Het vallen en opstaan van mensen” van Wim-Jan Lenssinck (Patrick Hesse / VisionQuest)

Marlies van der Lelij over kunstwerk 'Het vallen en opstaan van mensen'

Uithoorn - In de serie 'Kunst die je bij blijft' gaat burgemeester Pieter Heiliegers in gesprek met inwoners over hun favoriete kunstwerk in de buitenruimte. In deze aflevering vertelt Marlies van der Lelij over het kunstwerk “Het vallen en opstaan van mensen”, gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Wim-Jan Lenssinck. Het gevelstuk is te bewonderen bij de ingang van De Burght, de kerk aan het Potgieterplein.

'Ik was erg blij te lezen dat de serie ‘Kunst die je bij blijft’ weer van start is gegaan. Ik heb me direct opgegeven,' vertelt Marlies van der Lelij enthousiast aan burgemeester Heiliegers. Ook hij gaf aan het erg leuk te vinden om weer met inwoners in gesprek te kunnen over kunst. De serie heeft namelijk een tijd stilgelegen door de coronamaatregelen.

Kunstwerken

Van der Lelij wist direct welk kunstwerk zij wilde bespreken. Ze legt uit: “Bij veel kunstwerken in onze gemeente zie je direct wat het is of wat het uitbeeldt. Maar dat is bij dit kunstwerk niet het geval. Iedereen interpreteert het anders. En dat vind ik bijzonder. Zelf heb ik ook navraag moeten doen bij de kerk.”

De kunstenaar heeft met dit werk het vallen en opstaan van mensen uitgebeeld. Geen menselijke figuren, maar holle en bolle vormen in ritmische beweging naar de ingang van de kerk gericht. De holle vorm betekent de vallende, de bolle vorm de opstaande mens. “Met de achterliggende gedachten dat mensen binnen de muren van de kerk de kracht kunnen vinden om weer op te staan,” aldus Van der Lelij.

Gevelwerk

Heiliegers is ook onder de indruk. “Als ik naar het gevelwerk kijk en het verhaal erachter hoor, dan gaan mijn gedachten direct naar de Oekraïne. In de hoop dat er genoeg mensen zijn die zich over hen ontfermen en hun de kracht geven die zij nodig hebben.”

De Uithoornse burgemeester Letschert heeft in 1970 het kunstwerk van Wim-Jan Lenssinck geschonken aan kerk De Burght. Dit deed hij namens het gemeentebestuur. Het moest wel van buiten goed zichtbaar zijn en een algemeen karakter hebben. Zo zouden de bewoners en voorbijgangers er ook van kunnen genieten.

Van der Lelij vult aan: “Aanvankelijk werd gedacht aan een uurwerk in de toren. Maar al snel bleek dat de kosten daarvan te hoog waren. Om die reden werd uitgekeken naar een beeldend kunstenaar die aan een van de kerkmuren een sprekende voorstelling zou willen maken. En dat werd dus Wim-Jan Lenssinck.

Ook meedoen? Meld u aan

Op de Facebookpagina van de gemeente Uithoorn is vanaf woensdag het filmpje te zien van het gesprek tussen Van der Lelij en de burgemeester. Ook opgeven voor de serie? Vul het aanmeldformulier in op uithoorn.nl/kunstdiejebijblijft.


Meer nieuws

Politiek 30 jun. 2022 09:05

Gemeentehuis Uithoorn krijgt nieuwe raadzaal

Uithoorn - Morgen, vrijdag 1 juli,  begint de verbouwing van de raadzaal in het gemeentehuis van gemeente Uithoorn. Deze verbouwing is nodig door de uitbreiding van de gemeenteraad, na de verkiezingen van afgelopen maart, met 2 personen naar in totaal 23 leden. 

Algemeen 29 jun. 2022 15:21

'Geen groei, maar krimp. Goed nieuws voor de leefkwaliteit in Uithoorn'

Uithoorn - Een historisch besluit voor de Zuid-Oosthoek. Zo omschrijven wethouder Ferry Hoekstra en Mirella Visser van PUSH de plannen van het kabinet om het maximale aantal vluchten te verlagen. Afgelopen vrijdag stuurde minister Harbers een brief naar de Tweede Kamer waarin hij aankondigde dat het aantal vluchten op Schiphol moet krimpen van maximaal 500.000 naar maximaal 440.000 vluchten per jaar.

112 29 jun. 2022 08:21

Forse brand op bouwplaats Uithoornlijn

Uithoorn - De brandweer is in de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 03:45 opgeroepen voor een buitenbrand op een bouwplaats aan de Boerlagelaan in Uithoorn. 

Algemeen 27 jun. 2022 16:26

'Alle kinderen een zwemdiploma'

Uithoorn - Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland helpt al jaren kinderen om hun zwemdiploma(‘s) te halen. Zwemles is namelijk ontzettend duur. Voor sommige mensen niet te betalen, daarom zet het Jeugdfonds zich hier actief voor in. Want elk kind in Nederland moet veilig zijn voor al het water in ons land.

Algemeen 27 jun. 2022 09:29

Wisseling van de wacht bij Buurtbeheer Uithoorn Centrum

Uithoorn - Deze week draagt Marcel Zethoven, de huidige voorzitter van Buurtbeheer Uithoorn Centrum (opgericht door Stichting Oranjebuurt), na 5 jaar de voorzittershamer over aan Marco van Dam, bewoner aan het Oranjepark in Uithoorn.

Algemeen 24 jun. 2022 16:06

Fairplaycup schoolvoetbaltoernooi Uithoorn

Op woensdag 22 juni 2022 heeft de 2e editie van het Fairplaycup schoolvoetbaltoernooi Uithoorn plaatsgevonden. Een stralende dag met veel enthousiaste leerlingen, begeleiders, docenten, ouders, opa’s, oma’s en organisatoren. Tijdens dit schoolvoetbaltoernooi hebben meer dan 60 teams van alle scholen in Uithoorn gestreden om de Fairplaycup.