Duurzame jachthaven stap dichterbij

Uithoorn - De duurzame jachthaven die E-Harbour aan de Wilhelminakade wil aanleggen, komt steeds dichterbij. Dinsdag 5 juli tekenden gemeente, ontwikkelaar E-Harbour en bouwbedrijf Van Wijnen de samenwerkingsovereenkomst in het nieuwe jachthavenkantoor

Met het tekenen ging ook de huurovereenkomst van de huidige passantenhaven over van Van Wijnen naar E-Harbour. De volgende stap is het verlenen van de  omgevingsvergunning voor de jachthaven; daarna kan de aanleg starten. Wethouder Jan Hazen is trots dat Uithoorn zo de eerste duurzame “groene” haven in landelijk gebied krijgt.

Vijftig ligplaatsen

Voor de jachthaven, die tussen de Thamerkerk en huidige passantenhaven gepland is, wordt gestart met de aanleg van 50 ligplaatsen. Dit aantal is afgestemd op het aantal parkeerplaatsen dat hierbij nodig én haalbaar is. Het eerdere plan, met meer ligplaatsen en een aantal waterlodges, werd aan bewoners voorgelegd tijdens een informatiebijeenkomst.

Positief

De vele reacties waren positief, maar er waren zorgen over parkeren en de waterlodges. De plannen werden hierop stevig aangepast. Zonder waterlodges en met een aanleg in twee stappen. De tweede stap met uitbreiding van extra ligplaatsen volgt pas na een gedegen parkeeronderzoek als de jachthaven enige tijd in gebruik is. Zo wordt duidelijk met hoeveel parkeerplaatsen gerekend moet worden. Pas daarna wordt een plan gemaakt voor de tweede fase.

Voorrang voor elektrisch

De jachthaven richt zich voornamelijk op sloepen tot 7 meter, het liefst zo duurzaam mogelijk. Voor de ligplaatsen krijgen elektrische bootjes daarom voorrang bij het huren. Wethouder Jan Hazen: “Elektrisch varen is misschien nu nog niet voor iedereen de realiteit, maar het is wel waar we in de toekomst naartoe gaan. Zeker met de doorlopend groeiende aandacht voor klimaat en uitstoot van schadelijke stoffen.” Jaap Schippers van E-Harbour beaamt dit: “We voorzien graag in de behoefte van iedereen om lekker op het water bezig te zijn, maar we willen tegelijkertijd bijdragen aan een schonere en gezondere toekomst. Mooi dat we dat in Uithoorn mogen waarmaken.”

Januari

Naar verwachting zal de aanleg van de haven starten vanaf januari om zo gereed te zijn voor het nieuwe vaarseizoen in 2023. Meer informatie over de jachthaven, ligplaatsen en de plannen leest u op jachthavenuithoorn.nl.

Op de foto (vlnr): Wethouder Hazen, dhr. Schippers van E-Harbour en dhr. Van Meijeren van Van Wijnen.


Meer nieuws

Wonen en bouwen 30 mei 2024 11:52

Campagne tegen misstanden in huurwoningen

Uithoorn - Onder het motto “Staat jouw deur open voor iedereen?” starten gemeente Uithoorn en Meld Misdaad Anoniem (M.) vanaf deze week een campagne tegen misstanden in huurwoningen. 

Algemeen 29 mei 2024 13:30

Help basisscholen strijden tegen textielafval

Uithoorn - Van 3 tot en met 27 juni vindt de Textiel Race Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn plaats. Tien scholen leren in gastlessen alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Het opgehaalde textiel en kleding wordt hergebruikt en gerecycled. En de school die het meeste inzamelt, wint ook nog eens een workshop upcyclen. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk.

Verkeer en vervoer 29 mei 2024 09:15

Afsluiting N201 Mijdrecht-Uithoorn vanwege groot onderhoud

Uithoorn - In de periode van donderdag 6 juni 20:00 uur tot maandag 10 juni 05:00 uur is de Mijdrechtse Zuwe (N201) afgesloten tussen de N196 in Amstelhoek en de Hofland in Mijdrecht door werkzaamheden. De werkzaamheden betreffen groot onderhoud om de weg in goede en veilige conditie te houden.

Algemeen 28 mei 2024 10:23

Cameratoezicht Uithoorn-Centrum moet overlast verminderen

Uithoorn - - In de Koningin Julianalaan in Uithoorn-Centrum hangen sinds vrijdag 24 mei beveiligingscamera’s. Doel is om de overlast te verminderen en het gevoel van veiligheid in de buurt te vergroten.

Algemeen 27 mei 2024 09:30

Gemeente Uithoorn voert afvalpas in

Uithoorn - Vóór 1 juli 2024 ontvangen alle inwoners van de gemeente Uithoorn een afvalpas in de bus. Deze afvalpas is nodig om de ondergrondse restafvalcontainers te openen en om toegang te krijgen tot het Scheidingsdepot. Dus ook bewoners van de lintbebouwing - die nu gebruik maken van de minicontainers - ontvangen een afvalpas. De afvalpas wordt ingevoerd om het restafval te verminderen.  

Evenementen 21 mei 2024 08:49

Kunstroute Zijdelveld Uithoorn op 1 en 2 juni

Uithoorn – Op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2024 verandert het Zijdelveld voor de negende keer in een bruisende kunststraat. Van 12.00 uur tot 17.00 uur kun je daar genieten van een kunstroute met een verrassend en veelzijdig programma.