Pijnpoli Ziekenhuis Amstelland: Voor alle vragen en zorgen rondom (chronische) pijn

Uithoorn - Pijn is vaak een alarmsignaal dat er iets mis is in ons lichaam. Het attendeert ons om op zoek te gaan naar de oorzaak en deze aan te pakken. Maar, wat als pijn chronisch is? Of als geen enkele oorzaak kan worden gevonden? Misschien is dan het alarmsignaal zelf wel verstoord?

Voor alle vragen en zorgen omtrent chronische pijn biedt Ziekenhuis Amstelland de pijnpoli. De artsen Brigitte Dyrbye, Jet Koster en Willem Luiten zijn gespecialiseerd in de behandeling van chronische pijn. Alle drie zijn zij Anesthesioloog-Pijnspecialist. Na de opleiding tot Anesthesioloog volg je nog een aparte opleiding tot Pijnspecialist.

Een afspraak maken bij de pijnpoli kan niet rechtstreeks. Daarvoor is altijd een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. “Voordat patiënten bij ons komen, is vaak al van alles onderzocht”, begint Brigitte Dyrbye te vertellen.

Voorbeeld knie

“Neem bijvoorbeeld pijn in de knie. Via de huisarts wordt meestal verwezen naar de fysiotherapeut. Hij of zij onderzoekt de knie maar kan misschien niets vinden. Er volgt een verwijzing naar een orthopeed maar ook deze specialist kan niet met zekerheid stellen waar de oorzaak van de pijn zit. Toch gaat de pijn niet weg. Dat is enorm vervelend. Het kan zijn dat het kniegewricht versleten is maar dat het nog niet wenselijk is om een nieuwe knie te plaatsen, maar het kan ook zijn dat de oorzaak van de pijn niet achterhaald kan worden. Op onze poli behandelen we deze pijn, want die is erg vervelend en soms zelfs invaliderend.”

Onderrug

Natuurlijk geldt dat niet alleen voor patiënten met pijnlijke knieën. “De meeste patiënten op ons spreekuur komen voor pijn aan het bewegingsapparaat”, vult Jet Koster haar collega aan. “Vooral klachten in de onderrug zien we vaak. Daarnaast kunnen we mensen helpen met spierpijnen, zenuwpijnen of chronische buikpijn. In veel gevallen kunnen we de pijn niet helemaal wegnemen, maar wel aanzienlijk verminderen. Dat kan al een enorme verlichting geven.”

Begrip

Bij patiënten met een gebroken been is het direct duidelijk dat zij niet voor de volledige 100% kunnen functioneren. “Bij mensen met chronische pijnklachten is dat veel minder goed zichtbaar”, neemt Willem Luiten het woord. “Een heel belangrijk deel van ons werk is dan ook om met de patiënten in gesprek te gaan en hen uitleg te geven en begeleiding te bieden. We vertellen hen dat er mogelijk geen probleem zit in het betreffende lichaamsdeel waar de pijn gevoeld wordt, maar er een probleem is met het functioneren van het alarmsignaal. Dat begrip is voor de patiënt ontzettend belangrijk en die duiding geeft verlichting.”

Opvliegers en ACNES

De menopauze kan voor vrouwen met vervelende klachten gepaard gaan. “Ook voor vrouwen met opvliegers bieden wij op onze poli een effectieve behandeling aan’’, legt Brigitte uit. “Datzelfde geldt voor mensen met het ACNES, het buikwandpijnsyndroom. Er is echt veel meer mogelijk op onze poli dan je in eerste instantie wellicht zou denken. We hebben een actieve samenwerking met het AUMC, wat onze kennis ook breder maakt.”

Waarom pijnspecialist?

Wat maakt dat Brigitte, Jet en Willem specifiek gekozen hebben om zich te specialiseren tot anesthesioloog-pijnspecialist? Het had ook chirurg kunnen zijn? Of internist? “Ik vind het gehele menselijk lichaam en het zenuwstelsel hierbij enorm interessant”, vertelt Willem. “Dat maakt ook dat ik eerst anesthesioloog ben geworden. In dat vak miste ik wel het langduriger contact met mijn patiënten. Op deze poli is daar alle ruimte voor. Hier heb ik tijd om goed naar hen te luisteren en mee te denken over een oplossing voor hun klachten.”

Brigitte vind daarnaast ook het technische deel van haar vak ontzettend interessant. “Daarbij vind ik het leuk dat we in ons vak niet alleen analyserend naar bijvoorbeeld de knie kijken, maar naar de hele patiënt. Er kan veel meer met iemand aan de hand zijn. Wij nemen de tijd en de ruimte om dat uit te zoeken.”

Daar sluit Jet zich bij aan: “Op de operatiekamers is het contact met patiënten heel kort en intens. Ook ik heb liever het langdurig contact met patiënten en vind het leuk om aan de zijlijn op de hoogte te blijven van hun leven. Bovendien is pijn fascinerend en ongrijpbaar. Je kunt het niet in beeld brengen met MRI, echo of CT-scan en toch kunnen mensen daar ontzettend veel last van ervaren. Hoe fijn is het dan als je iets voor hen kunt betekenen om deze pijn te verlichten?”

Pijnpoli Ziekenhuis Amstelland
Laan van de Helende Meesters 8
Amstelveen


Meer nieuws

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.