René Aldewereld schrijft boek: Eerste hulp bij schokkende gebeurtenissen

Uithoorn - Het verlies van een dierbare, een ongeval of ander traumatisch voorval. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met een ingrijpende gebeurtenis. ‘Maar hoe je ermee omgaat is voor iedereen anders’, zegt René Aldewereld. Hij schreef het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander wat er komt kijken bij stress situaties. Zo maakte hij als hulpverlener bij de brandweer en ambulance onder andere de crash van Turkish Airlines en de brand in het cellencomplex op Schiphol mee. 

De 51-jarige René Aldewereld werkte als hulpverlener bij Slachtofferhulp Nederland, de ambulancedienst het AED-team en is nog steeds werkzaam bij Brandweer Schiphol. Naar aanleiding van zijn praktijkervaringen en trainingen ontstond het idee om een boek te schrijven. ‘Ik vind het interessant hoe mensen omgaan met hun traumatische ervaringen en hoe deze in de hersenen worden verwerkt. Daarnaast is het van belang dat de zorgverlening adequaat hulp kan bieden. En met name de nazorg laat te wensen over voor hulpverleners. Zij staan in hun werkzaamheden dagelijks bloot aan omstandigheden waarbij ze te maken krijgen met slachtoffers van ingrijpende gebeurtenissen en misdrijven. En voor die doelgroep heb ik dit handzame en praktische boekje geschreven. Maar sinds het boek op 22 april uit is gekomen, krijg ik ook veel positieve reacties van mensen die zelf niet in de hulpverlening werkzaam zijn maar er enorm veel aan hebben. Dus eigenlijk is het boek voor iedereen geschikt.’

In het boek wordt helder uiteengezet wat trauma’s en stress na een schokkende gebeurtenis bij een mens teweegbrengen. ‘Door middel van waargebeurde verhalen van slachtoffers en hulpverleners en praktijkvoorbeelden neem ik de lezer mee. Ik wilde het graag laagdrempelig houden, zodat het boek voor iedereen begrijpelijk is en je wellicht geen therapeut of psycholoog nodig hebt’, zegt René.

Overlevingsmechanisme
René putte voor zijn boek uit een rijke ervaring aan verhalen uit zijn eigen leven. Op de vraag welke ervaring hem het meest is bijgebleven antwoordt hij: ‘De cellenbrand op Schiphol Oost in de nacht van 26 op 27 oktober 2005. In het heetst van de strijd was ik op een gegeven moment tijdens het blussen in het pand mijn oriëntatie kwijt door alle rook. Op zo’n moment neemt de stress de overhand en raak je in paniek. Maar gelukkig werd ik op tijd ‘wakker’ uit dit freeze-moment en heb ik mezelf veilig kunnen stellen.’ René legt uit dat je nooit van tevoren weet hoe je zal reageren in een paniek-situatie. ‘Als er namelijk acuut gevaar is gaat dit gepaard met veel angst en stress. En jouw lichaam reageert daarop middels het overlevingsmechanisme ‘fi ght fl ight freeze’. Ofwel allereerst zal men proberen te vechten om uit de situatie te komen (fi ght). Als dit niet lukt, zal men vluchten (fl ight). Maar wanneer ook dit niet mogelijk is, dan verstijft het lichaam (freeze).’

Poldercrash
Ten tijde van de Poldercrash was René ook aan het werk. Net als Ed Oomes, die toen commandant was van brandweer Schiphol. Hij heeft het voorwoord geschreven in het boek van René en zegt: ‘Het is René gelukt om een goede verbinding te leggen tussen de wat weerbarstige theorie over menselijk gedrag en de praktijk van schokkende gebeurtenissen.’ Ook stelt hij dat het het beste zou zijn als je dit boek gelezen hebt voordat je iets overkomt. ‘Maar het op één na beste moment om dit boek te lezen is nu. Want je weet nooit wat je nog gaat meemaken en dan is het goed om voorbereid te zijn.’René voelt zich vereerd met deze mooie woorden van Ed Oomes.

