Taalhuis Uithoorn: lezen, rekenen en computerles voor iedereen

Uithoorn - Op donderdag 10 juni bezocht wethouder José de Robles van onderwijs de bibliotheek aan de Dorpsstraat. Hij is gekomen om kennis te maken met het Taalhuis, en om voor de gemeente Uithoorn het Regionaal plan Laaggeletterdheid te ondertekenen. “Taal is superbelangrijk om mee te doen in het gezin, in de buurt, op scholen en op het werk. Anders is je wereld heel klein.”

Wat is laag-geletterd-heid?

Claudia Prange is coördinator van Taalhuis Uithoorn. “Laaggeletterdheid betekent dat je moeite hebt met lezen, spreken, schrijven en/of luisteren op het niveau B1. Dat is het taalniveau van een in Nederland geboren 16-jarige die het VMBO verlaat. Laaggeletterdheid betekent ook dat je rekenen en met de computer werken moeilijk vindt. Rekenen, taal en digitale vaardigheden samen noemen we basisvaardigheden. Er moeten veel zaken digitaal geregeld worden, zoals bankzaken, DigiD en afspraken maken bij de dokter. Ongeveer 7% van de werkende mensen in Uithoorn en De Kwakel is laaggeletterd en vindt dit moeilijk. Dit zijn mensen die nieuw zijn in Nederland maar ook mensen die hier geboren zijn.”

Taalhuis Uithoorn

In Taalhuis Uithoorn biedt de gemeente taalhulp aan inwoners, samen met Stichting Tympaan De Baat, de Bibliotheek Amstelland en Stichting Pavones. Volgens de beleidsadviseur die met wethouder De Robles is meegekomen, is de gemeente erg blij met deze samenwerking. “We hebben in 2016 bewust gekozen voor een eigen Taalhuis in Uithoorn. In het Taalhuis kunnen inwoners van de gemeente terecht om de taal beter te leren spreken of om beter te leren lezen en schrijven. Op papier én digitaal. Er zijn veel vrijwilligers actief die hen daarbij helpen. Juist de laagdrempelige werkwijze spreekt ons erg aan.”

Gertrude Hoogendoorn, manager Educatie & Programmering van de Bibliotheek Amstelland vult aan: “Volgend jaar gaat Taalhuis Uithoorn verder in de nieuwe bibliotheek; daar kijken we nu al naar uit.”  

Wat doet het Taalhuis?

Claudia vertelt: “Iedereen die naar het Taalhuis komt, wordt door ons geholpen. De meeste mensen worden aan een taalvrijwilliger gekoppeld. Soms is een ander aanbod beter. Wij geven hier advies over. De vrijwilligers worden allemaal door ons getraind op de methode die ze gebruiken, maar ook hoe ze met de mensen om moeten gaan.”

Gertrude: “Het gaat ook om ‘leeskilometers’: gewoon veel boeken lezen en met computers werken. Daar zorgen wij voor! Hier in de bieb met het Taalhuis, of samen met de kinderopvang en scholen in Uithoorn. Daar werken we mee samen, om al van jongs af aan leesplezier bij kinderen aan te wakkeren. En de ouders daarbij te betrekken. ”

Claudia vult aan: ”Door de coronamaatregelen was het afgelopen jaar was wel zwaar. We konden geen mensen ontvangen voor de kennismakingsgesprekken. En het was moeilijk om nieuwe taalvrijwilligers te krijgen. Toch hebben we 41 geslaagde taaltrainingen gedaan. Daar ben ik extra trots op.”

Regionaal plan Laaggeletterdheid

Wethouder José de Robles is ook gekomen om het Regionaal plan Laaggeletterdheid te ondertekenen. “We bereiken meer door samen te werken met de andere gemeenten in de regio Groot Amsterdam. Ten eerste leren we van elkaar wat goed werkt en wat niet. Ten tweede kunnen we samen trainingen opzetten voor taalvrijwilligers en voor medewerkers van de gemeente. Want zij kunnen zorgen dat de informatie gemakkelijker te vinden is voor onze inwoners, en beter te begrijpen. En ten derde kunnen we samen beter meten hoe de taaltrainingen onze inwoners helpen om mee te draaien in hun gezin en in de buurt. Om zich gezonder en prettiger te voelen. En hoe het helpt bij het vinden van werk.”

Certificering

Om de kwaliteit van het Taalhuis te toetsen is er meegedaan met de landelijke certificering.

