Programma 4 mei-herdenking Uithoorn

Uithoorn - Op 4 mei 2022 worden ook in Uithoorn oorlogsslachtoffers herdacht.   et comité 4 mei Uithoorn en De Kwakel roepen inwoners op om de vlag om 18.00 uur half stok te hangen. Om 19.30 uur wordt verzameld in het Oranjepark voor een stille tocht naar het Stilte Monument waar de herdenking plaats zal vinden.

De afgelopen twee jaren was het niet mogelijk om een normale herdenking te organiseren maar dit jaar gaat de herdenking gelukkig door in zijn normale vorm.

Stille tocht

Op 4 mei om 19.30 uur wordt verzameld in het Oranjepark en wordt om 19.40 uur vertrokken in de richting van de Thamerkerk. De stille tocht wordt begeleid door slagwerk met omfloerste trom. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om hierbij aan te sluiten. Verder roept de organisatie mensen op om één bloem mee te nemen.
Voorafgaand ontvangen alle deelnemers de vrijheidsfakkelpin* van het comité (*op=op).

De route loopt via de Emmalaan naar de Prins Bernhardlaan, Stationsstraat langs de herdenkingsplaquette van de slachtoffers die via het Spoorhuis naar interneringskampen gingen. Daar is een heel kort moment waar wordt stilgehouden. Daarna wordt de weg vervolgd via de onderdoorgang van het Piet de Kruijffviaduct naar de Wilhelminakade op naar het Stiltemonument bij de Thamerkerk. Onderweg kan men gewoon aansluiten bij de tocht.

Stiltemonument

Bij het stiltemonument blaast een trompettist de Last Post en om 19.58 uur precies is het twee minuten stil. Om 20.00 uur volgt het Wilhelmus en geeft Burgemeester P. Heiliegers een toespraak. Daarna zal dorpsdichter Peter Borghaerts een speciaal gedicht voordragen.  Na het gedicht zal de krans worden geplaatst op het monument. Daarna kan iedereen de meegebrachte bloem plaatsen in de rood, wit blauwe bloemenband. Afsluitend vindt er een herdenkingsconcert plaats door het vriendenkoor in de Thamerkerk waar inwoners van harte voor worden uitgenodigd. (De toegang is gratis!). 

Programma


19.40: Stille tocht, vertrek om 19.40 uur vanaf het Oranjepark naar het Stilte Monument, begeleid door slagwerker met omfloerste trom;  Overweging door dorpsdichter Peter Borghaerts;

19.58 uur:  Last Post 

20.00 uur: Twee minuten stilte, gevolgd door  het Wilhelmus (couplet 1 en 6);  Toespraak door dhr. P. Heiliegers, burgemeester; Gedicht door dorpsdichter Peter Borghaerts; Kranslegging door de gemeente Uithoorn.  Aansluitend diverse leden van maatschappelijk organisaties. Gevolgd door de overige aanwezigen die hun meegebrachte bloem kunnen steken in de bloemenbanden aan de bomen;

Aansluitend: Programma in de Thamerkerk, toegang gratis.


Meer nieuws

Algemeen 16 mei 2023 09:51

Gratis sport- en cultuuractiviteiten voor basisschoolleerlingen

Uithoorn - Kinderen moeten de kans krijgen om mee te doen aan sport, spel en culturele activiteiten. Daarom bieden 17 sport- en 5 cultuurverenigingen samen met de gemeente en Sportakkoord van Uithoorn de Sport- en Cultuurhopper aan. Hiermee kunnen alle basisscholieren, ruim 2.700 verdeeld over 9 basisscholen in Uithoorn en De Kwakel, gratis sport- en cultuuractiviteiten uitproberen. 

Algemeen 16 mei 2023 08:58

Burgemeester op de koffie bij 100-jarige mevrouw Stolwijk

Uithoorn - De Uithoornse mevrouw Stolwijk mocht op 10 mei maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Burgemeester Pieter Heiliegers bezocht de jarige een dag later aan de Admiraal de Ruyterlaan, waar ze nog volledig zelfstandig woont. 'Ik doe nog bijna alles zelf, zoals koken en een deel van het huishouden. En ook heb ik m’n koppie nog. Daar ben ik erg blij mee,' vertelt mevrouw Stolwijk trots aan de burgemeester.

Algemeen 9 mei 2023 15:02

College bezoekt oorlogsmuseum Gerrit Burggraaf

Uithoorn - Burgemeester Pieter Heiliegers en wethouders Jan Hazen, José de Robles en Ferry Hoekstra hebben een werkbezoek gebracht aan het ‘oorlogsmuseum’ van Gerrit Burggraaf aan de Boterdijk in Uithoorn.

Algemeen 9 mei 2023 09:06

Aanleg duurzame jachthaven Uithoorn van start

Uithoorn - Uithoorn krijgt dan toch echt een nieuwe, duurzame jachthaven: E-Harbour Uithoorn. Op woensdag 10 mei start E-Harbour met de aanleg van de moderne steigers die slechts een paar weken in beslag zal nemen. Op 1 juni zal de jachthaven officieel in gebruik worden genomen.

112 8 mei 2023 09:24

Bewoners van Uithoornse flats gedupeerd door waterschade

Uithoorn - Bewoners van vier Uithoornse flats aan de Meerkikker zijn zondag aan het eind van de middag druk in de weer geweest met de afhandeling van waterschade. De afwatering kon de slagregens niet aan, waardoor kelders onder water liepen.