Ook ‘een beetje te hard’ is gevaarlijk

Uithoorn - Iedereen rijdt weleens een beetje harder dan is toegestaan. Maar met “een beetje te hard” neemt het risico op een ongeluk snel toe. Vooral op plekken waar veel fietsers, oudere voetgangers en spelende kinderen zijn. In het centrum, in woonwijken en rond scholen. Wethouder Jan Hazen van Verkeer: “Het is vooral een kwestie van veilig gedrag op de openbare weg. Houd rekening met elkaar, en spreek elkaar erop aan.”

Wat is “een beetje te hard”?

De verkeersregio verzamelde feiten over (een beetje) te hard rijden. Om een idee te geven hoe vaak mensen zichzelf en elkaar in gevaar brengen door de maximumsnelheid te negeren. 1 op de 3 verkeersdoden valt door een te hoge snelheid. Jaarlijks overlijden zo’n 10 voetgangers en fietsers door overtredingen van 10-15 km boven de limieten van 30 en 50 km/u? Zo'n 200 mensen komen zwaargewond in het ziekenhuis. Als iedereen zich aan de maximumsnelheid houdt, daalt het aantal verkeersgewonden met 25-30%.

Een botsing met 50 km/u heeft dezelfde impact als een val van 10 meter; zeg maar vanaf de 3e verdieping van een flatgebouw. Rij je in een woonwijk 10 km boven de limiet van 30 km per uur, dan is je remweg al 6 meter langer. Bij een noodstop met 50 km/u is je remweg 2x zo lang als bij 30 km/u. Rij je bij regen 60 km per uur, dan is je remweg ruim 10 meter langer dan bij droog weer.

30 wordt het nieuwe 50

Wethouder Hazen: “Met veel andere gemeenten is Uithoorn ervan doordrongen dat de snelheid voor alle verkeer binnen de bebouwde kom omlaag moet om ongevallen te voorkomen. Bij veel nieuwe infrastructuur voeren we 30 km als maximumsnelheid in, zoals bij de fietsstraten aan de Boterdijk en de Vuurlijn, en bij de herinrichting van het dorpscentrum. 30 wordt het nieuwe 50. Het snelheidsverschil tussen de verkeersdeelnemers, al dan niet gemotoriseerd, moet kleiner. Het is vooral een kwestie van veilig gedrag op de openbare weg. Houd rekening met elkaar, en spreek elkaar erop aan.”


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Taalhuis Uithoorn: lezen, rekenen en computerles voor iedereen

Uithoorn - Op donderdag 10 juni bezocht wethouder José de Robles van onderwijs de bibliotheek aan de Dorpsstraat. Hij is gekomen om kennis te maken met het Taalhuis, en om voor de gemeente Uithoorn het Regionaal plan Laaggeletterdheid te ondertekenen. “Taal is superbelangrijk om mee te doen in het gezin, in de buurt, op scholen en op het werk. Anders is je wereld heel klein.”

Algemeen gisteren 14:51

Jongerenontmoetingsplek in Uithoorn een feit

UITHOORN – Op de Amsterdamseweg in Uithoorn (naast de Profile) is maandag 21 juni een jongerenontmoetingsplek (JOP) geplaatst. Onder andere wethouder José de Robles (Jeugd), jeugdagente Kim en jongerenwerker Ozan Balik waren van de partij.

Sport gisteren 10:00

Sportakkoord Innovatieprijs 2021 uitgereikt

Uithoorn - Op maandag 21 juni reikte wethouder Jan Hazen van Sport de Sportakkoord Innovatieprijs 2021 uit. “Het project ‘Bewe(e)gwijzer Uithoorn en De Kwakel’ van prijswinnaar Jelle Visser verbindt de wandel- en beweegroutes in de gemeente. Verschillende organisaties kunnen zo hun aanbod realiseren voor gebruikers en inwoners. “Een laagdrempelig en doeltreffend project,” aldus de wethouder.

Gemeente 23 jun. 2021 10:00

Wie verdient een Koninklijke onderscheiding?

UITHOORN - ,,Vrijwilligers in de gemeente Uithoorn moeten we koesteren en eren. Zij maken onze samenleving mooier,” antwoordt burgemeester Heiliegers op de vraag waarom hij het zo belangrijk vindt dat vrijwilligers voorgedragen worden voor een Koninklijke onderscheiding. Iemand voordragen voor de Lintjesregen 2022 kan nog tot 15 juli aanstaande.

Gezondheid en welzijn 22 jun. 2021 16:57

Corona testbus in De Kwakel

DE KWAKEL - Bewoners van de gemeente Uithoorn met lichte klachten kunnen zich van 21 juni tot   en met 27 juni zonder afspraak, gratis en dichtbij huis laten testen op corona. De GGD-testbus staat in deze periode in De Kwakel op het parkeerterrein aan de Amstelhof aan de Noorddammerweg.