Campagne tegen criminaliteit in de sierteelt

UITHOORN – De dagelijkse massale transporten in de sierteelt blijken aantrekkelijk voor criminelen om drugs, wapens en andere illegale zaken te vervoeren. Ook is de sector kwetsbaar voor arbeidsuitbuiting, witwassen en systematische fraude. Daarom steunt de gemeente Uithoorn de onlangs gestarte campagne van de sierteeltsector, overheden en Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Pieter Heiliegers: “Het is van groot belang om signalen te herkennen en te melden.”

De campagne vergroot het bewustzijn binnen de sector en roept op om verdachte zaken te melden. De gemeente Uithoorn ondersteunt de campagne van harte. Burgemeester Pieter Heiliegers: “Om zicht te krijgen op wat er speelt en criminaliteit aan te pakken, is het van groot belang dat werknemers, ondernemers en andere direct betrokkenen signalen herkennen en dit melden.”

Hij vervolgt: “De aanwezigheid van criminelen heeft een grote impact op bedrijven. Het leidt tot overlast en onveiligheid voor medewerkers. Door intimidatie en afpersing komen mensen ernstig in de knel. Je bedrijf loopt financiële of imagoschade op en het zorgt voor oneerlijke concurrentie en uitholling van de sector. Door te melden helpen medewerkers en ondernemers om dat te voorkomen.”

  Signalen van criminele handel

Mensen die op hun werk getuige zijn van criminele handel of zaken zien die niet kloppen, kunnen dit melden via M. Denk bijvoorbeeld aan smokkel van illegale goederen, verborgen ruimtes in verpakkingen en pallets, vrachtauto’s op ongebruikelijke locaties en tijdstippen, medewerkers met een buitensporig bestedingspatroon, onderhuur en het afschermen van panden, ongebruikelijke orders en (contante) betalingen, snelgroeiende concurrerende bedrijven (dekmantels).

Melden helpt!

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 17.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties. Hierdoor worden dagelijks zaken opgelost. Melden kan veilig en anoniem via M. 0800-7000 en online via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Sierteeltsector en overheden

De campagne wordt naast de gemeente Uithoorn ook ondersteund door Royal Flora Holland, Vereniging van groothandelaren in Bloemkwekerijproducten, gemeenten Westland, Katwijk, Aalsmeer , politie, Openbaar Ministerie, FIOD / Belastingdienst, RIEC Den Haag, RIEC Amsterdam Amstelland.


Meer nieuws

Wonen en bouwen 22 jul. 2021 14:19

Wethouder De Robles bezoekt nieuwe bibliotheek

UITHOORN - De bouw van project De Rede, met als onderdeel de nieuwe bibliotheek van Uithoorn, vordert voorspoedig. Zó voorspoedig, dat ontwikkelaar Van Wijnen wethouder José de Robles al kon uitnodigen voor een rondleiding in het prominente pand aan de Amstel.

Wonen en bouwen 21 jul. 2021 14:03

Feestelijke oplevering woningen De Rietkraag en Cube Houses

Uithoorn - Op het weiland tussen woonwijk De Kuil en de Vuurlijn / Ringdijk is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het project De Rietkraag. Met het project zijn onder meer 8 unieke Cube House woningen ontwikkeld. Donderdag 15 juli is de laatste starterswoning feestelijk opgeleverd.

Algemeen 20 jul. 2021 13:53

Echtpaar Timmer na 65 jaar “nog steeds dol op elkaar”

UITHOORN – Burgemeester Pieter Heiliegers heeft een bezoek gebracht aan het Uithoornse echtpaar Timmer dat op 11 juli 65 jaar getrouwd was. De burgervader bracht het bruidspaar een mooie bos kleurrijke bloemen.

Algemeen 18 jul. 2021 11:00

René Aldewereld schrijft boek: Eerste hulp bij schokkende gebeurtenissen

Uithoorn - Het verlies van een dierbare, een ongeval of ander traumatisch voorval. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met een ingrijpende gebeurtenis. ‘Maar hoe je ermee omgaat is voor iedereen anders’, zegt René Aldewereld. Hij schreef het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander wat er komt kijken bij stress situaties. Zo maakte hij als hulpverlener bij de brandweer en ambulance onder andere de crash van Turkish Airlines en de brand in het cellencomplex op Schiphol mee. 

Sport 17 jul. 2021 10:00

Samen Thamen

Uithoorn - Linda van Rekum is voorzitter van, zoals ze zelf zegt ‘de leukste honk- en softbalvereniging van Nederland’: Thamen. De coronaperiode was voor alle sportverenigingen lastig, maar Thamen sloeg zich er met een positieve instelling en de slogan #samenthamen heel aardig doorheen. ‘Honk – en softbal zijn sociale sporten waar je prima afstand kunt houden,’ zegt Linda.

Wonen en bouwen 16 jul. 2021 15:00

Economisch daklozen in Uithoorn “onder de pannen”

Uithoorn - Iedereen kan “economisch dakloos” worden. Plotseling zonder woonplek door een echtscheiding bijvoorbeeld, door baanverlies of door opgelopen schulden. Dankzij het project “Onder de Pannen” kunnen inwoners van de gemeente Uithoorn vanaf 1 juli een kamer verhuren aan iemand die tijdelijk geen onderkomen heeft. Legaal en met behoud van uitkering en huurtoeslag.