Programma 4 mei-herdenking Uithoorn

Uithoorn - Op 4 mei 2022 worden ook in Uithoorn oorlogsslachtoffers herdacht.   et comité 4 mei Uithoorn en De Kwakel roepen inwoners op om de vlag om 18.00 uur half stok te hangen. Om 19.30 uur wordt verzameld in het Oranjepark voor een stille tocht naar het Stilte Monument waar de herdenking plaats zal vinden.

De afgelopen twee jaren was het niet mogelijk om een normale herdenking te organiseren maar dit jaar gaat de herdenking gelukkig door in zijn normale vorm.

Stille tocht

Op 4 mei om 19.30 uur wordt verzameld in het Oranjepark en wordt om 19.40 uur vertrokken in de richting van de Thamerkerk. De stille tocht wordt begeleid door slagwerk met omfloerste trom. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om hierbij aan te sluiten. Verder roept de organisatie mensen op om één bloem mee te nemen.
Voorafgaand ontvangen alle deelnemers de vrijheidsfakkelpin* van het comité (*op=op).

De route loopt via de Emmalaan naar de Prins Bernhardlaan, Stationsstraat langs de herdenkingsplaquette van de slachtoffers die via het Spoorhuis naar interneringskampen gingen. Daar is een heel kort moment waar wordt stilgehouden. Daarna wordt de weg vervolgd via de onderdoorgang van het Piet de Kruijffviaduct naar de Wilhelminakade op naar het Stiltemonument bij de Thamerkerk. Onderweg kan men gewoon aansluiten bij de tocht.

Stiltemonument

Bij het stiltemonument blaast een trompettist de Last Post en om 19.58 uur precies is het twee minuten stil. Om 20.00 uur volgt het Wilhelmus en geeft Burgemeester P. Heiliegers een toespraak. Daarna zal dorpsdichter Peter Borghaerts een speciaal gedicht voordragen.  Na het gedicht zal de krans worden geplaatst op het monument. Daarna kan iedereen de meegebrachte bloem plaatsen in de rood, wit blauwe bloemenband. Afsluitend vindt er een herdenkingsconcert plaats door het vriendenkoor in de Thamerkerk waar inwoners van harte voor worden uitgenodigd. (De toegang is gratis!). 

Programma


19.40: Stille tocht, vertrek om 19.40 uur vanaf het Oranjepark naar het Stilte Monument, begeleid door slagwerker met omfloerste trom;  Overweging door dorpsdichter Peter Borghaerts;

19.58 uur:  Last Post 

20.00 uur: Twee minuten stilte, gevolgd door  het Wilhelmus (couplet 1 en 6);  Toespraak door dhr. P. Heiliegers, burgemeester; Gedicht door dorpsdichter Peter Borghaerts; Kranslegging door de gemeente Uithoorn.  Aansluitend diverse leden van maatschappelijk organisaties. Gevolgd door de overige aanwezigen die hun meegebrachte bloem kunnen steken in de bloemenbanden aan de bomen;

Aansluitend: Programma in de Thamerkerk, toegang gratis.


Meer nieuws

Politiek 30 jun. 2022 09:05

Gemeentehuis Uithoorn krijgt nieuwe raadzaal

Uithoorn - Morgen, vrijdag 1 juli,  begint de verbouwing van de raadzaal in het gemeentehuis van gemeente Uithoorn. Deze verbouwing is nodig door de uitbreiding van de gemeenteraad, na de verkiezingen van afgelopen maart, met 2 personen naar in totaal 23 leden. 

Algemeen 29 jun. 2022 15:21

'Geen groei, maar krimp. Goed nieuws voor de leefkwaliteit in Uithoorn'

Uithoorn - Een historisch besluit voor de Zuid-Oosthoek. Zo omschrijven wethouder Ferry Hoekstra en Mirella Visser van PUSH de plannen van het kabinet om het maximale aantal vluchten te verlagen. Afgelopen vrijdag stuurde minister Harbers een brief naar de Tweede Kamer waarin hij aankondigde dat het aantal vluchten op Schiphol moet krimpen van maximaal 500.000 naar maximaal 440.000 vluchten per jaar.

112 29 jun. 2022 08:21

Forse brand op bouwplaats Uithoornlijn

Uithoorn - De brandweer is in de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 03:45 opgeroepen voor een buitenbrand op een bouwplaats aan de Boerlagelaan in Uithoorn. 

Algemeen 27 jun. 2022 16:26

'Alle kinderen een zwemdiploma'

Uithoorn - Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland helpt al jaren kinderen om hun zwemdiploma(‘s) te halen. Zwemles is namelijk ontzettend duur. Voor sommige mensen niet te betalen, daarom zet het Jeugdfonds zich hier actief voor in. Want elk kind in Nederland moet veilig zijn voor al het water in ons land.

Algemeen 27 jun. 2022 09:29

Wisseling van de wacht bij Buurtbeheer Uithoorn Centrum

Uithoorn - Deze week draagt Marcel Zethoven, de huidige voorzitter van Buurtbeheer Uithoorn Centrum (opgericht door Stichting Oranjebuurt), na 5 jaar de voorzittershamer over aan Marco van Dam, bewoner aan het Oranjepark in Uithoorn.

Algemeen 24 jun. 2022 16:06

Fairplaycup schoolvoetbaltoernooi Uithoorn

Op woensdag 22 juni 2022 heeft de 2e editie van het Fairplaycup schoolvoetbaltoernooi Uithoorn plaatsgevonden. Een stralende dag met veel enthousiaste leerlingen, begeleiders, docenten, ouders, opa’s, oma’s en organisatoren. Tijdens dit schoolvoetbaltoernooi hebben meer dan 60 teams van alle scholen in Uithoorn gestreden om de Fairplaycup.