Duurzame jachthaven stap dichterbij

Uithoorn - De duurzame jachthaven die E-Harbour aan de Wilhelminakade wil aanleggen, komt steeds dichterbij. Dinsdag 5 juli tekenden gemeente, ontwikkelaar E-Harbour en bouwbedrijf Van Wijnen de samenwerkingsovereenkomst in het nieuwe jachthavenkantoor

Met het tekenen ging ook de huurovereenkomst van de huidige passantenhaven over van Van Wijnen naar E-Harbour. De volgende stap is het verlenen van de  omgevingsvergunning voor de jachthaven; daarna kan de aanleg starten. Wethouder Jan Hazen is trots dat Uithoorn zo de eerste duurzame “groene” haven in landelijk gebied krijgt.

Vijftig ligplaatsen

Voor de jachthaven, die tussen de Thamerkerk en huidige passantenhaven gepland is, wordt gestart met de aanleg van 50 ligplaatsen. Dit aantal is afgestemd op het aantal parkeerplaatsen dat hierbij nodig én haalbaar is. Het eerdere plan, met meer ligplaatsen en een aantal waterlodges, werd aan bewoners voorgelegd tijdens een informatiebijeenkomst.

Positief

De vele reacties waren positief, maar er waren zorgen over parkeren en de waterlodges. De plannen werden hierop stevig aangepast. Zonder waterlodges en met een aanleg in twee stappen. De tweede stap met uitbreiding van extra ligplaatsen volgt pas na een gedegen parkeeronderzoek als de jachthaven enige tijd in gebruik is. Zo wordt duidelijk met hoeveel parkeerplaatsen gerekend moet worden. Pas daarna wordt een plan gemaakt voor de tweede fase.

Voorrang voor elektrisch

De jachthaven richt zich voornamelijk op sloepen tot 7 meter, het liefst zo duurzaam mogelijk. Voor de ligplaatsen krijgen elektrische bootjes daarom voorrang bij het huren. Wethouder Jan Hazen: “Elektrisch varen is misschien nu nog niet voor iedereen de realiteit, maar het is wel waar we in de toekomst naartoe gaan. Zeker met de doorlopend groeiende aandacht voor klimaat en uitstoot van schadelijke stoffen.” Jaap Schippers van E-Harbour beaamt dit: “We voorzien graag in de behoefte van iedereen om lekker op het water bezig te zijn, maar we willen tegelijkertijd bijdragen aan een schonere en gezondere toekomst. Mooi dat we dat in Uithoorn mogen waarmaken.”

Januari

Naar verwachting zal de aanleg van de haven starten vanaf januari om zo gereed te zijn voor het nieuwe vaarseizoen in 2023. Meer informatie over de jachthaven, ligplaatsen en de plannen leest u op jachthavenuithoorn.nl.

Op de foto (vlnr): Wethouder Hazen, dhr. Schippers van E-Harbour en dhr. Van Meijeren van Van Wijnen.


Meer nieuws

112 5 dec. 2022 07:56

Mobiele bouwkeet ontploft tijdens brand

Uithoorn - Aan de Prinses Christinalaan in Uithoorn is vannacht een bouwkeet ontploft. Dit gebeurde nadat deze door nog onbekende oorzaak in de brand was geraakt.

Verkeer en vervoer 14 nov. 2022 10:09

Deel N201 gaat weekend lang op slot wegens werkzaamheden Uithoornlijn

Uithoorn - Van vrijdagavond 18 november 20.00 uur tot en met maandagochtend 21 november 05.00 uur is de N201 afgesloten voor alle verkeer tussen de N521 (Zijdelweg) en de N231 (Legmeerdijk). Tijdens dit weekend vinden er werkzaamheden plaats voor de aanleg van de Uithoornlijn (tramlijn 25). Weggebruikers krijgen te maken met omleidingen. Voor geïnteresseerden is er een uitkijklocatie ingericht op zaterdagochtend 19 november, online is meekijken via de webcam mogelijk.

Algemeen 29 okt. 2022 09:14

Kunst kijken in De Kwakel: Qua Kunst en Ambacht

De Kwakel / Uithoorn - Op 29 en 30 oktober vindt de 21ste editie van Qua Kunst en Ambacht plaats in De Kwakel. Kunstliefhebbers kunnen op tien locaties werk van 25 zelfstandige kunstenaars zien. Daarnaast tonen leden van drie kunstcollectieven hun werk.

Algemeen 24 okt. 2022 17:36

Grote metamorfose Wijkcentrum Bilderdijkhof

Uithoorn - Wijkcentrum Bilderdijkhof is al tientallen jaren een belangrijke ontmoetingsplek voor veel inwoners van Uithoorn. Dankzij het Colorful Communities-programma van PPG heeft het onlangs een nieuwe, frisse look gekregen.