Jan Hazen (Beeld: Naomi Heidinga)

Financiële ondersteuning voor dorpshart Uithoorn

Uithoorn - Een dorpshart en een aantrekkelijk winkelgebied die samen één geheel vormen. Met financiële ondersteuning vanuit het programma Impulsaanpak Winkelgebieden (IW) kan de gemeente die ambitie gaan waarmaken. 

'Daar zijn we als gemeente ontzettend blij mee! Het is een mooie stap richting een toekomstbestendig winkelgebied in het centrum van Uithoorn', aldus wethouder Jan Hazen (Ruimtelijke Ordening en Ondernemersklimaat).

Ontwikkelingen

De detailhandel in Nederland heeft de afgelopen jaren flinke veranderingen doorgemaakt. Zo zijn we steeds meer online gaan winkelen, heeft de coronapandemie op allerlei manieren effect gehad en zijn de energieprijzen gestegen. Wethouder Hazen: 'Deze ontwikkelingen vormen een flinke uitdaging voor ondernemers. Ook in het centrum van Uithoorn zien we daar de gevolgen van. Het winkelgebied in ons centrum heeft steeds vaker te maken met leegstand. Als gemeente willen we dat ons dorpshart leefbaar, schoon en aantrekkelijk blijft. Zodat onze inwoners in een plezierige omgeving kunnen winkelen. En onze ondernemers succesvol kunnen ondernemen.'

Plannen

De wethouder is dan ook blij dat Uithoorn een van de gemeenten is die voor de IW-subsidie in aanmerking komt. Hazen: 'In totaal was er deze keer 18 miljoen euro beschikbaar. Wij krijgen daarvan 2,27 miljoen. Met dit bedrag kan de gemeente een deel van de openbare ruimte in het centrum aanpakken. Om precies te zijn, we gaan in het centrum extra parkeerplaatsen maken en de bestaande parkeerplaatsen beter inrichten. Zo willen we de parkeerdruk verlagen. Verder krijgt het Amstelplein een facelift en geven we het Schansgebied haar glans terug. Tot slot nemen we het pleintje voor het gemeentehuis onder handen. Als we klaar zijn, heeft het hele centrum eenzelfde uitstraling met veel groen en hoogwaardige materialen. En hebben we een centrum dat klaar is voor de toekomst.'

Hoe alles er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. 'Het plan voor het Schansgebied is klaar. De andere plannen kunnen we nu gaan maken. Dat doen we natuurlijk samen met onze inwoners en ondernemers,' aldus wethouder Hazen.


Meer nieuws

Wonen en bouwen 30 mei 2024 11:52

Campagne tegen misstanden in huurwoningen

Uithoorn - Onder het motto “Staat jouw deur open voor iedereen?” starten gemeente Uithoorn en Meld Misdaad Anoniem (M.) vanaf deze week een campagne tegen misstanden in huurwoningen. 

Algemeen 29 mei 2024 13:30

Help basisscholen strijden tegen textielafval

Uithoorn - Van 3 tot en met 27 juni vindt de Textiel Race Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn plaats. Tien scholen leren in gastlessen alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Het opgehaalde textiel en kleding wordt hergebruikt en gerecycled. En de school die het meeste inzamelt, wint ook nog eens een workshop upcyclen. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk.

Verkeer en vervoer 29 mei 2024 09:15

Afsluiting N201 Mijdrecht-Uithoorn vanwege groot onderhoud

Uithoorn - In de periode van donderdag 6 juni 20:00 uur tot maandag 10 juni 05:00 uur is de Mijdrechtse Zuwe (N201) afgesloten tussen de N196 in Amstelhoek en de Hofland in Mijdrecht door werkzaamheden. De werkzaamheden betreffen groot onderhoud om de weg in goede en veilige conditie te houden.

Algemeen 28 mei 2024 10:23

Cameratoezicht Uithoorn-Centrum moet overlast verminderen

Uithoorn - - In de Koningin Julianalaan in Uithoorn-Centrum hangen sinds vrijdag 24 mei beveiligingscamera’s. Doel is om de overlast te verminderen en het gevoel van veiligheid in de buurt te vergroten.

Algemeen 27 mei 2024 09:30

Gemeente Uithoorn voert afvalpas in

Uithoorn - Vóór 1 juli 2024 ontvangen alle inwoners van de gemeente Uithoorn een afvalpas in de bus. Deze afvalpas is nodig om de ondergrondse restafvalcontainers te openen en om toegang te krijgen tot het Scheidingsdepot. Dus ook bewoners van de lintbebouwing - die nu gebruik maken van de minicontainers - ontvangen een afvalpas. De afvalpas wordt ingevoerd om het restafval te verminderen.  

Evenementen 21 mei 2024 08:49

Kunstroute Zijdelveld Uithoorn op 1 en 2 juni

Uithoorn – Op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2024 verandert het Zijdelveld voor de negende keer in een bruisende kunststraat. Van 12.00 uur tot 17.00 uur kun je daar genieten van een kunstroute met een verrassend en veelzijdig programma.