’

In het boek wordt helder uiteengezet wat trauma’s en stress na een schokkende gebeurtenis bij een mens teweegbrengen. ‘Door middel van waargebeurde verhalen van slachtoffers en hulpverleners en praktijkvoorbeelden neem ik de lezer mee. Ik wilde het graag laagdrempelig houden, zodat het boek voor iedereen begrijpelijk is en je wellicht geen therapeut of psycholoog nodig hebt’, zegt René.

Overlevingsmechanisme
René putte voor zijn boek uit een rijke ervaring aan verhalen uit zijn eigen leven. Op de vraag welke ervaring hem het meest is bijgebleven antwoordt hij: ‘De cellenbrand op Schiphol Oost in de nacht van 26 op 27 oktober 2005. In het heetst van de strijd was ik op een gegeven moment tijdens het blussen in het pand mijn oriëntatie kwijt door alle rook. Op zo’n moment neemt de stress de overhand en raak je in paniek. Maar gelukkig werd ik op tijd ‘wakker’ uit dit freeze-moment en heb ik mezelf veilig kunnen stellen.’ René legt uit dat je nooit van tevoren weet hoe je zal reageren in een paniek-situatie. ‘Als er namelijk acuut gevaar is gaat dit gepaard met veel angst en stress. En jouw lichaam reageert daarop middels het overlevingsmechanisme ‘fi ght fl ight freeze’. Ofwel allereerst zal men proberen te vechten om uit de situatie te komen (fi ght). Als dit niet lukt, zal men vluchten (fl ight). Maar wanneer ook dit niet mogelijk is, dan verstijft het lichaam (freeze).’

Poldercrash
Ten tijde van de Poldercrash was René ook aan het werk. Net als Ed Oomes, die toen commandant was van brandweer Schiphol. Hij heeft het voorwoord geschreven in het boek van René en zegt: ‘Het is René gelukt om een goede verbinding te leggen tussen de wat weerbarstige theorie over menselijk gedrag en de praktijk van schokkende gebeurtenissen.’ Ook stelt hij dat het het beste zou zijn als je dit boek gelezen hebt voordat je iets overkomt. ‘Maar het op één na beste moment om dit boek te lezen is nu. Want je weet nooit wat je nog gaat meemaken en dan is het goed om voorbereid te zijn.’René voelt zich vereerd met deze mooie woorden van Ed Oomes.

Erkenning
‘Er is altijd veel aandacht voor slachtoffers, maar wie zorgt er voor de hulpverleners?’, zegt René. Hij vertelt dat het schrijven van het boek hem een stuk erkenning heeft gegeven nu het zo goed ontvangen is. ‘Wanneer je in een situatie verzeild raakt waar je geen ervaring mee hebt, ben je helemaal blanco. En dit boek geeft je handvatten om beter met zo’n situatie om te kunnen gaan.’ Het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’ is voor € 19,95 te bestellen bij Bol.com of via een mail naar info@reban.nl. Ook ligt het boek bij boekhandel Libris Venstra in Amstelveen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:44

De Kwakel krijgt multifunctioneel en duurzaam dorpshuis

De Kwakel - Stichting Dorpshuis De Quakel start binnenkort met de verduurzaming van het dorpshuis in De Kwakel. Naast de verduurzaming zal ook de begane grond toegankelijker worden gemaakt. Daarmee is het dorpshuis klaar voor de toekomst. 

Algemeen 23 apr. 2024 09:20

Mogelijke verlenging in zicht voor bewoners ‘t Buurtnest

Uithoorn - ‘t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan wordt mogelijk langer beschikbaar gesteld voor de opvang van asielzoekers. De verlenging is mogelijk omdat basisschool De Vuurvogel het pand later nodig heeft dan aanvankelijk gedacht. De nieuwbouwplannen voor de school hebben namelijk meer tijd nodig.

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!