Claudia: “Een organisatie die hierin gespecialiseerd is, beoordeelt het Taalhuis op een aantal onderdelen, zoals financiën & beleid, samenwerking, producten & diensten en resultaat & maatschappelijk effect.” Ze verwacht het certificaat over een paar maanden te hebben. Wethouder De Robles: “Dit certificaat geeft ons als gemeente natuurlijk ook extra vertrouwen in de samenwerking met het Taalhuis.”

Na corona

Claudia verwacht dat er na de coronaperiode veel nieuwe aanmeldingen zullen zijn. “Het inlooppunt in de bibliotheek is dicht geweest en mensen vinden het fijn dat ze met een medewerker van Taalhuis kunnen spreken, dat werkt gewoon beter. We weten zeker dat eind augustus 2021 het inlooppunt op maandag tussen 14.00 – 16.00 uur open is en dan zijn we weer aanwezig om iedereen verder te helpen. We houden altijd de schoolperiode aan.”

Taal superbelangrijk

Wethouder De Robles moet weer terug naar het gemeentehuis. Hij is blij met Taalhuis Uithoorn. “Taal is superbelangrijk om mee te doen in het gezin, in de buurt, op scholen en op het werk. Anders is je wereld heel klein. Goed Nederlands spreken helpt veel problemen oplossen. Dat vind ik een van jullie sterkste punten: iedereen die hulp nodig heeft met taal kan terecht bij Taalhuis Uithoorn!”

Hulp met taal nodig? Of zelf helpen?

Bel Claudia Prange of Nici  Sonderman van Taalhuis Uithoorn: 0297-23 02 80. Of mail naar taalhuis@stdb.nl. Meer informatie vindt u ook op de website: www.taalhuisuithoorn.nl


Meer nieuws

Wonen en bouwen 22 jul. 2021 14:19

Wethouder De Robles bezoekt nieuwe bibliotheek

UITHOORN - De bouw van project De Rede, met als onderdeel de nieuwe bibliotheek van Uithoorn, vordert voorspoedig. Zó voorspoedig, dat ontwikkelaar Van Wijnen wethouder José de Robles al kon uitnodigen voor een rondleiding in het prominente pand aan de Amstel.

Wonen en bouwen 21 jul. 2021 14:03

Feestelijke oplevering woningen De Rietkraag en Cube Houses

Uithoorn - Op het weiland tussen woonwijk De Kuil en de Vuurlijn / Ringdijk is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het project De Rietkraag. Met het project zijn onder meer 8 unieke Cube House woningen ontwikkeld. Donderdag 15 juli is de laatste starterswoning feestelijk opgeleverd.

Algemeen 20 jul. 2021 13:53

Echtpaar Timmer na 65 jaar “nog steeds dol op elkaar”

UITHOORN – Burgemeester Pieter Heiliegers heeft een bezoek gebracht aan het Uithoornse echtpaar Timmer dat op 11 juli 65 jaar getrouwd was. De burgervader bracht het bruidspaar een mooie bos kleurrijke bloemen.

Algemeen 18 jul. 2021 11:00

René Aldewereld schrijft boek: Eerste hulp bij schokkende gebeurtenissen

Uithoorn - Het verlies van een dierbare, een ongeval of ander traumatisch voorval. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met een ingrijpende gebeurtenis. ‘Maar hoe je ermee omgaat is voor iedereen anders’, zegt René Aldewereld. Hij schreef het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander wat er komt kijken bij stress situaties. Zo maakte hij als hulpverlener bij de brandweer en ambulance onder andere de crash van Turkish Airlines en de brand in het cellencomplex op Schiphol mee. 

Sport 17 jul. 2021 10:00

Samen Thamen

Uithoorn - Linda van Rekum is voorzitter van, zoals ze zelf zegt ‘de leukste honk- en softbalvereniging van Nederland’: Thamen. De coronaperiode was voor alle sportverenigingen lastig, maar Thamen sloeg zich er met een positieve instelling en de slogan #samenthamen heel aardig doorheen. ‘Honk – en softbal zijn sociale sporten waar je prima afstand kunt houden,’ zegt Linda.

Wonen en bouwen 16 jul. 2021 15:00

Economisch daklozen in Uithoorn “onder de pannen”

Uithoorn - Iedereen kan “economisch dakloos” worden. Plotseling zonder woonplek door een echtscheiding bijvoorbeeld, door baanverlies of door opgelopen schulden. Dankzij het project “Onder de Pannen” kunnen inwoners van de gemeente Uithoorn vanaf 1 juli een kamer verhuren aan iemand die tijdelijk geen onderkomen heeft. Legaal en met behoud van uitkering en huurtoeslag.