Tweede editie ‘Over de Streep’

Uithoorn - Wie heeft zich wel eens onveilig gevoeld vanwege je overtuigingen, afkomst of huidskleur? Wie voelt zich wel eens eenzaam? Wie vindt het leuk om te leren van andere culturen? En wie zingt het beste onder de douche? Een greep uit de vragen die deelnemers aan de tweede editie van Over de Streep voor hun kiezen kregen op zaterdag 22 april. De bijeenkomst werd geleid door wethouder José de Robles, die het evenement samen met tekstschrijver en fotograaf Naomi Heidinga organiseerde in het kader van ‘Dit Zijn Wij Uithoorn!’

Project

'Wie komt er uit De Kwakel?' is de eerste vraag van de wethouder. Drie deelnemers gaan de streep over. Gelukkig, zowel Uithoorn als De Kwakel is vertegenwoordigd bij deze tweede editie van Over de Streep, dat wordt georganiseerd onder de paraplu van Dit Zijn Wij Uithoorn!

'Met dit project willen we de sociale cohesie binnen de gemeente vergroten,' licht de wethouder toe. 'Onbekend maakt immers onbemind. Door elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan, ontstaat meer verbinding en begrip voor andermans standpunten. Dat is ook de reden dat we Over de Streep hebben georganiseerd. Je komt er hierbij achter dat je veel meer met de ander gemeen hebt dan je wellicht op voorhand zou denken.'

De streep over

Ruim twintig inwoners hebben zich opgegeven voor het evenement in de Kuyper. Hun beweegredenen verschillen. De één hoopt op vriendschap of meer, de ander is nieuwsgierig en een derde wil bijdragen aan de sociale cohesie binnen de gemeente. 'Jullie zijn allemaal geïnteresseerd in de medemens, anders waren jullie hier niet,' aldus de wethouder. Dat blijkt: bij de vraag ‘Wie wil zich graag op één of andere manier inzetten voor een ander?’ gaat iedereen de streep over. De vragen verschillen qua onderwerp. Ze gaan niet alleen over gevoelens of overtuigingen, maar ook over hobby’s en liefhebberijen. Daarbij worden lastige onderwerpen niet uit de weg gegaan. Wie heeft er wel eens gediscrimineerd of heeft zich gediscrimineerd gevoeld? En wie ligt wakker of heeft wakker gelegen van je financiële situatie?

Tevreden

Na afloop kan worden nagepraat onder het genot van een hapje of een drankje. De wethouder is tevreden. 'We hadden een leuke, heel diverse groep deelnemers. Ik vond het bijzonder dat mensen heel open en eerlijk waren, ook over persoonlijke en verdrietige zaken. Dat was mooi om mee te maken: dat men zich veilig genoeg voelde in een groep vol vreemden om persoonlijke verhalen te delen. Naast kwetsbaarheid en verdriet was er ook volop ruimte om te lachen. Het was een goede mix tussen persoonlijke vragen en vragen over luchtige onderwerpen.' Zo ging niemand de streep over bij de vraag ‘Wie is nog steeds verdrietig over de break up van Nick en Simon?’

Meer activiteiten

Dit jaar worden nog meer activiteiten in het kader van Dit Zijn Wij Uithoorn! georganiseerd.  'Meer verbondenheid in het dorp, dat heb je niet van de één op de andere dag voor elkaar,' weet de wethouder. 'Dat is een proces van de lange adem. Daarom organiseren we de komende jaren regelmatig kleinschalige activiteiten.'

Informatie

Meer informatie: www.ditzijnwijuithoorn.nl. Zelf meedoen aan een activiteit? Meld je aan via ditzijnwijuithoorn@gmail.com. Zo worden in mei, juni en juli podcasts opgenomen, waarbij inwoners die elkaar niet kennen met elkaar in gesprek gaan aan de hand van vragen. Ze mogen twee favoriete platen uitkiezen. Er zijn nog enkele plekjes vrij!


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:54

Nieuwe vestiging Dutch Tulips in De Kwakel

Uithoorn - Afgelopen woensdag heeft wethouder Jan Hazen (economie) een bezoek gebracht aan kwekerij Wesselman in Roelofarendsveen. Aanleiding van het bezoek is dat Dutch Tulips in de zomer een derde vestiging zal openen in de Kwakel. Een grote impuls voor de lokale economie.

Algemeen 23 feb. 2024 08:26

Locatieonderzoek asielopvang in volle gang

Uithoorn - Na bijna twee jaar van steggelen is de Spreidingswet sinds 1 februari van kracht. Dit houdt in dat gemeenten vanuit het Rijk een wettelijke taak hebben in het opvangen van asielzoekers. Voor Uithoorn betekent dit dat zij rond de 190 asielzoekers moet gaan opvangen. De commissieleden van de gemeenteraad werden hier vorige week over bijgepraat door onder anderen wethouder José de Robles (Asiel & Migratie).

Verkeer en vervoer 20 feb. 2024 11:24

Dienstregeling Uithoornlijn bekend

Uithoorn - De dienstregeling van de Uithoornlijn, die vanaf 21 juli 2024 gaat rijden, is bekendgemaakt door de Vervoerregio. Ook is bekend wat het effect is van de tramlijn op de buslijnen in de regio.  De Uithoornlijn, die officieel de Amsteltram gaat heten, rijdt als tramlijn 25 van Uithoorn Centrum via Amstelveen-Westwijk naar Amsterdam-Zuid.

Algemeen 20 feb. 2024 11:22

Lorna (De Kajuit) wint kleurwedstrijd jarige gemeente

Uithoorn - Op woensdag 14 februari riep burgemeester Heiliegers de winnaar uit van de kleurwedstrijd die was georganiseerd om de 204e verjaardag van de gemeente Uithoorn te vieren. Leerlingen uit groep 6 van de basisscholen in Uithoorn en De Kwakel streden om de prijs voor het mooist ingekleurde gemeentewapen. In totaal werden bijna 70 kleurplaten ingezonden.