Wethouder José de Robles

Wethouder De Robles steunt komst tweede Oranje Huis

Uithoorn - Gemeente Amsterdam en de regiogemeenten, waaronder Uithoorn, hebben in november 2021 groen licht gegeven voor de komst van een tweede Oranje Huis. Slachtoffers van huiselijk geweld uit deze regio kunnen hier terecht voor hulp en een tijdelijke crisis-opvangplek. De Uithoornse wethouder José de Robles verrichtte het openingswoord tijdens de ondertekening van een intentieverklaring tussen de Blijf Groep en woningcorporatie Rochdale. Deze ondertekening is een belangrijke stap richting de realisatie van een tweede Oranje Huis.

Wethouder De Robles gaf in zijn openingswoord aan dat het een belangrijke opgave van de regio is om mensen die niet veilig zijn thuis een opvangplek te bieden: “We hebben als overheid hierin een verantwoording te nemen. We zien dat er al jaren een blijvende druk is op de opvangcapaciteit bij het Oranje Huis in Amsterdam. Dat we moeten uitbreiden, en daarbij meer mensen opvang nodig hebben, is een harde realiteit. Maar zien we ook als iets positiefs. Er zijn nu meer mensen die durven te zeggen dat er geweld is en ervoor uit durven te komen. Mensen weten de Blijf Groep ook steeds beter te vinden. We zijn daarom blij dat er uitzicht is op een plek waar de tweede locatie komt. Namelijk aan de Karspeldreef in de K-buurt Amsterdam Zuidoost. Belangrijk om te benoemen is dat ook inwoners uit Uithoorn en De Kwakel er terecht kunnen.”

Oranje Huis

Lange tijd lag in de hulpverlening bij huiselijk geweld de nadruk op opvang in plaats van op aanpak. Op wegvluchten voor, in plaats van op stoppen van geweld. Met het Oranje Huis van de Blijf Groep is dat veranderd.  De term oranje staat voor de stoplichtkleur oranje. Bij groen is sprake van geweld, maar is de veiligheid te herstellen met eenvoudige maatregelen. Rood staat voor extreme dreiging waarbij vrouwen en kinderen moeten vluchten en de politie wordt ingeschakeld. Bij oranje is het geweld zodanig dat er hulp nodig is om de situatie te doorbreken. Op deze hulp is het Oranje Huis toegesneden.

De wortels van Blijf Groep liggen in de Blijf-van-mijn-lijfhuizen, die vanaf de jaren zeventig vrouwen een veilige plek boden tegen huiselijk geweld. Rochdale is een woningcoöperatie die nieuwbouwprojecten aan het ontwikkelen is en ze willen ook maatschappelijke voorzieningen creëren. Zo is deze woningcorporatie tot een samenwerking met de Blijf Groep gekomen. Als alles volgens plan verloopt is het tweede Oranje Huis in 2026 geopend. Het andere (al geopende) Oranje Huis is te vinden aan de Tollensstraat 59a in Amsterdam.

Hulp nodig?

Hulp nodig of meer weten? Bel met de Blijf Groep via 088-234 24 50. Of kijk voor meer informatie op www.blijfgroep.nl/oranjehuis.

 


Meer nieuws

Wonen en bouwen 30 mei 2024 11:52

Campagne tegen misstanden in huurwoningen

Uithoorn - Onder het motto “Staat jouw deur open voor iedereen?” starten gemeente Uithoorn en Meld Misdaad Anoniem (M.) vanaf deze week een campagne tegen misstanden in huurwoningen. 

Algemeen 29 mei 2024 13:30

Help basisscholen strijden tegen textielafval

Uithoorn - Van 3 tot en met 27 juni vindt de Textiel Race Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn plaats. Tien scholen leren in gastlessen alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Het opgehaalde textiel en kleding wordt hergebruikt en gerecycled. En de school die het meeste inzamelt, wint ook nog eens een workshop upcyclen. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk.

Verkeer en vervoer 29 mei 2024 09:15

Afsluiting N201 Mijdrecht-Uithoorn vanwege groot onderhoud

Uithoorn - In de periode van donderdag 6 juni 20:00 uur tot maandag 10 juni 05:00 uur is de Mijdrechtse Zuwe (N201) afgesloten tussen de N196 in Amstelhoek en de Hofland in Mijdrecht door werkzaamheden. De werkzaamheden betreffen groot onderhoud om de weg in goede en veilige conditie te houden.

Algemeen 28 mei 2024 10:23

Cameratoezicht Uithoorn-Centrum moet overlast verminderen

Uithoorn - - In de Koningin Julianalaan in Uithoorn-Centrum hangen sinds vrijdag 24 mei beveiligingscamera’s. Doel is om de overlast te verminderen en het gevoel van veiligheid in de buurt te vergroten.

Algemeen 27 mei 2024 09:30

Gemeente Uithoorn voert afvalpas in

Uithoorn - Vóór 1 juli 2024 ontvangen alle inwoners van de gemeente Uithoorn een afvalpas in de bus. Deze afvalpas is nodig om de ondergrondse restafvalcontainers te openen en om toegang te krijgen tot het Scheidingsdepot. Dus ook bewoners van de lintbebouwing - die nu gebruik maken van de minicontainers - ontvangen een afvalpas. De afvalpas wordt ingevoerd om het restafval te verminderen.  

Evenementen 21 mei 2024 08:49

Kunstroute Zijdelveld Uithoorn op 1 en 2 juni

Uithoorn – Op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2024 verandert het Zijdelveld voor de negende keer in een bruisende kunststraat. Van 12.00 uur tot 17.00 uur kun je daar genieten van een kunstroute met een verrassend en veelzijdig programma.