Pieter Heiliegers, burgemeester van gemeente Uithoorn. (Foto: Patrick Hesse / VisionQuest)

Vijf vragen aan burgemeester Heiliegers over de komende verkiezingen

Uithoorn - De Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 15 maart kiezen we de statenleden, mensen die het laatste woord hebben over besluiten op het gebied van bijvoorbeeld verkeer, (provinciale) wegen, openbaar vervoer in de regio, landbouw en natuur. Bij de Waterschapsverkiezingen stemmen we voor het algemeen bestuur van een waterschap. Het algemeen bestuur bepaalt het beleid van het waterschap en controleert het dagelijks bestuur. Burgemeester Pieter Heiliegers van de gemeente Uithoorn geeft antwoord op vijf vragen.

Op 15 maart kiezen we de Provinciale Statenleden. Zij beslissen mee over provinciale aangelegenheden als verkeer en landbouw, maar kiezen ook wie in de Eerste Kamer komt. Hoe zit dat precies?

De Eerste Kamer wordt in Nederland niet rechtstreeks gekozen door burgers. Toch bepaalt u als kiezer indirect wie er in de Eerste Kamer komt. Want zij worden ook gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart stem u dus in zekere zin ook voor de Eerste Kamerverkiezingen. Niet onbelangrijk, de Eerste Kamer is medewetgever en controleert de regering. De nieuwe Eerste Kamer vergadert voor het eerst op dinsdag 13 juni 2023. Een week eerder, op 6 juni 2023, is de laatste vergaderdag van de huidige Kamer. Op die dag vindt ook het afscheid plaats van leden die niet terugkeren in de nieuwe Kamer.

Waar stemmen we precies voor bij de Waterschapsverkiezingen?

Bij de Waterschapsverkiezingen stemt u wie er in het bestuur komt van, in ons geval, het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het bestuur bepaalt het beleid van het waterschap en controleert het dagelijks bestuur. Nederland ligt voor een groot deel onder zeeniveau. Dat maakt ons kwetsbaar voor overstromingen. U herinnert zich vast nog de grote overstroming in Limburg in 2021. Een crisis van ongekende omvang. De waterschappen werken dan (in samenwerking met de Veiligheidsregio) met man en macht om de schade te beperken en slachtoffers te voorkomen. De waterschappen houden zich ook  bezig met het beheer van dijken en sluizen om Nederland te beschermen tegen overstromingen, het zuiveren van afvalwater en ze zorgen voor voldoende water. Bijvoorbeeld door water op te slaan bij droogte en water weg te pompen als het veel regent. En ze zorgen dat het water in sloten, rivieren en beken schoon en gezond is voor mens, plant en dier. Ook zijn ze verantwoordelijk voor gezond drinkwater.

Waar in Uithoorn en De Kwakel kan gestemd worden?

We hebben 14 locaties. Het gemeentehuis, Dorpshuis de Quakel, gymzaal De Quakel, KnA gebouw, het Alkwin Kollege, Buurthuis Ponderosa, Wijkcentrum Bilderdijkhof, de Evangelische Christen Gemeenschap, Sportvereniging KDO, Legmeervogels, Thamerkerk,  Poldersport de Kwakel, De Schutse P.G.U en de MFA de Scheg. Inwoners kunnen bij álle locaties terecht. Geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

Gelden er coronamaatregelen bij deze verkiezingen?

Op dit moment is er geen noodzaak tot het nemen van maatregelen. We begrijpen echter dat we inwoners hebben die nog voorzichtig zijn. Daar willen we rekening mee houden. Daarom richten we 1 stemlocatie extra ruim in, waardoor er voldoende afstand gehouden kan worden: De Schutse.

Is er stemhulp beschikbaar?

Zeker, bijvoorbeeld op www.noord-holland.mijnstem.nl. De verschillende standpunten van alle politieke partijen worden op deze site goed toegelicht. En voor de Waterschapsverkiezing kan de website www.agv.mijnstem.nl geraadpleegd worden.

Praktische informatie

Op www.uithoorn.nl vindt u alle praktische informatie over stemlocaties in onze gemeente, de openingstijden van de stemlokalen en wat u kunt doen als u zelf niet in staat bent om te stemmen.


Meer nieuws

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.

112 27 mrt. 2024 14:00

Auto te water in Uithoorn

Uithoorn - Aan de Boterbloem in Uithoorn is woensdagmiddag rond 13.30 uur een voertuig te water geraakt. 

Algemeen 26 mrt. 2024 09:14

Voorbereiding aanleg Legmeerbos van start

Uithoorn - De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het Legmeerbos zijn gestart. Vorige week begon de gemeente met het afgraven van het oude maisveld. Ook de grote waterpartij wordt uitgegraven. Daarna wordt het terrein op de juiste hoogte gebracht. Naar verwachting zijn de graafwerkzaamheden deze week klaar