Tweede editie Kindercommissie van start

Uithoorn - Een Oud en Nieuw feest voor jongeren, vuurwerk alleen afsteken in bepaalde zones, een vuurwerkshow voor alle inwoners en een workshop (of filmpje) over hoe je veilig vuurwerk afsteekt. De 18 kinderen van de Kindercommissie hoeven niet lang na te denken als hen gevraagd wordt hoe de gemeente ervoor moet zorgen dat de jaarwisseling goed verloopt. Uiteraard op het moment dat alles weer ‘normaal’ is en er geen coronamaatregelen meer zijn. 

De nieuwe Kindercommissie kwam vorige week voor de eerste keer samen in de raadzaal om met elkaar te praten over (voor hun) belangrijke thema’s in de gemeente Uithoorn.

Wethouder van Onderwijs Ria Zijlstra is ook aanwezig en is benieuwd waar de kinderen mee komen. ,,Het geeft kinderen de kans om aan ons, het gemeentebestuur, te laten horen wat zij belangrijk vinden. Wat ik zo goed vind is dat ze niet alleen leren hoe ze hun ideeën kunnen overbrengen maar dat ze ook moeten nadenken hoé ze hun ideeën en wensen willen realiseren. Je kan wel van alles willen, maar er moet ook geld voor zijn en je moet een meerderheid zien te vinden die achter je idee staat.”

Vreedzame school, vreedzame wijk

De Kindercommissie hoort bij het programma “Vreedzame school, vreedzame wijk”. Op ‘vreedzame’ scholen leren kinderen hoe ze samen kunnen praten, verantwoordelijkheid nemen en samen dingen oplossen. Bijvoorbeeld als het gaat over nieuwe speelplekken, straat- en zwerfvuil of het klimaat.

Meer rookvrije plekken

Tijdens de eerste bijeenkomst van de Kindercommissie spraken de kinderen met name over wat zij willen bereiken. Zo moet er bijvoorbeeld grotere speelplekken komen die ook uitdagend genoeg zijn voor de wat oudere kinderen. Maar ook zouden er meer opruimacties moeten komen om het zwerfafval aan te pakken, de hangjeugd moet beter aangepakt worden en er moeten meer rookvrije plekken komen.

De achttien commissieleden van de scholen Duet, De Zon, Kajuit, de Springschans, De Kwikstaart, ’t Starnest, de Toermalijn en het Alkwin Kollege komen in totaal zes keer bij elkaar. Het is de eerste keer dat nu ook het Alkwin Kollege (voortgezet onderwijs) meedoet aan de Kindercommissie.


Meer nieuws

112 27 mrt. 2024 14:00

Auto te water in Uithoorn

Uithoorn - Aan de Boterbloem in Uithoorn is woensdagmiddag rond 13.30 uur een voertuig te water geraakt. 

Algemeen 26 mrt. 2024 09:14

Voorbereiding aanleg Legmeerbos van start

Uithoorn - De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het Legmeerbos zijn gestart. Vorige week begon de gemeente met het afgraven van het oude maisveld. Ook de grote waterpartij wordt uitgegraven. Daarna wordt het terrein op de juiste hoogte gebracht. Naar verwachting zijn de graafwerkzaamheden deze week klaar

Algemeen 26 mrt. 2024 08:19

Feestje voor 100-jarige mevrouw Van der Sluis-Verheul

Uithoorn - Afgelopen week was er een klein feestje in de kamer van locoburgemeester Ferry Hoekstra. Met slingers voor het raam en lekker gebak, een kadootje en een mooie bos bloemen op tafel. Middelpunt van het feestje op het gemeentehuis was mevrouw Van der Sluis-Verheul. Zij werd op 19 maart 100 jaar. En dat moest natuurlijk gevierd worden.

Algemeen 25 mrt. 2024 17:29

College ontvangt Oekraïense vluchtelingen op gemeentehuis

Uithoorn - Zo'n 30 Oekraïense vluchtelingen die in Uithoorn zijn opgevangen, werden op woensdag 20 maart uitgenodigd voor een ontmoeting met het college. Burgemeester Pieter Heiliegers heette de bezoekers van harte welkom op het gemeentehuis. 

112 22 mrt. 2024 06:51

Grote uitslaande woningbrand Plesmanlaan; bewoner gewond

Uithoorn - Op vrijdagochtend 22 maart 2024 is de brandweer om 01:30 uur gealarmeerd voor een brand aan de Plesmanlaan in Uithoorn. De eerste eenheden zagen de vlammen uit de woning slaan en hebben om 01:38 uur opgeschaald naar grote brand.