Vlnr: Kimberley van Hattem, wethouder Jan Hazen, Heidi Crooymans en Bea Becht. Foto: gemeente Uithoorn.

Wethouder Jan Hazen neemt petitie buslijnen in ontvangst

Uithoorn - Woensdag 26 juni nam wethouder Jan Hazen van de gemeente Uithoorn, een petitie in ontvangst uit handen van initiatiefneemster Kimberley van Hattem. In de petitie – die 7.559 maal is getekend door bewoners in de regio Uithoorn/Amstelveen – werd opgeroepen om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het schrappen van de buslijnen 347, 348 en 358 voor Uithoorn, Amstelveen en omstreken.

Zorgen

Van Hattem nam het initiatief tot de petitie omdat ze zich zorgen maakt over de OV verbinding Uithoorn-Amstelveen-Amsterdam, als de buslijnen 347 en 348 wegvallen. Vanaf 21 juli zal er op sommige trajecten vaker overgestapt moeten worden en de kosten hoger worden. Dit is een zorgelijke ontwikkeling volgens van Hattem: ‘De buslijn 347 is een directe verbinding naar centrum Amsterdam, via het VU ziekenhuis, de VU campus. Nu moeten we overstappen en duurt het langer voordat we er zijn. Dat vind niet alleen ik erg, zoals je kunt zien aan het aantal ondertekeningen.’

Goede bereikbaarheid

Wethouder Hazen gaf aan dat er goed is nagedacht over het traject en de consequenties voor het bestaande net. Zo heeft hij zich hard gemaakt voor een goede bereikbaarheid van het Stadshart en ziekenhuis in Amstelveen en het Leidseplein in Amsterdam. Daarom blijft er één buslijn naar het Stadshart Amstelveen behouden en zijn er overstapmogelijkheden naar Amsterdam gecreëerd. Daarom blijft er één buslijn (174) naar het Stadshart Amstelveen behouden en zijn er overstapmogelijkheden naar Amsterdam gecreëerd. Hoewel Hazen toegeeft dat overstappen niet altijd leuk is, en soms extra reistijd kost, is de bereikbaarheid wel gegarandeerd. Bovendien verwacht hij dat meer mensen de auto laten staan. “We zijn in ruim een half uur op station Amsterdam Zuid, een belangrijk knooppunt. Het is afhankelijk van het traject of de kosten toenemen;  reizigers betalen per kilometer en het traject met de tram is korter dan de buslijn. Na een gewenningsperiode gaat de Vervoersregio de reisbewegingen evalueren. Dat gebeurt via de in- en uitstapgegevens per halte te analyseren.

Kritische evaluatie

De delegatie  bedankte de wethouder voor de ontvangst en de uitleg en zal de nieuwe reismogelijkheden nauwgezet blijven volgen: “Het is goed om te horen dat de gemeente er over heeft nagedacht en dat er ook een kritische evaluatie zal plaatsvinden. Reistijd en kosten zijn cruciaal voor de bewoners in de regio.”

Wethouder Hazen zal de petitie ook delen met het bestuur van  de Vervoerregio Amsterdam, die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de regio.


Meer nieuws

Algemeen 15 jul. 2024 13:31

Feestelijke ochtend voor diamanten bruidsparen

Uithoorn - Tien diamanten bruidsparen werden onlangs door burgemeester Pieter Heiliegers uitgenodigd voor een feestelijke ochtend om hun jubileum samen met hem te vieren. De paren stapten in de maanden januari tot en met juni 1964 in het huwelijksbootje.

Algemeen 9 jul. 2024 09:48

Uithoorn maakt beweeg- en ontmoetruimtes voor jong en oud

Uithoorn - De gemeenteraad heeft donderdag 27 juni ingestemd met het zogenaamde Programma BOSS, dat staat voor bewegen, ontmoeten, sporten en spelen. Het programma geeft de gemeente Uithoorn de gelegenheid om de huidige speelplekken voor kinderen tot 12 jaar in de gemeente Uithoorn te vervangen door beweeg- en ontmoetingsplekken voor alle doelgroepen tussen 0 en 100 jaar. 

Cultuur 8 jul. 2024 09:00

Kunst is geen kunstje voor Femke Kempes

De Kwakel - Het werk van Femke Kempkes is heel divers. Van beelden tot lichtkunst en installaties: ze maakt graag telkens wat anders. Haar werk laat zich niet vangen in één definitie. ‘Kunst is voor mij geen kunstje.’ Haar atelier ligt op een eiland aan de Banken in De Kwakel. Een oase van rust en groen, recht tegenover het kassengebied.

Algemeen 7 jul. 2024 09:00

Zorg voor echte keuzes bij participatie

Uithoorn - Participatie is de heilige graal voor gemeenten. Een participatietraject inrichten is echter niet zo makkelijk. Want waar heb je als inwoner nu echt wat over te zeggen, en waar liggen keuzes al vast? Het probleem ligt niet alleen bij de gemeente, soms wil de inwoner op de stoel van de raad gaan zitten of wordt het algemeen belang vergeten. Maar het begint wel bij de gemeente. Verwachtingsmanagement is belangrijk, evenals zorgvuldigheid. Dat blijkt maar weer tijdens de informatiebijeenkomst over de inrichting van twee Uithoornse pleinen.

Algemeen 6 jul. 2024 13:00

De tram komt eraan: alles over de Uithoornlijn (deel 3)

Uithoorn - De laatste loodjes zijn aangebroken, maar voor GVB is het nog even aanpoten. ‘Alle betrokken medewerkers op tijd opleiden, dat is voor ons de grootste uitdaging,’ aldus Paul Koert, unitmanager bij GVB. Koert en het projectteam zorgen er onder meer voor dat trambestuurders worden opgeleid. Een omvangrijke klus, die in februari is begonnen. ‘Naast onze vaste medewerkers gaat het ook om een pool van oproepkrachten.’

Algemeen 6 jul. 2024 09:00

Algen: buizensystemen voor de planten van de toekomst

Uithoorn - Gerbera’s, palmen, paprika’s en rozen: in het kassengebied in De Kwakel worden diverse gewassen gekweekt. De meeste hebben een puur decoratieve waarde. Aan de Achterweg richt men zich op iets heel anders: algen. Bij Lgem zijn ze gespecialiseerd in een systeem waarin de plantjes gedijen. Hun productiesysteem doet futuristisch aan. Volgens Sander Hazewinkel, één van de oprichters, hebben de algen volop potentie voor de toekomst.