Jan Hazen (Beeld: Naomi Heidinga)

Financiële ondersteuning voor dorpshart Uithoorn

Uithoorn - Een dorpshart en een aantrekkelijk winkelgebied die samen één geheel vormen. Met financiële ondersteuning vanuit het programma Impulsaanpak Winkelgebieden (IW) kan de gemeente die ambitie gaan waarmaken. 

'Daar zijn we als gemeente ontzettend blij mee! Het is een mooie stap richting een toekomstbestendig winkelgebied in het centrum van Uithoorn', aldus wethouder Jan Hazen (Ruimtelijke Ordening en Ondernemersklimaat).

Ontwikkelingen

De detailhandel in Nederland heeft de afgelopen jaren flinke veranderingen doorgemaakt. Zo zijn we steeds meer online gaan winkelen, heeft de coronapandemie op allerlei manieren effect gehad en zijn de energieprijzen gestegen. Wethouder Hazen: 'Deze ontwikkelingen vormen een flinke uitdaging voor ondernemers. Ook in het centrum van Uithoorn zien we daar de gevolgen van. Het winkelgebied in ons centrum heeft steeds vaker te maken met leegstand. Als gemeente willen we dat ons dorpshart leefbaar, schoon en aantrekkelijk blijft. Zodat onze inwoners in een plezierige omgeving kunnen winkelen. En onze ondernemers succesvol kunnen ondernemen.'

Plannen

De wethouder is dan ook blij dat Uithoorn een van de gemeenten is die voor de IW-subsidie in aanmerking komt. Hazen: 'In totaal was er deze keer 18 miljoen euro beschikbaar. Wij krijgen daarvan 2,27 miljoen. Met dit bedrag kan de gemeente een deel van de openbare ruimte in het centrum aanpakken. Om precies te zijn, we gaan in het centrum extra parkeerplaatsen maken en de bestaande parkeerplaatsen beter inrichten. Zo willen we de parkeerdruk verlagen. Verder krijgt het Amstelplein een facelift en geven we het Schansgebied haar glans terug. Tot slot nemen we het pleintje voor het gemeentehuis onder handen. Als we klaar zijn, heeft het hele centrum eenzelfde uitstraling met veel groen en hoogwaardige materialen. En hebben we een centrum dat klaar is voor de toekomst.'

Hoe alles er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. 'Het plan voor het Schansgebied is klaar. De andere plannen kunnen we nu gaan maken. Dat doen we natuurlijk samen met onze inwoners en ondernemers,' aldus wethouder Hazen.


Meer nieuws

Algemeen 16 mei 2023 09:51

Gratis sport- en cultuuractiviteiten voor basisschoolleerlingen

Uithoorn - Kinderen moeten de kans krijgen om mee te doen aan sport, spel en culturele activiteiten. Daarom bieden 17 sport- en 5 cultuurverenigingen samen met de gemeente en Sportakkoord van Uithoorn de Sport- en Cultuurhopper aan. Hiermee kunnen alle basisscholieren, ruim 2.700 verdeeld over 9 basisscholen in Uithoorn en De Kwakel, gratis sport- en cultuuractiviteiten uitproberen. 

Algemeen 16 mei 2023 08:58

Burgemeester op de koffie bij 100-jarige mevrouw Stolwijk

Uithoorn - De Uithoornse mevrouw Stolwijk mocht op 10 mei maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Burgemeester Pieter Heiliegers bezocht de jarige een dag later aan de Admiraal de Ruyterlaan, waar ze nog volledig zelfstandig woont. 'Ik doe nog bijna alles zelf, zoals koken en een deel van het huishouden. En ook heb ik m’n koppie nog. Daar ben ik erg blij mee,' vertelt mevrouw Stolwijk trots aan de burgemeester.

Algemeen 9 mei 2023 15:02

College bezoekt oorlogsmuseum Gerrit Burggraaf

Uithoorn - Burgemeester Pieter Heiliegers en wethouders Jan Hazen, José de Robles en Ferry Hoekstra hebben een werkbezoek gebracht aan het ‘oorlogsmuseum’ van Gerrit Burggraaf aan de Boterdijk in Uithoorn.

Algemeen 9 mei 2023 09:06

Aanleg duurzame jachthaven Uithoorn van start

Uithoorn - Uithoorn krijgt dan toch echt een nieuwe, duurzame jachthaven: E-Harbour Uithoorn. Op woensdag 10 mei start E-Harbour met de aanleg van de moderne steigers die slechts een paar weken in beslag zal nemen. Op 1 juni zal de jachthaven officieel in gebruik worden genomen.

112 8 mei 2023 09:24

Bewoners van Uithoornse flats gedupeerd door waterschade

Uithoorn - Bewoners van vier Uithoornse flats aan de Meerkikker zijn zondag aan het eind van de middag druk in de weer geweest met de afhandeling van waterschade. De afwatering kon de slagregens niet aan, waardoor kelders onder water liepen.