Wethouder De Robles in de nieuwe bibliotheek in aanbouw.

Wethouder De Robles bezoekt nieuwe bibliotheek

UITHOORN - De bouw van project De Rede, met als onderdeel de nieuwe bibliotheek van Uithoorn, vordert voorspoedig. Zó voorspoedig, dat ontwikkelaar Van Wijnen wethouder José de Robles al kon uitnodigen voor een rondleiding in het prominente pand aan de Amstel.

De zon schijnt en ondanks de maandagochtend is het levendig in de jachthaven waar de nieuwe bibliotheek straks op uitkijkt. Onlangs bereikte de bouw zijn hoogste punt. Dit werd vanwege de heersende coronamaatregelen zonder publiek gevierd. Ontwikkelaar Walter de Haas van Van Wijnen stond er met zijn ruim 50 mannen waarmee hij de enorme klus nog steeds op schema houdt, wel even bij stil. De trots die hij voelt bij dit prestigieuze project straalt hij ook uit tijdens de rondleiding. Er wordt stilgestaan bij de speelse gevels met verschillende kleuren metselwerk en het vele licht dat straks door de grote ramen stroomt. Ook wordt het gebouw volledig duurzaam. Gasloos, met warmtepomp en zonnepanelen is het klaar voor de toekomst.

Tweede huiskamer  
De Robles kreeg het project in portefeuille toen hij Ria Zijlstra opvolgde als wethouder Sociaal Domein, Jeugd en Onderwijs. Getooid met de verplichte bouwhelm, is ook hij enorm gecharmeerd van het gebouw en de locatie van de bibliotheek op de begane grond. “Het lijkt nu één grote, kale ruimte, maar ik zie al voor me hoe dit de tweede woonkamer voor iedereen in Uithoorn gaat worden. Het kan niet anders of het geeft een impuls aan de levendigheid aan de kade en de sociale verbondenheid onder de Uithoornaars.”

Hij staat bij wat straks de grote ingang is. “Je loopt hier toch makkelijk binnen zo? Of je nu jong of oud bent, of je nu leest of niet. Want de bibliotheek gaat echt niet meer alleen over boeken. Van het Taalhuis tot lezingen; iedereen kan hier terecht. En daar kijk ik echt naar uit. En dan op deze plek aan het water… We hebben straks de sjiekste bibliotheek van Nederland, geloof ik.” 

Impressie van de ingang en de werkplekken aan het raam.png

Echte gevelklok
Om dit te bekrachtigen eindigt de rondleiding op het dakterras van het bovenste appartement van De Rede. De appartementen zijn aangekocht door Altera Vastgoed en worden straks verhuurd. In het kleine torentje op het dak komt een grote gevelklok. Een bijzonder element van 1 meter 60 doorsnede, dat bij plaatsing in september een eigen onthullingsfeestje verdient. Vanaf het dak is er uitzicht richting Amsterdam en de Lopikerwaard. De Robles mijmert: “Straks kun je dit gebouw vanaf de N201 al zien. In het donker lichten de wijzers van de klok zelfs op. Dan weet je, daar moet je zijn; dát is het kloppende hart van Uithoorn.”

Meer over de nieuwe bibliotheek is te zien op nieuwebiebuithoorn.nl.


Meer nieuws

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.

112 27 mrt. 2024 14:00

Auto te water in Uithoorn

Uithoorn - Aan de Boterbloem in Uithoorn is woensdagmiddag rond 13.30 uur een voertuig te water geraakt. 

Algemeen 26 mrt. 2024 09:14

Voorbereiding aanleg Legmeerbos van start

Uithoorn - De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het Legmeerbos zijn gestart. Vorige week begon de gemeente met het afgraven van het oude maisveld. Ook de grote waterpartij wordt uitgegraven. Daarna wordt het terrein op de juiste hoogte gebracht. Naar verwachting zijn de graafwerkzaamheden deze week klaar