Catharina Gerritsen

Tijdelijke woonruimte verhuren aan 'dakloze-door-omstandigheden'

Uithoorn - Via het project 'Onder de Pannen' kunnen inwoners of ondernemers van de gemeente Uithoorn een kamer of verdieping verhuren aan iemand die tijdelijk geen onderkomen heeft. 

José de Robles (sociaal domein) staat achter het project. 'Iedereen kan dakloos of thuisloos worden, bijvoorbeeld door een scheiding, baanverlies of faillissement.' Hij roept Uithoornaars en Kwakelaars op om ruimte die ze overhebben beschikbaar te stellen als tijdelijk onderkomen voor een dorpsgenoot. De huuropbrengst is voor de bewoners van het pand: als zij een uitkering of huurtoeslag ontvangen, wordt die door de gemeente niet gekort.

Onzichtbaar

Tamara Kuschel van de Regenboog Groep voert met haar collega’s het “Onder de Pannen”-project uit in onder meer de gemeente Uithoorn en Amstelveen. “Je praat hier over gewone inwoners. Zonder verslaving of psychiatrische problemen, vaak met een baan; 80% heeft een middeninkomen. In de gemeente Uithoorn kennen we op dit moment zo’n 12 mensen die in deze omstandigheden leven. Zonder eigen onderkomen verandert hun leven totaal. Probeer het je voor te stellen: je kinderen alleen in de speeltuin kunnen zien. Iedere maand bij een andere bekende op de bank slapen. Of op een parkeerplaats in je auto, en de volgende dag weer naar het werk rijden. Geen vaste woon- of verblijfplaats betekent ook: geen eigen briefadres voor correspondentie met de instanties. Zij worden dus onzichtbaar voor de gemeente en voor hulpverleners.”

Regels

Aan huren en verhuren van woonruimte zitten allerlei wettelijke regels. Zoals de regel: 1 huishouden achter 1 voordeur”. Voor elke huurder is dus een aparte vergunning nodig.

Wethouder De Robles: "Daar moet de gemeente zich natuurlijk ook aan houden. We kijken met de Regenboog Groep naar oplossingen, bijvoorbeeld hoe die vergunningverlening sneller kan. Ik vind het positief dat we samen werken aan een oplossing binnen onze eigen gemeente. Mensen hoeven niet meer noodgedwongen uit te wijken naar Amsterdam, waar ze trouwens onder aan een enorme wachtlijst komen.”

Screening en matching vooraf

Onder de Pannen werkt puur praktisch: een onderkomen vinden voor iemand die plotseling op straat staat. Tamara: “Een eigen woonplek voor een jaar; weg uit de acute stress, om rust en ritme terug te vinden. Om te zorgen dat de tijdelijke huisvesting zonder problemen verloopt, zorgt de Regenboog Groep vooraf voor een goede screening en matching van huurder en verhuurder. Daarnaast zet de organisatie maatschappelijk werkers in die de huurders helpen om op de nieuwe plek hun leven weer op de rails krijgen. Helpen met werk en inkomen, en bij de zoektocht naar permanente woonruimte. Want na een jaar stopt het Onder de Pannen-contract.”

Aanmelden

Deze en volgende week hangen overal in de gemeente posters in de gemeenten Uithoorn en Amstelveen. Tamara: 'We roepen iedereen op die verhuurbare ruimte over heeft. Mensen met een koopwoning of een huurhuis; dit mag best sociale huur zijn. Maar we zijn ook blij met vierkante meters in bedrijfspanden of zelfs hotels. Aanmelden kan via de website onderdepannen.nl.”


Meer nieuws

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.