Vision Quest, Patrick Hesse

'Wij kunnen ze hier in alle rust herdenken. We zullen ze nooit vergeten'

Uithoorn - Op vrijdag 8 juli was het precies 30 jaar geleden dat een grote explosie plaatsvond in de chemische fabriek op het Cindu-terrein in Uithoorn. Drie brandweerlieden kwamen om het leven en er vielen 11 gewonden, waarvan 3 zeer ernstig. De ramp werd vrijdag herdacht op de algemene begraafplaats Uithoorn in De Kwakel. Tevens werd een herdenkingsmonument onthuld.

Carla de Meijer en Corry Gijzen, weduwen van brandweermannen die bij de ramp omkwamen, namen de onthulling op zich. Zichtbaar geëmotioneerd vertelden de twee vrouwen hoeveel het monument voor hen betekent. “Het is een mooie plek hier op de begraafplaats. Wij kunnen ze hier in alle rust herdenken. We zullen ze nooit vergeten.”

Diepe sporen achtergelaten

Burgemeester Pieter Heiliegers hield een toespraak. Hierin gaf hij aan dat 8 juli 1992 gezien kan worden als een van de zwartste dagen in de geschiedenis van de gemeente Uithoorn. Verder vertelde hij dat de ramp diepe sporen heeft achtergelaten: “Veel inwoners weten nog precies wat zij op dat moment aan het doen waren. Sommigen dachten dat het om een bomaanslag ging of dachten aan een aardbeving. Anderen, die hier vlakbij werkten, vlogen onder hun bureau van angst. Er was grote paniek alom. Ik hoor ook van menigeen dat deze ramp voor altijd in het geheugen is gegrift.”

Ontsnapt aan de dood

De burgemeester bedankte Herman Bezuijen, die zich enorm ingezet heeft voor de realisatie van het monument. Namens het gemeentebestuur legde Heiliegers samen met zijn partner een bloemstuk bij het monument.
Naast vrienden en familie van de nabestaanden, waren ook veel oud-medewerkers van de fabriek aanwezig.

De meeste hebben de ramp van dichtbij zien gebeuren en zijn ternauwernood ontsnapt aan de dood. Verder was er een afvaardiging van de brandweer aanwezig, onder leiding van de huidige brandweercommandant Tijs van Lieshout. Ook oud-burgemeester Castenmiller woonde de herdenking bij, samen met zijn partner. Hij was ten tijde van de ramp burgemeester van de gemeente Uithoorn.

Herdenking Cindu Ramp 2 Uithoorn.jpg

Foto’s: Patrick Hesse / VisionQuest


Meer nieuws

Wonen en bouwen 10 aug. 2022 12:37

Plannen voor nieuwe appartementen en ALDI-winkel Kootpark: inloopavond

Uithoorn - De plannen voor een definitieve vestiging van de ALDI-supermarkt met appartementen zijn in een volgende fase aangekomen: het ontwerpbestemmingsplan en concept-omgevingsvergunning zijn gereed. Deze documenten liggen vanaf 28 juli tot en met 7 september ter inzage in het gemeentehuis. De gemeente organiseert, samen met de ALDI, een informatiebijeenkomst op 29 augustus 2023.

Algemeen 9 aug. 2022 12:31

Vuurlijn wordt opgeknapt: asfaltwerkzaamheden

Uithoorn - De Vuurlijn vanaf de Ringdijk tot en met de kruising met de Noorddammerweg is op verschillende plekken slecht en heeft scheuren. Dit gedeelte wordt dit jaar opgeknapt. De werkzaamheden beginnen in de week van 15 augustus 2023. Op 24 augustus om 07.00 uur is al het werk klaar.

112 6 aug. 2022 08:37

Gewonde bij flinke woningbrand

Uithoorn - Aan de Kogge in Uithoorn is in de nacht van vrijdag op zaterdag een gewonde gevallen bij een uitslaande woningbrand.

Algemeen 18 jul. 2022 08:52

Duurzame jachthaven stap dichterbij

Uithoorn - De duurzame jachthaven die E-Harbour aan de Wilhelminakade wil aanleggen, komt steeds dichterbij. Dinsdag 5 juli tekenden gemeente, ontwikkelaar E-Harbour en bouwbedrijf Van Wijnen de samenwerkingsovereenkomst in het nieuwe jachthavenkantoor

112 16 jul. 2022 18:18

Forse bermbrand langs Randweg

Uithoorn - Aan de Randweg in Uithoorn is zaterdagmiddag rond 17.00 uur brand geweest in een berg droog gras. De brand woedde ter hoogte van het fietsviaduct over de N201.