Tweede editie ‘Over de Streep’

Uithoorn - Wie heeft zich wel eens onveilig gevoeld vanwege je overtuigingen, afkomst of huidskleur? Wie voelt zich wel eens eenzaam? Wie vindt het leuk om te leren van andere culturen? En wie zingt het beste onder de douche? Een greep uit de vragen die deelnemers aan de tweede editie van Over de Streep voor hun kiezen kregen op zaterdag 22 april. De bijeenkomst werd geleid door wethouder José de Robles, die het evenement samen met tekstschrijver en fotograaf Naomi Heidinga organiseerde in het kader van ‘Dit Zijn Wij Uithoorn!’

Project

'Wie komt er uit De Kwakel?' is de eerste vraag van de wethouder. Drie deelnemers gaan de streep over. Gelukkig, zowel Uithoorn als De Kwakel is vertegenwoordigd bij deze tweede editie van Over de Streep, dat wordt georganiseerd onder de paraplu van Dit Zijn Wij Uithoorn!

'Met dit project willen we de sociale cohesie binnen de gemeente vergroten,' licht de wethouder toe. 'Onbekend maakt immers onbemind. Door elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan, ontstaat meer verbinding en begrip voor andermans standpunten. Dat is ook de reden dat we Over de Streep hebben georganiseerd. Je komt er hierbij achter dat je veel meer met de ander gemeen hebt dan je wellicht op voorhand zou denken.'

De streep over

Ruim twintig inwoners hebben zich opgegeven voor het evenement in de Kuyper. Hun beweegredenen verschillen. De één hoopt op vriendschap of meer, de ander is nieuwsgierig en een derde wil bijdragen aan de sociale cohesie binnen de gemeente. 'Jullie zijn allemaal geïnteresseerd in de medemens, anders waren jullie hier niet,' aldus de wethouder. Dat blijkt: bij de vraag ‘Wie wil zich graag op één of andere manier inzetten voor een ander?’ gaat iedereen de streep over. De vragen verschillen qua onderwerp. Ze gaan niet alleen over gevoelens of overtuigingen, maar ook over hobby’s en liefhebberijen. Daarbij worden lastige onderwerpen niet uit de weg gegaan. Wie heeft er wel eens gediscrimineerd of heeft zich gediscrimineerd gevoeld? En wie ligt wakker of heeft wakker gelegen van je financiële situatie?

Tevreden

Na afloop kan worden nagepraat onder het genot van een hapje of een drankje. De wethouder is tevreden. 'We hadden een leuke, heel diverse groep deelnemers. Ik vond het bijzonder dat mensen heel open en eerlijk waren, ook over persoonlijke en verdrietige zaken. Dat was mooi om mee te maken: dat men zich veilig genoeg voelde in een groep vol vreemden om persoonlijke verhalen te delen. Naast kwetsbaarheid en verdriet was er ook volop ruimte om te lachen. Het was een goede mix tussen persoonlijke vragen en vragen over luchtige onderwerpen.' Zo ging niemand de streep over bij de vraag ‘Wie is nog steeds verdrietig over de break up van Nick en Simon?’

Meer activiteiten

Dit jaar worden nog meer activiteiten in het kader van Dit Zijn Wij Uithoorn! georganiseerd.  'Meer verbondenheid in het dorp, dat heb je niet van de één op de andere dag voor elkaar,' weet de wethouder. 'Dat is een proces van de lange adem. Daarom organiseren we de komende jaren regelmatig kleinschalige activiteiten.'

Informatie

Meer informatie: www.ditzijnwijuithoorn.nl. Zelf meedoen aan een activiteit? Meld je aan via ditzijnwijuithoorn@gmail.com. Zo worden in mei, juni en juli podcasts opgenomen, waarbij inwoners die elkaar niet kennen met elkaar in gesprek gaan aan de hand van vragen. Ze mogen twee favoriete platen uitkiezen. Er zijn nog enkele plekjes vrij!


Meer nieuws

Algemeen 16 mei 2023 09:51

Gratis sport- en cultuuractiviteiten voor basisschoolleerlingen

Uithoorn - Kinderen moeten de kans krijgen om mee te doen aan sport, spel en culturele activiteiten. Daarom bieden 17 sport- en 5 cultuurverenigingen samen met de gemeente en Sportakkoord van Uithoorn de Sport- en Cultuurhopper aan. Hiermee kunnen alle basisscholieren, ruim 2.700 verdeeld over 9 basisscholen in Uithoorn en De Kwakel, gratis sport- en cultuuractiviteiten uitproberen. 

Algemeen 16 mei 2023 08:58

Burgemeester op de koffie bij 100-jarige mevrouw Stolwijk

Uithoorn - De Uithoornse mevrouw Stolwijk mocht op 10 mei maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Burgemeester Pieter Heiliegers bezocht de jarige een dag later aan de Admiraal de Ruyterlaan, waar ze nog volledig zelfstandig woont. 'Ik doe nog bijna alles zelf, zoals koken en een deel van het huishouden. En ook heb ik m’n koppie nog. Daar ben ik erg blij mee,' vertelt mevrouw Stolwijk trots aan de burgemeester.

Algemeen 9 mei 2023 15:02

College bezoekt oorlogsmuseum Gerrit Burggraaf

Uithoorn - Burgemeester Pieter Heiliegers en wethouders Jan Hazen, José de Robles en Ferry Hoekstra hebben een werkbezoek gebracht aan het ‘oorlogsmuseum’ van Gerrit Burggraaf aan de Boterdijk in Uithoorn.

Algemeen 9 mei 2023 09:06

Aanleg duurzame jachthaven Uithoorn van start

Uithoorn - Uithoorn krijgt dan toch echt een nieuwe, duurzame jachthaven: E-Harbour Uithoorn. Op woensdag 10 mei start E-Harbour met de aanleg van de moderne steigers die slechts een paar weken in beslag zal nemen. Op 1 juni zal de jachthaven officieel in gebruik worden genomen.

112 8 mei 2023 09:24

Bewoners van Uithoornse flats gedupeerd door waterschade

Uithoorn - Bewoners van vier Uithoornse flats aan de Meerkikker zijn zondag aan het eind van de middag druk in de weer geweest met de afhandeling van waterschade. De afwatering kon de slagregens niet aan, waardoor kelders onder water liepen.