Vision Quest, Patrick Hesse

'Wij kunnen ze hier in alle rust herdenken. We zullen ze nooit vergeten'

Uithoorn - Op vrijdag 8 juli was het precies 30 jaar geleden dat een grote explosie plaatsvond in de chemische fabriek op het Cindu-terrein in Uithoorn. Drie brandweerlieden kwamen om het leven en er vielen 11 gewonden, waarvan 3 zeer ernstig. De ramp werd vrijdag herdacht op de algemene begraafplaats Uithoorn in De Kwakel. Tevens werd een herdenkingsmonument onthuld.

Carla de Meijer en Corry Gijzen, weduwen van brandweermannen die bij de ramp omkwamen, namen de onthulling op zich. Zichtbaar geëmotioneerd vertelden de twee vrouwen hoeveel het monument voor hen betekent. “Het is een mooie plek hier op de begraafplaats. Wij kunnen ze hier in alle rust herdenken. We zullen ze nooit vergeten.”

Diepe sporen achtergelaten

Burgemeester Pieter Heiliegers hield een toespraak. Hierin gaf hij aan dat 8 juli 1992 gezien kan worden als een van de zwartste dagen in de geschiedenis van de gemeente Uithoorn. Verder vertelde hij dat de ramp diepe sporen heeft achtergelaten: “Veel inwoners weten nog precies wat zij op dat moment aan het doen waren. Sommigen dachten dat het om een bomaanslag ging of dachten aan een aardbeving. Anderen, die hier vlakbij werkten, vlogen onder hun bureau van angst. Er was grote paniek alom. Ik hoor ook van menigeen dat deze ramp voor altijd in het geheugen is gegrift.”

Ontsnapt aan de dood

De burgemeester bedankte Herman Bezuijen, die zich enorm ingezet heeft voor de realisatie van het monument. Namens het gemeentebestuur legde Heiliegers samen met zijn partner een bloemstuk bij het monument.
Naast vrienden en familie van de nabestaanden, waren ook veel oud-medewerkers van de fabriek aanwezig.

De meeste hebben de ramp van dichtbij zien gebeuren en zijn ternauwernood ontsnapt aan de dood. Verder was er een afvaardiging van de brandweer aanwezig, onder leiding van de huidige brandweercommandant Tijs van Lieshout. Ook oud-burgemeester Castenmiller woonde de herdenking bij, samen met zijn partner. Hij was ten tijde van de ramp burgemeester van de gemeente Uithoorn.

Herdenking Cindu Ramp 2 Uithoorn.jpg

Foto’s: Patrick Hesse / VisionQuest


Meer nieuws

112 5 dec. 2022 07:56

Mobiele bouwkeet ontploft tijdens brand

Uithoorn - Aan de Prinses Christinalaan in Uithoorn is vannacht een bouwkeet ontploft. Dit gebeurde nadat deze door nog onbekende oorzaak in de brand was geraakt.

Verkeer en vervoer 14 nov. 2022 10:09

Deel N201 gaat weekend lang op slot wegens werkzaamheden Uithoornlijn

Uithoorn - Van vrijdagavond 18 november 20.00 uur tot en met maandagochtend 21 november 05.00 uur is de N201 afgesloten voor alle verkeer tussen de N521 (Zijdelweg) en de N231 (Legmeerdijk). Tijdens dit weekend vinden er werkzaamheden plaats voor de aanleg van de Uithoornlijn (tramlijn 25). Weggebruikers krijgen te maken met omleidingen. Voor geïnteresseerden is er een uitkijklocatie ingericht op zaterdagochtend 19 november, online is meekijken via de webcam mogelijk.

Algemeen 29 okt. 2022 09:14

Kunst kijken in De Kwakel: Qua Kunst en Ambacht

De Kwakel / Uithoorn - Op 29 en 30 oktober vindt de 21ste editie van Qua Kunst en Ambacht plaats in De Kwakel. Kunstliefhebbers kunnen op tien locaties werk van 25 zelfstandige kunstenaars zien. Daarnaast tonen leden van drie kunstcollectieven hun werk.

Algemeen 24 okt. 2022 17:36

Grote metamorfose Wijkcentrum Bilderdijkhof

Uithoorn - Wijkcentrum Bilderdijkhof is al tientallen jaren een belangrijke ontmoetingsplek voor veel inwoners van Uithoorn. Dankzij het Colorful Communities-programma van PPG heeft het onlangs een nieuwe, frisse look gekregen.