Vision Quest, Patrick Hesse

'Wij kunnen ze hier in alle rust herdenken. We zullen ze nooit vergeten'

Uithoorn - Op vrijdag 8 juli was het precies 30 jaar geleden dat een grote explosie plaatsvond in de chemische fabriek op het Cindu-terrein in Uithoorn. Drie brandweerlieden kwamen om het leven en er vielen 11 gewonden, waarvan 3 zeer ernstig. De ramp werd vrijdag herdacht op de algemene begraafplaats Uithoorn in De Kwakel. Tevens werd een herdenkingsmonument onthuld.

Carla de Meijer en Corry Gijzen, weduwen van brandweermannen die bij de ramp omkwamen, namen de onthulling op zich. Zichtbaar geëmotioneerd vertelden de twee vrouwen hoeveel het monument voor hen betekent. “Het is een mooie plek hier op de begraafplaats. Wij kunnen ze hier in alle rust herdenken. We zullen ze nooit vergeten.”

Diepe sporen achtergelaten

Burgemeester Pieter Heiliegers hield een toespraak. Hierin gaf hij aan dat 8 juli 1992 gezien kan worden als een van de zwartste dagen in de geschiedenis van de gemeente Uithoorn. Verder vertelde hij dat de ramp diepe sporen heeft achtergelaten: “Veel inwoners weten nog precies wat zij op dat moment aan het doen waren. Sommigen dachten dat het om een bomaanslag ging of dachten aan een aardbeving. Anderen, die hier vlakbij werkten, vlogen onder hun bureau van angst. Er was grote paniek alom. Ik hoor ook van menigeen dat deze ramp voor altijd in het geheugen is gegrift.”

Ontsnapt aan de dood

De burgemeester bedankte Herman Bezuijen, die zich enorm ingezet heeft voor de realisatie van het monument. Namens het gemeentebestuur legde Heiliegers samen met zijn partner een bloemstuk bij het monument.
Naast vrienden en familie van de nabestaanden, waren ook veel oud-medewerkers van de fabriek aanwezig.

De meeste hebben de ramp van dichtbij zien gebeuren en zijn ternauwernood ontsnapt aan de dood. Verder was er een afvaardiging van de brandweer aanwezig, onder leiding van de huidige brandweercommandant Tijs van Lieshout. Ook oud-burgemeester Castenmiller woonde de herdenking bij, samen met zijn partner. Hij was ten tijde van de ramp burgemeester van de gemeente Uithoorn.

Herdenking Cindu Ramp 2 Uithoorn.jpg

Foto’s: Patrick Hesse / VisionQuest


Meer nieuws

Wonen en bouwen 30 mei 2024 11:52

Campagne tegen misstanden in huurwoningen

Uithoorn - Onder het motto “Staat jouw deur open voor iedereen?” starten gemeente Uithoorn en Meld Misdaad Anoniem (M.) vanaf deze week een campagne tegen misstanden in huurwoningen. 

Algemeen 29 mei 2024 13:30

Help basisscholen strijden tegen textielafval

Uithoorn - Van 3 tot en met 27 juni vindt de Textiel Race Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn plaats. Tien scholen leren in gastlessen alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Het opgehaalde textiel en kleding wordt hergebruikt en gerecycled. En de school die het meeste inzamelt, wint ook nog eens een workshop upcyclen. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk.

Verkeer en vervoer 29 mei 2024 09:15

Afsluiting N201 Mijdrecht-Uithoorn vanwege groot onderhoud

Uithoorn - In de periode van donderdag 6 juni 20:00 uur tot maandag 10 juni 05:00 uur is de Mijdrechtse Zuwe (N201) afgesloten tussen de N196 in Amstelhoek en de Hofland in Mijdrecht door werkzaamheden. De werkzaamheden betreffen groot onderhoud om de weg in goede en veilige conditie te houden.

Algemeen 28 mei 2024 10:23

Cameratoezicht Uithoorn-Centrum moet overlast verminderen

Uithoorn - - In de Koningin Julianalaan in Uithoorn-Centrum hangen sinds vrijdag 24 mei beveiligingscamera’s. Doel is om de overlast te verminderen en het gevoel van veiligheid in de buurt te vergroten.

Algemeen 27 mei 2024 09:30

Gemeente Uithoorn voert afvalpas in

Uithoorn - Vóór 1 juli 2024 ontvangen alle inwoners van de gemeente Uithoorn een afvalpas in de bus. Deze afvalpas is nodig om de ondergrondse restafvalcontainers te openen en om toegang te krijgen tot het Scheidingsdepot. Dus ook bewoners van de lintbebouwing - die nu gebruik maken van de minicontainers - ontvangen een afvalpas. De afvalpas wordt ingevoerd om het restafval te verminderen.  

Evenementen 21 mei 2024 08:49

Kunstroute Zijdelveld Uithoorn op 1 en 2 juni

Uithoorn – Op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2024 verandert het Zijdelveld voor de negende keer in een bruisende kunststraat. Van 12.00 uur tot 17.00 uur kun je daar genieten van een kunstroute met een verrassend en veelzijdig programma.