Baas B, door Naomi Heidinga

Rappen met Bart (Baas B) in Uithoorn

Uithoorn - Van rappen in uitverkochte zalen naar het verzorgen van een workshop rappen in de Bilderdijkhof in Uithoorn: het is wel even een overgang. Bart Zeilstra, ook wel bekend als rapper Baas B., voelt zich echter bij beide senang. Hij kan inmiddels weer van het optreden genieten, maar een tijdlang lag dat anders, vertelt hij de deelnemers aan de rapworkshop ‘Rappen als een Baas - Delen is Helen’.

Voor de workshop, mogelijk dankzij Participe, hebben vijftien belangstellenden zich ingeschreven. Ze zijn er niet allemaal, deze vrijdagmiddag. Het mag de pret niet drukken, evenmin als de technische problemen. Als die zijn overwonnen, kan de workshop van Bart beginnen.

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog. Nel Dubelaar is met 93 jaar de oudste deelnemer. Ze heeft zich grondig voorbereid. ‘Ik wist niet wat ik me bij het rappen moest voorstellen. Ik dacht dat er allemaal jonge mensen op af zouden komen.’ Ze had daarom toch bijna afgezegd. ‘Mijn dochter vond dat ik gewoon moest gaan.’ En zo geschiedde. Ze haalt een briefje uit haar zak. Ze heeft thuis al wat voorwerk gedaan: ze draagt vol enthousiasme haar rap-in-wording voor.

Vogelvlucht

Bart neemt deelnemers in vogelvlucht mee in zijn levensverhaal. Samen met zijn vriend Frans had hij als vijftienjarige jongen één droom: doorbreken als rapper. ‘Mijn voorbeelden waren Brainpower en Extince.’ Ze traden op de middelbare school al op, maar daar werden ze niet echt serieus genomen. Ze bouwden de garage om tot studio, en bleven in hun droom geloven. Het harde werken werd beloond. Ze scoorden hits met de nummers ‘Moppie’ en ‘Zinloos’. ‘Het land van..’ betekende hun echte doorbraak: het nummer belandde uit het niets op nummer één.

Baas B Naomi Heidnga (3).jpg

Stress

Daarmee werd een droom werkelijkheid. Aan het duo werd enorm getrokken, er kwamen volop verzoeken voor optredens en interviews binnen. ‘We hadden geen management en zeiden overal ‘ja’ tegen,’ vertelt Bart. Het stel werd geleefd. ‘In het begin was alle aandacht leuk, en werd mijn ego gestreeld. Van het succes kon ik echter nooit echt genieten. Ik voelde me gestrest en was constant op mijn hoede.’

In elkaar geslagen

Fans belden zelfs bij hem thuis aan voor een handtekening. Het absolute dieptepunt kwam na een aanval, waarbij Bart in elkaar werd geslagen. Hij bracht een nacht door in de cel en besloot een half jaar afstand van het wereldje te nemen. ‘Ik was mezelf kwijt, wist niet meer wie ik kon vertrouwen en wie mij leuk vond om wie ik was.’ Na een half jaar rust keerde hij terug naar de showbizz. Hij hield het nog twee jaar vol, tot hij niet verder kon. Hij was diep ongelukkig. ‘Ik besloot te gaan doen waar ik daarvoor gelukkig van werd. Voetballen, studeren.'

Verbonden

Dat is de link met de workshops die Bart tegenwoordig geeft, naast het maken van muziek. Hij is afgestudeerd als psycholoog. Werkte vervolgens een aantal jaar als hulpverlener bij jongeren met gedrags- en verslavingsproblemen. Nu geeft hij regelmatig rap- of muziekworkshops, aan oud en jong.

‘De belangrijkste les die ik heb geleerd als hulpverlener is ‘delen is helen’,’ zegt Bart. ‘De jongeren kregen groepstherapie, iets waar ze niet echt op zaten te wachten. Als ze hun verhaal echter deelden met de groep, gebeurde er iets magisch. Ze raakten veel meer met elkaar verbonden.’ Tijdens de workshop nodigt Bart deelnemers uit om hun gevoelens te delen. Rap leent zich daarvoor, aldus Bart.

Baas B Naomi Heidnga (9).jpg

Kern

‘De kern blijft over in een rap. Je kunt lelijke woorden gebruiken, dan wordt de boodschap hard, maar je kunt ook heel mooi je gevoel weergeven.’ Bart legt uit hoe een rap tot stand komt. Het begint bij het kiezen van een onderwerp. Vervolgens zoek je er woorden bij. Dat kan met behulp van een woordspin. De deelnemers krijgen als opdracht om woorden op te schrijven die bij hen opkomen bij ‘waar ik dankbaar voor ben’.

Kortjakje

Nel moet even omschakelen: dit is iets anders dan haar opzetje. Al snel beginnen de woorden echter te komen. Vriendschap, lieve man, familie. Het zijn best ingewikkelde woorden voor een rap. Het rappen zelf gaat haar goed af. Bart laat een beat horen die uit vier maten bestaat. Daarop kun je een zin zeggen. Is je zin langer, dan praat je sneller. En anders rek je de woorden wat uit. Hij laat deelnemers oefenen met ‘Altijd is Kortjakje Ziek’. Oud, jong: iedereen doet direct mee. Wellicht is het toch niet zo moeilijk, dat rappen.

