Verlenging noodopvang in 't Buurtnest geeft bewoners extra jaar stabiliteit. (foto: gemeente Uithoorn)

Verlenging noodopvang ’t Buurtnest tot augustus 2025

Uithoorn - ’t Buurtnest blijft langer beschikbaar voor de crisisnoodopvang van asielzoekers, tot 1 oktober 2025. Daar stemde de gemeenteraad mee in tijdens de raadsvergadering van donderdag 27 juni.

Kritisch

De gemeente neemt al langere tijd haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor vluchtelingenopvang serieus. En er is nog altijd een groot tekort aan opvangplekken in Nederland. De verlenging voor de maximaal 30 asielzoekers is dus welkom. Nick Bergman, fractievoorzitter van de VVD: “We zijn kritisch wat betreft onze opvangsituaties. Maar erkennen het ook als dingen goed gaan, zoals de opvang bij ’t Buurtnest. Daarom zijn we voor verlenging.”

Tijdelijk

Crisisnoodopvang (CNO) is tijdelijke opvang. De gemeente stelde ’t Buurtnest tot november 2024 beschikbaar aan het COA en het Rode Kruis, die de opvang organiseren. Daarna was de locatie nodig voor de nieuwbouw van basisschool De Vuurvogel. Dat project heeft meer tijd nodig. Met de verlenging biedt  ’t Buurtnest nog een jaar langer stabiliteit aan een kwetsbare groep vluchtelingen. De klankbordgroep van omwonenden heeft ook geen bezwaar. Die beide factoren zijn doorslaggevend geweest.

Gezinnen en stellen

In ‘t Buurtnest wonen sinds het voorjaar van 2023 gezinnen en stellen. De kinderen gaan in de buurt naar school en doen mee aan activiteiten. De volwassenen doen vrijwilligers- én betaald werk. Door de verlenging kunnen de kinderen naar hun inmiddels vertrouwde school blijven gaan. En het voorkomt dat ’t Buurtnest tijdelijk leeg komt te staan.

Meer informatie

Meer informatie over de asielopvang in de gemeente Uithoorn is te vinden op www.uithoorn.nl/asielopvang. Op de website www.uithoorndenktmee.nl is meer informatie te vinden over het project Nieuwbouw De Vuurvogel.


Meer nieuws

Algemeen 15 jul. 2024 13:31

Feestelijke ochtend voor diamanten bruidsparen

Uithoorn - Tien diamanten bruidsparen werden onlangs door burgemeester Pieter Heiliegers uitgenodigd voor een feestelijke ochtend om hun jubileum samen met hem te vieren. De paren stapten in de maanden januari tot en met juni 1964 in het huwelijksbootje.

Algemeen 9 jul. 2024 09:48

Uithoorn maakt beweeg- en ontmoetruimtes voor jong en oud

Uithoorn - De gemeenteraad heeft donderdag 27 juni ingestemd met het zogenaamde Programma BOSS, dat staat voor bewegen, ontmoeten, sporten en spelen. Het programma geeft de gemeente Uithoorn de gelegenheid om de huidige speelplekken voor kinderen tot 12 jaar in de gemeente Uithoorn te vervangen door beweeg- en ontmoetingsplekken voor alle doelgroepen tussen 0 en 100 jaar. 

Verkeer en vervoer 9 jul. 2024 09:45

Wethouder Jan Hazen neemt petitie buslijnen in ontvangst

Uithoorn - Woensdag 26 juni nam wethouder Jan Hazen van de gemeente Uithoorn, een petitie in ontvangst uit handen van initiatiefneemster Kimberley van Hattem. In de petitie – die 7.559 maal is getekend door bewoners in de regio Uithoorn/Amstelveen – werd opgeroepen om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het schrappen van de buslijnen 347, 348 en 358 voor Uithoorn, Amstelveen en omstreken.

Cultuur 8 jul. 2024 09:00

Kunst is geen kunstje voor Femke Kempes

De Kwakel - Het werk van Femke Kempkes is heel divers. Van beelden tot lichtkunst en installaties: ze maakt graag telkens wat anders. Haar werk laat zich niet vangen in één definitie. ‘Kunst is voor mij geen kunstje.’ Haar atelier ligt op een eiland aan de Banken in De Kwakel. Een oase van rust en groen, recht tegenover het kassengebied.

Algemeen 7 jul. 2024 09:00

Zorg voor echte keuzes bij participatie

Uithoorn - Participatie is de heilige graal voor gemeenten. Een participatietraject inrichten is echter niet zo makkelijk. Want waar heb je als inwoner nu echt wat over te zeggen, en waar liggen keuzes al vast? Het probleem ligt niet alleen bij de gemeente, soms wil de inwoner op de stoel van de raad gaan zitten of wordt het algemeen belang vergeten. Maar het begint wel bij de gemeente. Verwachtingsmanagement is belangrijk, evenals zorgvuldigheid. Dat blijkt maar weer tijdens de informatiebijeenkomst over de inrichting van twee Uithoornse pleinen.

Algemeen 6 jul. 2024 13:00

De tram komt eraan: alles over de Uithoornlijn (deel 3)

Uithoorn - De laatste loodjes zijn aangebroken, maar voor GVB is het nog even aanpoten. ‘Alle betrokken medewerkers op tijd opleiden, dat is voor ons de grootste uitdaging,’ aldus Paul Koert, unitmanager bij GVB. Koert en het projectteam zorgen er onder meer voor dat trambestuurders worden opgeleid. Een omvangrijke klus, die in februari is begonnen. ‘Naast onze vaste medewerkers gaat het ook om een pool van oproepkrachten.’