Duurzame jachthaven stap dichterbij

Uithoorn - De duurzame jachthaven die E-Harbour aan de Wilhelminakade wil aanleggen, komt steeds dichterbij. Dinsdag 5 juli tekenden gemeente, ontwikkelaar E-Harbour en bouwbedrijf Van Wijnen de samenwerkingsovereenkomst in het nieuwe jachthavenkantoor

Met het tekenen ging ook de huurovereenkomst van de huidige passantenhaven over van Van Wijnen naar E-Harbour. De volgende stap is het verlenen van de  omgevingsvergunning voor de jachthaven; daarna kan de aanleg starten. Wethouder Jan Hazen is trots dat Uithoorn zo de eerste duurzame “groene” haven in landelijk gebied krijgt.

Vijftig ligplaatsen

Voor de jachthaven, die tussen de Thamerkerk en huidige passantenhaven gepland is, wordt gestart met de aanleg van 50 ligplaatsen. Dit aantal is afgestemd op het aantal parkeerplaatsen dat hierbij nodig én haalbaar is. Het eerdere plan, met meer ligplaatsen en een aantal waterlodges, werd aan bewoners voorgelegd tijdens een informatiebijeenkomst.

Positief

De vele reacties waren positief, maar er waren zorgen over parkeren en de waterlodges. De plannen werden hierop stevig aangepast. Zonder waterlodges en met een aanleg in twee stappen. De tweede stap met uitbreiding van extra ligplaatsen volgt pas na een gedegen parkeeronderzoek als de jachthaven enige tijd in gebruik is. Zo wordt duidelijk met hoeveel parkeerplaatsen gerekend moet worden. Pas daarna wordt een plan gemaakt voor de tweede fase.

Voorrang voor elektrisch

De jachthaven richt zich voornamelijk op sloepen tot 7 meter, het liefst zo duurzaam mogelijk. Voor de ligplaatsen krijgen elektrische bootjes daarom voorrang bij het huren. Wethouder Jan Hazen: “Elektrisch varen is misschien nu nog niet voor iedereen de realiteit, maar het is wel waar we in de toekomst naartoe gaan. Zeker met de doorlopend groeiende aandacht voor klimaat en uitstoot van schadelijke stoffen.” Jaap Schippers van E-Harbour beaamt dit: “We voorzien graag in de behoefte van iedereen om lekker op het water bezig te zijn, maar we willen tegelijkertijd bijdragen aan een schonere en gezondere toekomst. Mooi dat we dat in Uithoorn mogen waarmaken.”

Januari

Naar verwachting zal de aanleg van de haven starten vanaf januari om zo gereed te zijn voor het nieuwe vaarseizoen in 2023. Meer informatie over de jachthaven, ligplaatsen en de plannen leest u op jachthavenuithoorn.nl.

Op de foto (vlnr): Wethouder Hazen, dhr. Schippers van E-Harbour en dhr. Van Meijeren van Van Wijnen.


Meer nieuws

112 26 jul. 2023 14:54

Zoektocht na vondst kinderrugtas in sierwater

Uithoorn - In een sierwater aan de Alfons Arienslaan in Uithoorn is woensdagmiddag een kinderrugzak aangetroffen. Hulpdiensten werden massaal gealarmeerd en startten een zoektocht.

Sport 19 jul. 2023 09:17

De droom van Uithoornaar Jorre van Beek

Amstelveen - Uithoornaar Jorre van Beek (20) is op 13-jarige leeftijd begonnen met basketballen bij BV Aalsmeer. Een paar jaar later maakte hij de overstap naar Millennium Basketball Club Amstelveen (MBCA) omdat hij zijn basketbal naar een hoger niveau wilde tillen. Met succes. Vorig jaar werd hij gescout door KingsTalent en na zijn vwo op het Alkwin Kollege vertrok hij naar Amerika om zijn Amerikaanse droom te verwezenlijken.

Evenementen 18 jul. 2023 10:35

24e editie All American Sunday

Uithoorn - Op zondag 23 juli vindt de 24e editie van de All American Sunday plaats, hét evenement voor liefhebbers van Amerikaanse motorfietsen, oldtimer auto’s en trikes. De dag daarvoor, zaterdag 22 juli, vindt de indrukwekkende Ride Out plaats; een flink aantal motoren zullen dan om 12.00 uur vanaf Drinken & Zo een indrukwekkende tocht maken.

Algemeen 18 jul. 2023 09:23

Tuindorp 2.0: Thamerdal

Uithoorn - Thamerdal, ook wel bekend als Tranendal, moet op de schop. Het pareltje van weleer voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De wijk is niet klimaatbestendig, de woningen zijn verouderd, de inrichting van de openbare ruimte is op en er spelen sociaal-maatschappelijke problemen. De gemeente maakt daarom samen met de buurt en Eigen Haard een ontwikkelplan om de wijk een impuls te geven. Dat is eind dit jaar klaar. ‘Daarmee maken we de kaders voor de invulling van de wijk,’ aldus wethouder Ferry Hoekstra.

Algemeen 18 jul. 2023 09:02

Wethouder Hazen over parkeren in Uithoorn

Uithoorn - In de Parkeervisie Uithoorn legt het college uit hoe zij de komende jaren wil omgaan met de parkeergelegenheid binnen de gemeente. Vijf vragen over de Parkeervisie aan wethouder Jan Hazen (mobiliteit en infrastructuur):  'We moeten keuzes maken. Daarom roepen we inwoners en ondernemers op om hun mening te geven over de plannen.'