Rijmen

Als je zelf zinnen moet verzinnen, dan blijkt het wat anders te liggen. Waar te beginnen? Bart geeft nog een tip: zoek alvast twee woorden bij elkaar die rijmen. ‘Dan zet je die aan het einde van de zin.’ Rap moet wel rijmen, vindt Bart. Een rijmwoordenboek biedt uitkomst. Bart helpt Nel op weg met de eerste zinnen. Ze is onder meer dankbaar voor haar lieve man, die helaas al is overleden. Ze heeft lieve kinderen en vriendinnen en wil, ondanks haar leeftijd, nog met frisse moed door.

Naast haar zit Michelle, die met haar opa is meegegaan. Ze is een liefhebber van rap, en kent het repertoire van Bart. Samen met haar opa schrijft ze een prachtig nummer. Om de beurt draagt iedereen zijn of haar rap voor. De jongste deelnemer blijkt het origineelst, met een rap over spellen.

Kwetsbaar

Zo is het voor iedereen een bijzondere middag geworden. Een middag waarbij men zich kwetsbaar heeft opgesteld. Een rap maken en vervolgens delen, tja, dat doe je nu eenmaal niet dagelijks. ‘Ik vind het inmiddels weer leuk om op een podium te staan,’ vertelt Bart. ‘Maar deze workshops vind ik heel bijzonder. Ik sta veel dichter bij de mensen, heb het gevoel dat ik echt iets voor hen kan betekenen.’ Bart verzorgt het slotakkoord met een uitvoering van de grootste hit van het duo Lange Frans en Baas B., ‘Het land van..’ Er wordt ademloos geluisterd.

‘Delen is Helen’ is tevens de titel van een nummer van Baas B. Het staat op het album ‘Die Goede Nieuwe Tijd’, dat in 2021 verscheen.

Baas B Naomi Heidnga (1).jpg

Dit artikel verscheen eerder in de zomereditie van UithoornZ Magazine, nummer 13.


Meer nieuws

Algemeen 15 jul. 2024 13:31

Feestelijke ochtend voor diamanten bruidsparen

Uithoorn - Tien diamanten bruidsparen werden onlangs door burgemeester Pieter Heiliegers uitgenodigd voor een feestelijke ochtend om hun jubileum samen met hem te vieren. De paren stapten in de maanden januari tot en met juni 1964 in het huwelijksbootje.

Algemeen 9 jul. 2024 09:48

Uithoorn maakt beweeg- en ontmoetruimtes voor jong en oud

Uithoorn - De gemeenteraad heeft donderdag 27 juni ingestemd met het zogenaamde Programma BOSS, dat staat voor bewegen, ontmoeten, sporten en spelen. Het programma geeft de gemeente Uithoorn de gelegenheid om de huidige speelplekken voor kinderen tot 12 jaar in de gemeente Uithoorn te vervangen door beweeg- en ontmoetingsplekken voor alle doelgroepen tussen 0 en 100 jaar. 

Verkeer en vervoer 9 jul. 2024 09:45

Wethouder Jan Hazen neemt petitie buslijnen in ontvangst

Uithoorn - Woensdag 26 juni nam wethouder Jan Hazen van de gemeente Uithoorn, een petitie in ontvangst uit handen van initiatiefneemster Kimberley van Hattem. In de petitie – die 7.559 maal is getekend door bewoners in de regio Uithoorn/Amstelveen – werd opgeroepen om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het schrappen van de buslijnen 347, 348 en 358 voor Uithoorn, Amstelveen en omstreken.

Cultuur 8 jul. 2024 09:00

Kunst is geen kunstje voor Femke Kempes

De Kwakel - Het werk van Femke Kempkes is heel divers. Van beelden tot lichtkunst en installaties: ze maakt graag telkens wat anders. Haar werk laat zich niet vangen in één definitie. ‘Kunst is voor mij geen kunstje.’ Haar atelier ligt op een eiland aan de Banken in De Kwakel. Een oase van rust en groen, recht tegenover het kassengebied.

Algemeen 7 jul. 2024 09:00

Zorg voor echte keuzes bij participatie

Uithoorn - Participatie is de heilige graal voor gemeenten. Een participatietraject inrichten is echter niet zo makkelijk. Want waar heb je als inwoner nu echt wat over te zeggen, en waar liggen keuzes al vast? Het probleem ligt niet alleen bij de gemeente, soms wil de inwoner op de stoel van de raad gaan zitten of wordt het algemeen belang vergeten. Maar het begint wel bij de gemeente. Verwachtingsmanagement is belangrijk, evenals zorgvuldigheid. Dat blijkt maar weer tijdens de informatiebijeenkomst over de inrichting van twee Uithoornse pleinen.

Algemeen 6 jul. 2024 13:00

De tram komt eraan: alles over de Uithoornlijn (deel 3)

Uithoorn - De laatste loodjes zijn aangebroken, maar voor GVB is het nog even aanpoten. ‘Alle betrokken medewerkers op tijd opleiden, dat is voor ons de grootste uitdaging,’ aldus Paul Koert, unitmanager bij GVB. Koert en het projectteam zorgen er onder meer voor dat trambestuurders worden opgeleid. Een omvangrijke klus, die in februari is begonnen. ‘Naast onze vaste medewerkers gaat het ook om een pool van oproepkrachten.’