Duurzame jachthaven stap dichterbij

Uithoorn - De duurzame jachthaven die E-Harbour aan de Wilhelminakade wil aanleggen, komt steeds dichterbij. Dinsdag 5 juli tekenden gemeente, ontwikkelaar E-Harbour en bouwbedrijf Van Wijnen de samenwerkingsovereenkomst in het nieuwe jachthavenkantoor

Met het tekenen ging ook de huurovereenkomst van de huidige passantenhaven over van Van Wijnen naar E-Harbour. De volgende stap is het verlenen van de  omgevingsvergunning voor de jachthaven; daarna kan de aanleg starten. Wethouder Jan Hazen is trots dat Uithoorn zo de eerste duurzame “groene” haven in landelijk gebied krijgt.

Vijftig ligplaatsen

Voor de jachthaven, die tussen de Thamerkerk en huidige passantenhaven gepland is, wordt gestart met de aanleg van 50 ligplaatsen. Dit aantal is afgestemd op het aantal parkeerplaatsen dat hierbij nodig én haalbaar is. Het eerdere plan, met meer ligplaatsen en een aantal waterlodges, werd aan bewoners voorgelegd tijdens een informatiebijeenkomst.

Positief

De vele reacties waren positief, maar er waren zorgen over parkeren en de waterlodges. De plannen werden hierop stevig aangepast. Zonder waterlodges en met een aanleg in twee stappen. De tweede stap met uitbreiding van extra ligplaatsen volgt pas na een gedegen parkeeronderzoek als de jachthaven enige tijd in gebruik is. Zo wordt duidelijk met hoeveel parkeerplaatsen gerekend moet worden. Pas daarna wordt een plan gemaakt voor de tweede fase.

Voorrang voor elektrisch

De jachthaven richt zich voornamelijk op sloepen tot 7 meter, het liefst zo duurzaam mogelijk. Voor de ligplaatsen krijgen elektrische bootjes daarom voorrang bij het huren. Wethouder Jan Hazen: “Elektrisch varen is misschien nu nog niet voor iedereen de realiteit, maar het is wel waar we in de toekomst naartoe gaan. Zeker met de doorlopend groeiende aandacht voor klimaat en uitstoot van schadelijke stoffen.” Jaap Schippers van E-Harbour beaamt dit: “We voorzien graag in de behoefte van iedereen om lekker op het water bezig te zijn, maar we willen tegelijkertijd bijdragen aan een schonere en gezondere toekomst. Mooi dat we dat in Uithoorn mogen waarmaken.”

Januari

Naar verwachting zal de aanleg van de haven starten vanaf januari om zo gereed te zijn voor het nieuwe vaarseizoen in 2023. Meer informatie over de jachthaven, ligplaatsen en de plannen leest u op jachthavenuithoorn.nl.

Op de foto (vlnr): Wethouder Hazen, dhr. Schippers van E-Harbour en dhr. Van Meijeren van Van Wijnen.


Meer nieuws

Wonen en bouwen 10 aug. 2022 12:37

Plannen voor nieuwe appartementen en ALDI-winkel Kootpark: inloopavond

Uithoorn - De plannen voor een definitieve vestiging van de ALDI-supermarkt met appartementen zijn in een volgende fase aangekomen: het ontwerpbestemmingsplan en concept-omgevingsvergunning zijn gereed. Deze documenten liggen vanaf 28 juli tot en met 7 september ter inzage in het gemeentehuis. De gemeente organiseert, samen met de ALDI, een informatiebijeenkomst op 29 augustus 2023.

Algemeen 9 aug. 2022 12:31

Vuurlijn wordt opgeknapt: asfaltwerkzaamheden

Uithoorn - De Vuurlijn vanaf de Ringdijk tot en met de kruising met de Noorddammerweg is op verschillende plekken slecht en heeft scheuren. Dit gedeelte wordt dit jaar opgeknapt. De werkzaamheden beginnen in de week van 15 augustus 2023. Op 24 augustus om 07.00 uur is al het werk klaar.

112 6 aug. 2022 08:37

Gewonde bij flinke woningbrand

Uithoorn - Aan de Kogge in Uithoorn is in de nacht van vrijdag op zaterdag een gewonde gevallen bij een uitslaande woningbrand.

112 16 jul. 2022 18:18

Forse bermbrand langs Randweg

Uithoorn - Aan de Randweg in Uithoorn is zaterdagmiddag rond 17.00 uur brand geweest in een berg droog gras. De brand woedde ter hoogte van het fietsviaduct over de N201. 

Algemeen 13 jul. 2022 10:34

'Wij kunnen ze hier in alle rust herdenken. We zullen ze nooit vergeten'

Uithoorn - Op vrijdag 8 juli was het precies 30 jaar geleden dat een grote explosie plaatsvond in de chemische fabriek op het Cindu-terrein in Uithoorn. Drie brandweerlieden kwamen om het leven en er vielen 11 gewonden, waarvan 3 zeer ernstig. De ramp werd vrijdag herdacht op de algemene begraafplaats Uithoorn in De Kwakel. Tevens werd een herdenkingsmonument onthuld.