Taalhuis Uithoorn: lezen, rekenen en computerles voor iedereen

Uithoorn - Op donderdag 10 juni bezocht wethouder José de Robles van onderwijs de bibliotheek aan de Dorpsstraat. Hij is gekomen om kennis te maken met het Taalhuis, en om voor de gemeente Uithoorn het Regionaal plan Laaggeletterdheid te ondertekenen. “Taal is superbelangrijk om mee te doen in het gezin, in de buurt, op scholen en op het werk. Anders is je wereld heel klein.”

Wat is laag-geletterd-heid?

Claudia Prange is coördinator van Taalhuis Uithoorn. “Laaggeletterdheid betekent dat je moeite hebt met lezen, spreken, schrijven en/of luisteren op het niveau B1. Dat is het taalniveau van een in Nederland geboren 16-jarige die het VMBO verlaat. Laaggeletterdheid betekent ook dat je rekenen en met de computer werken moeilijk vindt. Rekenen, taal en digitale vaardigheden samen noemen we basisvaardigheden. Er moeten veel zaken digitaal geregeld worden, zoals bankzaken, DigiD en afspraken maken bij de dokter. Ongeveer 7% van de werkende mensen in Uithoorn en De Kwakel is laaggeletterd en vindt dit moeilijk. Dit zijn mensen die nieuw zijn in Nederland maar ook mensen die hier geboren zijn.”

Taalhuis Uithoorn

In Taalhuis Uithoorn biedt de gemeente taalhulp aan inwoners, samen met Stichting Tympaan De Baat, de Bibliotheek Amstelland en Stichting Pavones. Volgens de beleidsadviseur die met wethouder De Robles is meegekomen, is de gemeente erg blij met deze samenwerking. “We hebben in 2016 bewust gekozen voor een eigen Taalhuis in Uithoorn. In het Taalhuis kunnen inwoners van de gemeente terecht om de taal beter te leren spreken of om beter te leren lezen en schrijven. Op papier én digitaal. Er zijn veel vrijwilligers actief die hen daarbij helpen. Juist de laagdrempelige werkwijze spreekt ons erg aan.”

Gertrude Hoogendoorn, manager Educatie & Programmering van de Bibliotheek Amstelland vult aan: “Volgend jaar gaat Taalhuis Uithoorn verder in de nieuwe bibliotheek; daar kijken we nu al naar uit.”  

Wat doet het Taalhuis?

Claudia vertelt: “Iedereen die naar het Taalhuis komt, wordt door ons geholpen. De meeste mensen worden aan een taalvrijwilliger gekoppeld. Soms is een ander aanbod beter. Wij geven hier advies over. De vrijwilligers worden allemaal door ons getraind op de methode die ze gebruiken, maar ook hoe ze met de mensen om moeten gaan.”

Gertrude: “Het gaat ook om ‘leeskilometers’: gewoon veel boeken lezen en met computers werken. Daar zorgen wij voor! Hier in de bieb met het Taalhuis, of samen met de kinderopvang en scholen in Uithoorn. Daar werken we mee samen, om al van jongs af aan leesplezier bij kinderen aan te wakkeren. En de ouders daarbij te betrekken. ”

Claudia vult aan: ”Door de coronamaatregelen was het afgelopen jaar was wel zwaar. We konden geen mensen ontvangen voor de kennismakingsgesprekken. En het was moeilijk om nieuwe taalvrijwilligers te krijgen. Toch hebben we 41 geslaagde taaltrainingen gedaan. Daar ben ik extra trots op.”

Regionaal plan Laaggeletterdheid

Wethouder José de Robles is ook gekomen om het Regionaal plan Laaggeletterdheid te ondertekenen. “We bereiken meer door samen te werken met de andere gemeenten in de regio Groot Amsterdam. Ten eerste leren we van elkaar wat goed werkt en wat niet. Ten tweede kunnen we samen trainingen opzetten voor taalvrijwilligers en voor medewerkers van de gemeente. Want zij kunnen zorgen dat de informatie gemakkelijker te vinden is voor onze inwoners, en beter te begrijpen. En ten derde kunnen we samen beter meten hoe de taaltrainingen onze inwoners helpen om mee te draaien in hun gezin en in de buurt. Om zich gezonder en prettiger te voelen. En hoe het helpt bij het vinden van werk.”

