Vakcollege Thamen: aan de slag in de praktijk

Uithoorn - KInderen uit Groep 8 van de basisschool zetten na de komende zomervakantie de grote stap naar de middelbare school. Zij staan in deze periode voor de keuze: welke school gaat het worden? In dat kader stelt UithoornZ.nl  Vakcollege Thamen voor, waar op 15 en 22 februari 2023 try-outdagen worden georganiseerd.

Op Vakcollege Thamen staat de praktijk centraal. Al in de brugklas krijg je vakken als Techniek en Mens & Dienstverlening en kun je je aansluiten bij een Themaklas naar keuze. Daarna kies je waar je in verder wil.

Sfeer

Mark Bader is teamleider brugklas en gymleraar. ‘We zijn een school waar iedereen zichzelf mag zijn en dat voel je gelijk als je hier binnenstapt. De sfeer is gezellig, leuk en informeel. Dat vinden we heel positief.’ Zoë Dullemond is verzuimcoördinator op de school en beaamt dit. ‘We gaan op zo’n leuke manier met elkaar om. De leerlingen voelen zich hier echt op hun gemak. We hebben leuke leerlingen en kunnen lekker kletsen met ze.'

VAKCOLLEGE THAMEN TRY OUT DAGEN: KLIK HIER VOOR MEER INFO

Leren in de praktijk

‘In de eerste klas krijgen de kinderen Techniek en Mens & Dienstverlening. Aan het einde van het jaar kiezen ze welke richting ze op willen. Binnen deze profielen kunnen de leerlingen ook weer keuzes maken. Zo doet iedereen wat ze het leukst vinden’, vertelt Mark. Zoë vult aan: ‘Het is voor de scholieren zo fijn. Ze kunnen hun energie kwijt in dit soort vakken. Zelf aan een auto sleutelen, meubels maken, in een kapsalon werken, ze zitten niet de hele tijd achter hun bureau om de theorie te leren. Er zijn ook twee keukens waar de kinderen leren koken. In de restaurantweek nodigen we dan ouders en alle personeelsleden uit. De leerlingen zijn aan het koken en serveren. Ook de buurtflat komt dan een hapje eten. Leren door te doen, dat is toch het allermooiste?'

Themaklas

Al in de eerste klas gaan leerlingen aan de slag in de praktijk. Met vier uur Techniek en vier uur Mens & Dienstverlening krijgen ze een mooi beeld van de richtingen. Bij het vak Mens & Dienstverlening draait het bijvoorbeeld om de gezondheidszorg, de administratie van een kantoor of werken in de keuken. Je leert van alles over samenwerken, creativiteit en werken met een computer. ‘Naast de normale vakken volgen alle leerlingen ook een Themaklas’, vertelt Mark. ‘Hierin staat jouw interesse centraal. Denk aan Tech+, Food & Health, Arts & Media en Sports & Body. Je kiest dus gewoon wat jij het leukste vindt. Zo leer je ook weer andere leeftijdsgenoten kennen, die niet bij jou in de klas zitten maar wel in deze Themaklas bij elkaar komen.'

Skillslab

Het Skillslab is echt de eyecatcher van de school. ‘Dit ademt wat we uitdragen’, aldus Mark. De ruimtes zijn ingericht op alle praktijkvakken. Zo zien we bijvoorbeeld een ruimte vol met auto’s en motoren. ‘De kinderen kunnen heerlijk hun gang gaan in de praktijk, maar ook theorievakken worden gecombineerd. Zo krijg je bijvoorbeeld in de bovenbouw aardrijkskunde, maar in de brugklas is dat Mens &Maatschappij met onderwerpen als geschiedenis, aardrijkskunde en economie gecombineerd. Ook in deze vakken zijn we altijd op zoek naar de praktische kant. Laatst hebben de kinderen gekookt tijdens een CKV-les, omdat ze daar een stilleven van moesten creëren.’

Vakcollege Thamen
Den Uyllaan 4
Uithoorn
Tel: 020 3454481
www.thamen.nl


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:44

De Kwakel krijgt multifunctioneel en duurzaam dorpshuis

De Kwakel - Stichting Dorpshuis De Quakel start binnenkort met de verduurzaming van het dorpshuis in De Kwakel. Naast de verduurzaming zal ook de begane grond toegankelijker worden gemaakt. Daarmee is het dorpshuis klaar voor de toekomst. 

Algemeen 23 apr. 2024 09:20

Mogelijke verlenging in zicht voor bewoners ‘t Buurtnest

Uithoorn - ‘t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan wordt mogelijk langer beschikbaar gesteld voor de opvang van asielzoekers. De verlenging is mogelijk omdat basisschool De Vuurvogel het pand later nodig heeft dan aanvankelijk gedacht. De nieuwbouwplannen voor de school hebben namelijk meer tijd nodig.

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!