Tweede editie ‘Over de Streep’

Uithoorn - Wie heeft zich wel eens onveilig gevoeld vanwege je overtuigingen, afkomst of huidskleur? Wie voelt zich wel eens eenzaam? Wie vindt het leuk om te leren van andere culturen? En wie zingt het beste onder de douche? Een greep uit de vragen die deelnemers aan de tweede editie van Over de Streep voor hun kiezen kregen op zaterdag 22 april. De bijeenkomst werd geleid door wethouder José de Robles, die het evenement samen met tekstschrijver en fotograaf Naomi Heidinga organiseerde in het kader van ‘Dit Zijn Wij Uithoorn!’

Project

'Wie komt er uit De Kwakel?' is de eerste vraag van de wethouder. Drie deelnemers gaan de streep over. Gelukkig, zowel Uithoorn als De Kwakel is vertegenwoordigd bij deze tweede editie van Over de Streep, dat wordt georganiseerd onder de paraplu van Dit Zijn Wij Uithoorn!

'Met dit project willen we de sociale cohesie binnen de gemeente vergroten,' licht de wethouder toe. 'Onbekend maakt immers onbemind. Door elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan, ontstaat meer verbinding en begrip voor andermans standpunten. Dat is ook de reden dat we Over de Streep hebben georganiseerd. Je komt er hierbij achter dat je veel meer met de ander gemeen hebt dan je wellicht op voorhand zou denken.'

De streep over

Ruim twintig inwoners hebben zich opgegeven voor het evenement in de Kuyper. Hun beweegredenen verschillen. De één hoopt op vriendschap of meer, de ander is nieuwsgierig en een derde wil bijdragen aan de sociale cohesie binnen de gemeente. 'Jullie zijn allemaal geïnteresseerd in de medemens, anders waren jullie hier niet,' aldus de wethouder. Dat blijkt: bij de vraag ‘Wie wil zich graag op één of andere manier inzetten voor een ander?’ gaat iedereen de streep over. De vragen verschillen qua onderwerp. Ze gaan niet alleen over gevoelens of overtuigingen, maar ook over hobby’s en liefhebberijen. Daarbij worden lastige onderwerpen niet uit de weg gegaan. Wie heeft er wel eens gediscrimineerd of heeft zich gediscrimineerd gevoeld? En wie ligt wakker of heeft wakker gelegen van je financiële situatie?

Tevreden

Na afloop kan worden nagepraat onder het genot van een hapje of een drankje. De wethouder is tevreden. 'We hadden een leuke, heel diverse groep deelnemers. Ik vond het bijzonder dat mensen heel open en eerlijk waren, ook over persoonlijke en verdrietige zaken. Dat was mooi om mee te maken: dat men zich veilig genoeg voelde in een groep vol vreemden om persoonlijke verhalen te delen. Naast kwetsbaarheid en verdriet was er ook volop ruimte om te lachen. Het was een goede mix tussen persoonlijke vragen en vragen over luchtige onderwerpen.' Zo ging niemand de streep over bij de vraag ‘Wie is nog steeds verdrietig over de break up van Nick en Simon?’

Meer activiteiten

Dit jaar worden nog meer activiteiten in het kader van Dit Zijn Wij Uithoorn! georganiseerd.  'Meer verbondenheid in het dorp, dat heb je niet van de één op de andere dag voor elkaar,' weet de wethouder. 'Dat is een proces van de lange adem. Daarom organiseren we de komende jaren regelmatig kleinschalige activiteiten.'

Informatie

Meer informatie: www.ditzijnwijuithoorn.nl. Zelf meedoen aan een activiteit? Meld je aan via ditzijnwijuithoorn@gmail.com. Zo worden in mei, juni en juli podcasts opgenomen, waarbij inwoners die elkaar niet kennen met elkaar in gesprek gaan aan de hand van vragen. Ze mogen twee favoriete platen uitkiezen. Er zijn nog enkele plekjes vrij!


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:44

De Kwakel krijgt multifunctioneel en duurzaam dorpshuis

De Kwakel - Stichting Dorpshuis De Quakel start binnenkort met de verduurzaming van het dorpshuis in De Kwakel. Naast de verduurzaming zal ook de begane grond toegankelijker worden gemaakt. Daarmee is het dorpshuis klaar voor de toekomst. 

Algemeen 23 apr. 2024 09:20

Mogelijke verlenging in zicht voor bewoners ‘t Buurtnest

Uithoorn - ‘t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan wordt mogelijk langer beschikbaar gesteld voor de opvang van asielzoekers. De verlenging is mogelijk omdat basisschool De Vuurvogel het pand later nodig heeft dan aanvankelijk gedacht. De nieuwbouwplannen voor de school hebben namelijk meer tijd nodig.

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!