De kroon op het werk: gevelklok De Rede

Uithoorn - De gevelklok op het nieuwe gebouw De Rede wordt gezien als kroon op het werk van een geslaagd project.

Wie er onlangs is langsgekomen, heeft het vast al gezien. De steigers om het indrukwekkende pand De Rede aan de Amstel zijn verwijderd en de gevel is goed zichtbaar. De symbolische onthulling van de gevelklok op woensdag 19 januari zorgde voor een passend spektakel. Met De Rede heeft Uithoorn er een plek voor stijlvol wonen en laagdrempelige ontmoetingen bij.

Pronkstuk

De gevelklok pronkt bovenop het pand dat 30 prachtige huurappartementen omvat, waarvan de meeste op de Amstel uitkijken, een havenkantoor en een grote bibliotheek waar iedereen straks kan binnenlopen. Wethouder Hazen zegt trots te zijn op het resultaat en kijkt nog even terug op de lange weg die hieraan vooraf ging. Van een failliete eerste ontwikkelaar tot een herontwerp met een nieuwe formule.

“De gesprekken met de bouwer en met de buurt, die onvermijdelijk overlast had van de bouwactiviteiten in het centrum, waren niet altijd eenvoudig. Maar uiteindelijk staat er wel echt iets waardevols. Met de bibliotheek als dorpshuiskamer, waar de hele buurt én Uithoorn hopelijk plezier van gaat krijgen.”

Goed overdacht

Directeur projectontwikkeling Arjan van Meijeren van Van Wijnen: “De naam ‘De Rede’ staat voor denkvermogen en leren. Dat kenmerkt niet alleen de functie van het gebouw, maar ook het ontwerp- en bouwproces. We hadden veel aan elkaar en hebben steeds alle belangen voor ogen gehouden.”

De huurappartementen van De Rede zijn aangekocht door Altera Vastgoed en hebben inmiddels allemaal een huurder gevonden. Dat een groot deel van de nieuwe bewoners is afkomstig uit Uithoorn zelf of uit omliggende gemeenten; daar is de gemeente blij mee, aldus wethouder Hazen. Verder is De Rede duurzaam gebouwd: volledig gasloos door verwarming met bodemwarmte.

Gevelklok loopt precies op tijd

Onthuling klok De Rede - Uithoorn-2.jpg

Tijd voor de gezamenlijke onthulling: met een klap op de knop starten wethouder Hazen en Van Meijeren een licht- en geluidsshow in de klokkentoren. Helaas zonder publiek, maar de in het donker verlichte klok zal voortaan voor iedereen in de wijde omgeving te zien zijn. Dit bijzondere uurwerk is gps-gestuurd en loopt daardoor altijd op tijd. Een mooie kroon op het bouwproject De Rede dat ook (ondanks twee coronabouwjaren) volledig op schema loopt.

De bibliotheek start in februari met de afbouw van de binnenruimte. De appartementen zullen naar verwachting in maart opgeleverd worden. Wethouder Hazen: “We kunnen haast niet wachten!”


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:44

De Kwakel krijgt multifunctioneel en duurzaam dorpshuis

De Kwakel - Stichting Dorpshuis De Quakel start binnenkort met de verduurzaming van het dorpshuis in De Kwakel. Naast de verduurzaming zal ook de begane grond toegankelijker worden gemaakt. Daarmee is het dorpshuis klaar voor de toekomst. 

Algemeen 23 apr. 2024 09:20

Mogelijke verlenging in zicht voor bewoners ‘t Buurtnest

Uithoorn - ‘t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan wordt mogelijk langer beschikbaar gesteld voor de opvang van asielzoekers. De verlenging is mogelijk omdat basisschool De Vuurvogel het pand later nodig heeft dan aanvankelijk gedacht. De nieuwbouwplannen voor de school hebben namelijk meer tijd nodig.

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!