Certificering

Om de kwaliteit van het Taalhuis te toetsen is er meegedaan met de landelijke certificering.

Claudia: “Een organisatie die hierin gespecialiseerd is, beoordeelt het Taalhuis op een aantal onderdelen, zoals financiën & beleid, samenwerking, producten & diensten en resultaat & maatschappelijk effect.” Ze verwacht het certificaat over een paar maanden te hebben. Wethouder De Robles: “Dit certificaat geeft ons als gemeente natuurlijk ook extra vertrouwen in de samenwerking met het Taalhuis.”

Na corona

Claudia verwacht dat er na de coronaperiode veel nieuwe aanmeldingen zullen zijn. “Het inlooppunt in de bibliotheek is dicht geweest en mensen vinden het fijn dat ze met een medewerker van Taalhuis kunnen spreken, dat werkt gewoon beter. We weten zeker dat eind augustus 2021 het inlooppunt op maandag tussen 14.00 – 16.00 uur open is en dan zijn we weer aanwezig om iedereen verder te helpen. We houden altijd de schoolperiode aan.”

Taal superbelangrijk

Wethouder De Robles moet weer terug naar het gemeentehuis. Hij is blij met Taalhuis Uithoorn. “Taal is superbelangrijk om mee te doen in het gezin, in de buurt, op scholen en op het werk. Anders is je wereld heel klein. Goed Nederlands spreken helpt veel problemen oplossen. Dat vind ik een van jullie sterkste punten: iedereen die hulp nodig heeft met taal kan terecht bij Taalhuis Uithoorn!”

Hulp met taal nodig? Of zelf helpen?

Bel Claudia Prange of Nici  Sonderman van Taalhuis Uithoorn: 0297-23 02 80. Of mail naar taalhuis@stdb.nl. Meer informatie vindt u ook op de website: www.taalhuisuithoorn.nl


Meer nieuws

Wonen en bouwen 10 aug. 2022 12:37

Plannen voor nieuwe appartementen en ALDI-winkel Kootpark: inloopavond

Uithoorn - De plannen voor een definitieve vestiging van de ALDI-supermarkt met appartementen zijn in een volgende fase aangekomen: het ontwerpbestemmingsplan en concept-omgevingsvergunning zijn gereed. Deze documenten liggen vanaf 28 juli tot en met 7 september ter inzage in het gemeentehuis. De gemeente organiseert, samen met de ALDI, een informatiebijeenkomst op 29 augustus 2023.

Algemeen 9 aug. 2022 12:31

Vuurlijn wordt opgeknapt: asfaltwerkzaamheden

Uithoorn - De Vuurlijn vanaf de Ringdijk tot en met de kruising met de Noorddammerweg is op verschillende plekken slecht en heeft scheuren. Dit gedeelte wordt dit jaar opgeknapt. De werkzaamheden beginnen in de week van 15 augustus 2023. Op 24 augustus om 07.00 uur is al het werk klaar.

112 6 aug. 2022 08:37

Gewonde bij flinke woningbrand

Uithoorn - Aan de Kogge in Uithoorn is in de nacht van vrijdag op zaterdag een gewonde gevallen bij een uitslaande woningbrand.

Algemeen 18 jul. 2022 08:52

Duurzame jachthaven stap dichterbij

Uithoorn - De duurzame jachthaven die E-Harbour aan de Wilhelminakade wil aanleggen, komt steeds dichterbij. Dinsdag 5 juli tekenden gemeente, ontwikkelaar E-Harbour en bouwbedrijf Van Wijnen de samenwerkingsovereenkomst in het nieuwe jachthavenkantoor

112 16 jul. 2022 18:18

Forse bermbrand langs Randweg

Uithoorn - Aan de Randweg in Uithoorn is zaterdagmiddag rond 17.00 uur brand geweest in een berg droog gras. De brand woedde ter hoogte van het fietsviaduct over de N201.