Pixabay

Sportakkoord: Bewegen begint met de eerste stap

Uithoorn - Voor wie een tijd niets heeft gedaan, kan het lastig zijn om weer in beweging te komen. Of dat komt door de afgelopen periode van isolatie door corona, door een passieve leefstijl, of door de zomervakantie. Gelukkig weten we dat de motivatie en het plezier snel terugkomen als je eenmaal de eerste stap hebt gezet. Daarom ondersteunt de gemeente, via het Sportakkoord van Uithoorn, de realisatie van het “Uithoorns Wandelplan”. Ook is het idee opgevat om scholieren en hun ouders na de schoolvakantie weer gezond te laten beginnen door lopend of met de fiets naar school te gaan.

Uithoorns Wandelplan

Het Uithoorns Wandelplan, ingediend door Stichting Amstelland Zorg (StAZ), biedt een concrete aanpak om mensen weer in beweging te krijgen en zo de gezondheid te bevorderen. Regelmatig wandelen verlaagt de bloeddruk, het cholesterol- en glucosegehalte en het gewicht. Het is goed voor de hersenen en zorgt voor ontspanning en een betere nachtrust.

De opzet is om de eerste 4 weken te wandelen in groepsverband, begeleid door zorgverleners die de deelnemers over hun eerste “wandelvrees” heen helpen. Na deze 4 weken zoekt de buurtsportcoach van “Uithoorn voor Elkaar” naar passende wandelgroepen. Of naar een wandelmaatje voor wie niet van groepsactiviteiten houdt.

Bewe(e)gwijzer

Het Uithoorns Wandelplan is inmiddels ondertekend door huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten in Uithoorn en De Kwakel, samen met Uithoorn voor Elkaar en de Atletiek Klub Uithoorn. Motto: “Door te wandelen, valt er minder te behandelen”. Aanjager Andy Verstelle van het Sportakkoord van Uithoorn: “We gaan daarbij dankbaar gebruik maken van het project “Bewe(e)gwijzer” van Jelle Visser, dat vorige maand de Sportakkoord Innovatieprijs won. Dit project zorgt ervoor dat overal in de gemeente mooie wandelroutes komen, van 3,5 km tot 20 km en alles daartussenin.”

“We gaan weer naar school”, zonder auto

Een andere doelgroep zijn onze basisscholieren en hun ouders. Zou het niet mooi zijn als ook zij na de lange zomervakantie extra in beweging komen door lopend of fietsend naar school gaan, in plaats van met de auto? Geïnspireerd door de succesvolle “Ga toch fietsen”-week die basisschool De Zon uit De Kwakel in mei organiseerde, stelde raadslid Fieke Otto-Ossenkoppele (DUS!) voor om zo’n week gemeentebreed te organiseren bij de start van het nieuwe schooljaar. Wethouder Jan Hazen reageerde positief op het voorstel. Hij verwees naar het Sportakkoord van Uithoorn. “Met het Sportakkoord willen we alle inwoners van Uithoorn en de Kwakel in beweging krijgen. Daar horen scholieren en hun ouders zeker ook bij!”

Schooldirecties positief

Een projectgroep, met daarin huisarts Froukje Wegman en Sportakkoord-aanjager Andy Verstelle, legde het plan voor aan de schooldirecties. De meesten reageerden positief. Wegman: “De komende periode gaan we met de gemeente de campagne verder uitwerken. Besloten is om aan te sluiten bij de landelijke campagne “Wij gaan weer naar school” van Veilig Verkeer Nederland, die aan het begin van elk schooljaar wordt gehouden. “We denken aan een challenge, met een beloning voor de meest sportieve klassen. Bijvoorbeeld een dagje Poldersport of een duurzame led-fietsverlichtingsset. Want na de zomer komen de donkere dagen er weer aan.”

Meelopen met het “Uithoorns Wandelplan”?

Het “Uithoorns Wandelplan” start zijn activiteiten op woensdag 8 september. Iedereen die wil, kan meelopen. Meer informatie? Aanmelden voor het Wandelplan? Stuur een mailtje naar: b.raijmakers@amstellandzorg.nl.

Uithoorn denkt mee

Enthousiast over de projecten van het Sportakkoord van Uithoorn? U vindt alle informatie op uithoorndenktmee.nl.


Meer nieuws

Wonen en bouwen 22 jul. 2021 14:19

Wethouder De Robles bezoekt nieuwe bibliotheek

UITHOORN - De bouw van project De Rede, met als onderdeel de nieuwe bibliotheek van Uithoorn, vordert voorspoedig. Zó voorspoedig, dat ontwikkelaar Van Wijnen wethouder José de Robles al kon uitnodigen voor een rondleiding in het prominente pand aan de Amstel.

Wonen en bouwen 21 jul. 2021 14:03

Feestelijke oplevering woningen De Rietkraag en Cube Houses

Uithoorn - Op het weiland tussen woonwijk De Kuil en de Vuurlijn / Ringdijk is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het project De Rietkraag. Met het project zijn onder meer 8 unieke Cube House woningen ontwikkeld. Donderdag 15 juli is de laatste starterswoning feestelijk opgeleverd.

Algemeen 20 jul. 2021 13:53

Echtpaar Timmer na 65 jaar “nog steeds dol op elkaar”

UITHOORN – Burgemeester Pieter Heiliegers heeft een bezoek gebracht aan het Uithoornse echtpaar Timmer dat op 11 juli 65 jaar getrouwd was. De burgervader bracht het bruidspaar een mooie bos kleurrijke bloemen.

Algemeen 18 jul. 2021 11:00

René Aldewereld schrijft boek: Eerste hulp bij schokkende gebeurtenissen

Uithoorn - Het verlies van een dierbare, een ongeval of ander traumatisch voorval. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met een ingrijpende gebeurtenis. ‘Maar hoe je ermee omgaat is voor iedereen anders’, zegt René Aldewereld. Hij schreef het boek ‘Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen’. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander wat er komt kijken bij stress situaties. Zo maakte hij als hulpverlener bij de brandweer en ambulance onder andere de crash van Turkish Airlines en de brand in het cellencomplex op Schiphol mee. 

Sport 17 jul. 2021 10:00

Samen Thamen

Uithoorn - Linda van Rekum is voorzitter van, zoals ze zelf zegt ‘de leukste honk- en softbalvereniging van Nederland’: Thamen. De coronaperiode was voor alle sportverenigingen lastig, maar Thamen sloeg zich er met een positieve instelling en de slogan #samenthamen heel aardig doorheen. ‘Honk – en softbal zijn sociale sporten waar je prima afstand kunt houden,’ zegt Linda.

Wonen en bouwen 16 jul. 2021 15:00

Economisch daklozen in Uithoorn “onder de pannen”

Uithoorn - Iedereen kan “economisch dakloos” worden. Plotseling zonder woonplek door een echtscheiding bijvoorbeeld, door baanverlies of door opgelopen schulden. Dankzij het project “Onder de Pannen” kunnen inwoners van de gemeente Uithoorn vanaf 1 juli een kamer verhuren aan iemand die tijdelijk geen onderkomen heeft. Legaal en met behoud van uitkering en huurtoeslag.