Erkenning
‘Er is altijd veel aandacht voor slachtoffers, maar wie zorgt er voor de hulpverleners?’, zegt René. Hij vertelt dat het schrijven van het boek hem een stuk erkenning heeft gegeven nu het zo goed ontvangen is. ‘Wanneer je in een situatie verzeild raakt waar je geen ervaring mee hebt, ben je helemaal blanco. En dit boek geeft je handvatten om beter met zo’n situatie om te kunnen gaan.’ Het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’ is voor € 19,95 te bestellen bij Bol.com of via een mail naar info@reban.nl. Ook ligt het boek bij boekhandel Libris Venstra in Amstelveen.


Meer nieuws

Wonen en bouwen 22 jul. 2021 14:19

Wethouder De Robles bezoekt nieuwe bibliotheek

UITHOORN - De bouw van project De Rede, met als onderdeel de nieuwe bibliotheek van Uithoorn, vordert voorspoedig. Zó voorspoedig, dat ontwikkelaar Van Wijnen wethouder José de Robles al kon uitnodigen voor een rondleiding in het prominente pand aan de Amstel.

Wonen en bouwen 21 jul. 2021 14:03

Feestelijke oplevering woningen De Rietkraag en Cube Houses

Uithoorn - Op het weiland tussen woonwijk De Kuil en de Vuurlijn / Ringdijk is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het project De Rietkraag. Met het project zijn onder meer 8 unieke Cube House woningen ontwikkeld. Donderdag 15 juli is de laatste starterswoning feestelijk opgeleverd.

Algemeen 20 jul. 2021 13:53

Echtpaar Timmer na 65 jaar “nog steeds dol op elkaar”

UITHOORN – Burgemeester Pieter Heiliegers heeft een bezoek gebracht aan het Uithoornse echtpaar Timmer dat op 11 juli 65 jaar getrouwd was. De burgervader bracht het bruidspaar een mooie bos kleurrijke bloemen.

Sport 17 jul. 2021 10:00

Samen Thamen

Uithoorn - Linda van Rekum is voorzitter van, zoals ze zelf zegt ‘de leukste honk- en softbalvereniging van Nederland’: Thamen. De coronaperiode was voor alle sportverenigingen lastig, maar Thamen sloeg zich er met een positieve instelling en de slogan #samenthamen heel aardig doorheen. ‘Honk – en softbal zijn sociale sporten waar je prima afstand kunt houden,’ zegt Linda.

Wonen en bouwen 16 jul. 2021 15:00

Economisch daklozen in Uithoorn “onder de pannen”

Uithoorn - Iedereen kan “economisch dakloos” worden. Plotseling zonder woonplek door een echtscheiding bijvoorbeeld, door baanverlies of door opgelopen schulden. Dankzij het project “Onder de Pannen” kunnen inwoners van de gemeente Uithoorn vanaf 1 juli een kamer verhuren aan iemand die tijdelijk geen onderkomen heeft. Legaal en met behoud van uitkering en huurtoeslag.

Sport 16 jul. 2021 08:00

Sportakkoord: Bewegen begint met de eerste stap

Uithoorn - Voor wie een tijd niets heeft gedaan, kan het lastig zijn om weer in beweging te komen. Of dat komt door de afgelopen periode van isolatie door corona, door een passieve leefstijl, of door de zomervakantie. Gelukkig weten we dat de motivatie en het plezier snel terugkomen als je eenmaal de eerste stap hebt gezet. Daarom ondersteunt de gemeente, via het Sportakkoord van Uithoorn, de realisatie van het “Uithoorns Wandelplan”. Ook is het idee opgevat om scholieren en hun ouders na de schoolvakantie weer gezond te laten beginnen door lopend of met de fiets naar school te gaan.