Rappen met Baas B in Bilderdijkhof

Uithoorn - In Wijkcentrum Bilderdijkhof maken en luisteren de vele bezoekers regelmatig muziek, maar de beats van een rap hoor je er niet vaak. Dat was vorige week wel anders: Bart Zeilstra, ook bekend als de Nederlandse rapper Baas B, verzorgde de workshop ‘Rappen als een Baas’. Vanuit zijn persoonlijke verhaal en ervaring ging hij samen met de deelnemers aan de slag. 

Natuurlijk konden de aanwezigen ook genieten van live muziek, waaronder de nummer 1 hit ‘Het land van…’

Delen is helen

Het thema van de workshop was ‘Delen is helen’, verwijzend naar een nummer van het album ‘Die Goede Nieuwe Tijd’ van Baas B. Dit nummer gaat over het delen van ervaringen en gevoelens. Bart deelde zijn ook eigen verhaal met daarin hoogte- en dieptepunten. ‘Als je jezelf laat zien, maak je veel meer verbinding’.

Na een heldere uitleg gingen alle aanwezigen aan de slag met woorden, rijm en uiteindelijk het schrijven van een rap rondom het thema dankbaarheid. Moeilijk? Bart: ‘Voor rap hoef je niet te kunnen zingen, als je tot vier kunt tellen is dat genoeg!’ Met de aanwijzingen van rapper en psycholoog Zeilstra lukte het haast iedereen een rap te schrijven, die op een ‘beat’ kon worden uitgevoerd. Bart had voor iedereen tijd om mee te denken en mee te rijmen en er ontstonden mooie gesprekken en teksten. 

Aan het eind van de workshop volgde natuurlijk de uitvoering: iedereen, jong en ouder, die een rap heeft geschreven heeft deze laten horen. Het was een prachtige middag en het rappen met Baas B zorgde voor veel plezier en verbinding. Na afloop is er nog een hele tijd nagepraat in het wijkcentrum.

Rap als middel voor verbinding

Bart Zeilstra ontwikkelde eerder workshops voor jongeren. Bart: 'Een belangrijke manier om om te gaan met mentale problemen is het bespreekbaar maken van en praten over gedachten en emoties. Een krachtige manier om jezelf te uiten en een verhaal te vertellen is rap. Daarnaast is rap één van de populairste muziekgenres onder jongeren. Met dit als gegeven en op basis van mijn ervaring als rapper in de muziekwereld en als psycholoog in de jeugdzorg, heb ik een workshop ontwikkeld om jongeren te helpen. Psychologie en muziek komen samen, waarbij rap wordt ingezet als middel om verbinding te maken.'

De workshops blijken ook bij volwassenen en senioren een groot succes. Eerder was Baas B al te gast bij de Ontmoetingsgroepen Amstelveen (voor mensen met (beginnende) dementie) en diverse wijkcentra in Amstelveen.


Meer nieuws

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.