Pixabay

Economisch daklozen in Uithoorn “onder de pannen”

Uithoorn - Iedereen kan “economisch dakloos” worden. Plotseling zonder woonplek door een echtscheiding bijvoorbeeld, door baanverlies of door opgelopen schulden. Dankzij het project “Onder de Pannen” kunnen inwoners van de gemeente Uithoorn vanaf 1 juli een kamer verhuren aan iemand die tijdelijk geen onderkomen heeft. Legaal en met behoud van uitkering en huurtoeslag.

Win-Win

In 2015 startte de Regenboog Groep in Amsterdam met het project “Onder de Pannen”. Doel van het project is om tijdelijke woonruimte te bieden aan economische daklozen zonder verslaving of psychiatrische problemen, zodat die snel “onder de pannen” zijn.

De aanpak van de Regenboog Groep creëert daarbij een win-winsituatie. De economisch dakloze krijgt onderdak, voor een jaar, om rust en overzicht terug te vinden. De verhuurder helpt iemand en verdient wat bij. Ook bewoners van een sociale huurwoning kunnen meedoen als verhuurder, ook als zij zelf een uitkering en toeslagen ontvangen.

De medewerkers van de Regenboog Groep zorgen voor de screening en juiste matching van huurder en verhuurder. Daarnaast helpen zij de huurder diens leven weer op de rit te krijgen en definitieve huisvesting te vinden.

Ruim 200 economisch daklozen onder de pannen

De gemeente Uithoorn heeft zich per 1 juli aangesloten bij Onder de Pannen. In de regio Amstelland doet verder Amstelveen mee; Aalsmeer, Ouder-Amstel en Diemen zullen naar verwachting volgen. Ook gemeenten buiten de regio haakten aan, waaronder Haarlem, Zaanstad en Breda. Inmiddels hebben ruim 200 economisch daklozen via “Onder de Pannen” een tijdelijk onderkomen gevonden. 

Aanmelden

Aanmelden als verhuurder of woningzoekende kan via www.onderdepannen.nl. Ook duo’s kunnen zich aanmelden: een economisch dakloos persoon met een bekende die een kamer beschikbaar stelt.


Meer nieuws

Wonen en bouwen 22 jul. 2021 14:19

Wethouder De Robles bezoekt nieuwe bibliotheek

UITHOORN - De bouw van project De Rede, met als onderdeel de nieuwe bibliotheek van Uithoorn, vordert voorspoedig. Zó voorspoedig, dat ontwikkelaar Van Wijnen wethouder José de Robles al kon uitnodigen voor een rondleiding in het prominente pand aan de Amstel.

Wonen en bouwen 21 jul. 2021 14:03

Feestelijke oplevering woningen De Rietkraag en Cube Houses

Uithoorn - Op het weiland tussen woonwijk De Kuil en de Vuurlijn / Ringdijk is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het project De Rietkraag. Met het project zijn onder meer 8 unieke Cube House woningen ontwikkeld. Donderdag 15 juli is de laatste starterswoning feestelijk opgeleverd.

Algemeen 20 jul. 2021 13:53

Echtpaar Timmer na 65 jaar “nog steeds dol op elkaar”

UITHOORN – Burgemeester Pieter Heiliegers heeft een bezoek gebracht aan het Uithoornse echtpaar Timmer dat op 11 juli 65 jaar getrouwd was. De burgervader bracht het bruidspaar een mooie bos kleurrijke bloemen.

Algemeen 18 jul. 2021 11:00

René Aldewereld schrijft boek: Eerste hulp bij schokkende gebeurtenissen

Uithoorn - Het verlies van een dierbare, een ongeval of ander traumatisch voorval. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met een ingrijpende gebeurtenis. ‘Maar hoe je ermee omgaat is voor iedereen anders’, zegt René Aldewereld. Hij schreef het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander wat er komt kijken bij stress situaties. Zo maakte hij als hulpverlener bij de brandweer en ambulance onder andere de crash van Turkish Airlines en de brand in het cellencomplex op Schiphol mee. 

Sport 17 jul. 2021 10:00

Samen Thamen

Uithoorn - Linda van Rekum is voorzitter van, zoals ze zelf zegt ‘de leukste honk- en softbalvereniging van Nederland’: Thamen. De coronaperiode was voor alle sportverenigingen lastig, maar Thamen sloeg zich er met een positieve instelling en de slogan #samenthamen heel aardig doorheen. ‘Honk – en softbal zijn sociale sporten waar je prima afstand kunt houden,’ zegt Linda.

Sport 16 jul. 2021 08:00

Sportakkoord: Bewegen begint met de eerste stap

Uithoorn - Voor wie een tijd niets heeft gedaan, kan het lastig zijn om weer in beweging te komen. Of dat komt door de afgelopen periode van isolatie door corona, door een passieve leefstijl, of door de zomervakantie. Gelukkig weten we dat de motivatie en het plezier snel terugkomen als je eenmaal de eerste stap hebt gezet. Daarom ondersteunt de gemeente, via het Sportakkoord van Uithoorn, de realisatie van het “Uithoorns Wandelplan”. Ook is het idee opgevat om scholieren en hun ouders na de schoolvakantie weer gezond te laten beginnen door lopend of met de fiets naar school te gaan.