Campagne tegen criminaliteit in de sierteelt

UITHOORN – De dagelijkse massale transporten in de sierteelt blijken aantrekkelijk voor criminelen om drugs, wapens en andere illegale zaken te vervoeren. Ook is de sector kwetsbaar voor arbeidsuitbuiting, witwassen en systematische fraude. Daarom steunt de gemeente Uithoorn de onlangs gestarte campagne van de sierteeltsector, overheden en Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Pieter Heiliegers: “Het is van groot belang om signalen te herkennen en te melden.”

De campagne vergroot het bewustzijn binnen de sector en roept op om verdachte zaken te melden. De gemeente Uithoorn ondersteunt de campagne van harte. Burgemeester Pieter Heiliegers: “Om zicht te krijgen op wat er speelt en criminaliteit aan te pakken, is het van groot belang dat werknemers, ondernemers en andere direct betrokkenen signalen herkennen en dit melden.”

Hij vervolgt: “De aanwezigheid van criminelen heeft een grote impact op bedrijven. Het leidt tot overlast en onveiligheid voor medewerkers. Door intimidatie en afpersing komen mensen ernstig in de knel. Je bedrijf loopt financiële of imagoschade op en het zorgt voor oneerlijke concurrentie en uitholling van de sector. Door te melden helpen medewerkers en ondernemers om dat te voorkomen.”

  Signalen van criminele handel

Mensen die op hun werk getuige zijn van criminele handel of zaken zien die niet kloppen, kunnen dit melden via M. Denk bijvoorbeeld aan smokkel van illegale goederen, verborgen ruimtes in verpakkingen en pallets, vrachtauto’s op ongebruikelijke locaties en tijdstippen, medewerkers met een buitensporig bestedingspatroon, onderhuur en het afschermen van panden, ongebruikelijke orders en (contante) betalingen, snelgroeiende concurrerende bedrijven (dekmantels).

Melden helpt!

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 17.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties. Hierdoor worden dagelijks zaken opgelost. Melden kan veilig en anoniem via M. 0800-7000 en online via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Sierteeltsector en overheden

De campagne wordt naast de gemeente Uithoorn ook ondersteund door Royal Flora Holland, Vereniging van groothandelaren in Bloemkwekerijproducten, gemeenten Westland, Katwijk, Aalsmeer , politie, Openbaar Ministerie, FIOD / Belastingdienst, RIEC Den Haag, RIEC Amsterdam Amstelland.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:44

De Kwakel krijgt multifunctioneel en duurzaam dorpshuis

De Kwakel - Stichting Dorpshuis De Quakel start binnenkort met de verduurzaming van het dorpshuis in De Kwakel. Naast de verduurzaming zal ook de begane grond toegankelijker worden gemaakt. Daarmee is het dorpshuis klaar voor de toekomst. 

Algemeen 23 apr. 2024 09:20

Mogelijke verlenging in zicht voor bewoners ‘t Buurtnest

Uithoorn - ‘t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan wordt mogelijk langer beschikbaar gesteld voor de opvang van asielzoekers. De verlenging is mogelijk omdat basisschool De Vuurvogel het pand later nodig heeft dan aanvankelijk gedacht. De nieuwbouwplannen voor de school hebben namelijk meer tijd nodig.

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!