Pijnpoli Ziekenhuis Amstelland: Voor alle vragen en zorgen rondom (chronische) pijn

Uithoorn - Pijn is vaak een alarmsignaal dat er iets mis is in ons lichaam. Het attendeert ons om op zoek te gaan naar de oorzaak en deze aan te pakken. Maar, wat als pijn chronisch is? Of als geen enkele oorzaak kan worden gevonden? Misschien is dan het alarmsignaal zelf wel verstoord?

Voor alle vragen en zorgen omtrent chronische pijn biedt Ziekenhuis Amstelland de pijnpoli. De artsen Brigitte Dyrbye, Jet Koster en Willem Luiten zijn gespecialiseerd in de behandeling van chronische pijn. Alle drie zijn zij Anesthesioloog-Pijnspecialist. Na de opleiding tot Anesthesioloog volg je nog een aparte opleiding tot Pijnspecialist.

Een afspraak maken bij de pijnpoli kan niet rechtstreeks. Daarvoor is altijd een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. “Voordat patiënten bij ons komen, is vaak al van alles onderzocht”, begint Brigitte Dyrbye te vertellen.

Voorbeeld knie

“Neem bijvoorbeeld pijn in de knie. Via de huisarts wordt meestal verwezen naar de fysiotherapeut. Hij of zij onderzoekt de knie maar kan misschien niets vinden. Er volgt een verwijzing naar een orthopeed maar ook deze specialist kan niet met zekerheid stellen waar de oorzaak van de pijn zit. Toch gaat de pijn niet weg. Dat is enorm vervelend. Het kan zijn dat het kniegewricht versleten is maar dat het nog niet wenselijk is om een nieuwe knie te plaatsen, maar het kan ook zijn dat de oorzaak van de pijn niet achterhaald kan worden. Op onze poli behandelen we deze pijn, want die is erg vervelend en soms zelfs invaliderend.”

Onderrug

Natuurlijk geldt dat niet alleen voor patiënten met pijnlijke knieën. “De meeste patiënten op ons spreekuur komen voor pijn aan het bewegingsapparaat”, vult Jet Koster haar collega aan. “Vooral klachten in de onderrug zien we vaak. Daarnaast kunnen we mensen helpen met spierpijnen, zenuwpijnen of chronische buikpijn. In veel gevallen kunnen we de pijn niet helemaal wegnemen, maar wel aanzienlijk verminderen. Dat kan al een enorme verlichting geven.”

Begrip

Bij patiënten met een gebroken been is het direct duidelijk dat zij niet voor de volledige 100% kunnen functioneren. “Bij mensen met chronische pijnklachten is dat veel minder goed zichtbaar”, neemt Willem Luiten het woord. “Een heel belangrijk deel van ons werk is dan ook om met de patiënten in gesprek te gaan en hen uitleg te geven en begeleiding te bieden. We vertellen hen dat er mogelijk geen probleem zit in het betreffende lichaamsdeel waar de pijn gevoeld wordt, maar er een probleem is met het functioneren van het alarmsignaal. Dat begrip is voor de patiënt ontzettend belangrijk en die duiding geeft verlichting.”

Opvliegers en ACNES

De menopauze kan voor vrouwen met vervelende klachten gepaard gaan. “Ook voor vrouwen met opvliegers bieden wij op onze poli een effectieve behandeling aan’’, legt Brigitte uit. “Datzelfde geldt voor mensen met het ACNES, het buikwandpijnsyndroom. Er is echt veel meer mogelijk op onze poli dan je in eerste instantie wellicht zou denken. We hebben een actieve samenwerking met het AUMC, wat onze kennis ook breder maakt.”

Waarom pijnspecialist?

Wat maakt dat Brigitte, Jet en Willem specifiek gekozen hebben om zich te specialiseren tot anesthesioloog-pijnspecialist? Het had ook chirurg kunnen zijn? Of internist? “Ik vind het gehele menselijk lichaam en het zenuwstelsel hierbij enorm interessant”, vertelt Willem. “Dat maakt ook dat ik eerst anesthesioloog ben geworden. In dat vak miste ik wel het langduriger contact met mijn patiënten. Op deze poli is daar alle ruimte voor. Hier heb ik tijd om goed naar hen te luisteren en mee te denken over een oplossing voor hun klachten.”

Brigitte vind daarnaast ook het technische deel van haar vak ontzettend interessant. “Daarbij vind ik het leuk dat we in ons vak niet alleen analyserend naar bijvoorbeeld de knie kijken, maar naar de hele patiënt. Er kan veel meer met iemand aan de hand zijn. Wij nemen de tijd en de ruimte om dat uit te zoeken.”

Daar sluit Jet zich bij aan: “Op de operatiekamers is het contact met patiënten heel kort en intens. Ook ik heb liever het langdurig contact met patiënten en vind het leuk om aan de zijlijn op de hoogte te blijven van hun leven. Bovendien is pijn fascinerend en ongrijpbaar. Je kunt het niet in beeld brengen met MRI, echo of CT-scan en toch kunnen mensen daar ontzettend veel last van ervaren. Hoe fijn is het dan als je iets voor hen kunt betekenen om deze pijn te verlichten?”

Pijnpoli Ziekenhuis Amstelland
Laan van de Helende Meesters 8
Amstelveen


Meer nieuws

Gemeente gisteren 13:30

“Geen plaats voor criminaliteit in onze sierteelt”

UITHOORN – Op 22, 23 en 24 november vond in de gemeenten Uithoorn en Aalsmeer een grootscheepse controle plaats van de lokale sierteelt. Bedrijven op de locatie van Royal FloraHolland werden bezocht door politie, gemeenten, douane, Koninklijke Marechaussee en UWV.

Verkeer en vervoer 2 dec. 2021 16:52

Bestelbus vast in berm op N196

Uithoorn - Een grote bestelbus is donderdagmiddag 2 december vast komen te zitten in de berm op de N196 vlakbij de Laan van Meerwijk in Uithoorn. 

Gemeente 10 nov. 2021 14:00

Wethouder De Robles: “Deze baan past goed bij me”

UITHOORN – Ruim een half jaar geleden naam José de Robles het stokje over van ‘oudgediende’ Ria Zijlstra als wethouder Onderwijs en Sociaal Domein van de gemeente Uithoorn. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen maanden? En wat kunnen we nog meer van hem verwachten? José de Robles vertelt.

Sport 9 nov. 2021 16:48

Talentvolle shooting guard Tobias (13) speelt in basketbal Eredivisie

Uithoorn - Tobias Berns was zeven jaar toen hij het al wist: hij wilde op basketbal. Dat vond hij een leuke sport. Hij bleek ook nog eens talent te hebben. Zoveel talent dat hij nu in de Eredivisie speelt. Hij droomt van een plaats in het Nederlands Team zodat hij mag uitkomen voor ons land. Dat zou toch geweldig zijn…