'Maak van ergernis geen burenruzie'

Uithoorn - Dinsdag 19 april was de Dag tegen het Pesten. Veel mensen denken dan aan pesten op school of op het werk. Maar ook pesterijen en irritaties tussen bewoners van een straat of flatgalerij kunnen nare gevolgen hebben. De eerste stap om escalatie te voorkomen: praat erover met de buur die overlast veroorzaakt.

Eén op de vier Nederlanders ergert zich weleens aan zijn buren. Vaak zijn het kleine irritaties, zoals luidruchtige kinderen, penetrante kookluchtjes of onhandig geparkeerde auto’s. Het is geven en nemen, het hoort bij samenleven. 'Maar we moeten voorkomen dat irritaties uit tot een burenconflict,' meldt gemeente Uithoorn.

Zet de eerste stap

'Wanneer buren niet op tijd met elkaar in gesprek gaan over een irritatie of ergernis, kunnen de emoties hoog oplopen en moeten anderen, zoals de politie of de woningstichting, ingrijpen om de vrede te herstellen. Allemaal kennen we de tv-beelden van buren die elkaar het leven zuur maken, elkaar stelselmatig pesten en zelfs op de vuist gaan. Situaties die beter voorkomen kunnen worden.'

Makkelijk praten 

Maar je buren aanspreken is niet altijd makkelijk. De landelijke campagne “Dat is makkelijk praten” van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) biedt een 5-stappenplan om wrijving tussen buren zonder ruzie op te lossen. Eerste stap: blijf kalm. Een boze en geïrriteerde houding lokt vaak eenzelfde houding uit. Wanneer je rustig bent, is de kans groter dat de ander dat ook zal zijn. Zorg ervoor dat je een moment uitkiest dat voor beide partijen goed uitkomt, eventueel in overleg. Leg uit wat de overlast met je doet. Luister ook goed naar de ander, misschien is hij of zij zich er niet eens van bewust. Probeer de situatie van elkaar te begrijpen. Zoek samen naar een oplossing, iets wat voor jullie allebei werkt. Maak dan duidelijke afspraken waar jullie allebei achter staan.

Buurtbemiddeling

Voor wie het lastig vindt om de buren aan te spreken of bang is dat een ruzie toch escaleert, kan buurtbemiddeling een uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door BeterBuren; de organisatie heeft professionele bemiddelaars in Uithoorn, met veel ervaring als het gaat om irritaties en ruzies tussen buren. Zij kunnen helpen om escalatie te voorkomen.

Meer weten over buurtbemiddeling? Overlast melden?

Voor buurtbemiddeling kunt u zelf contact opnemen met BeterBuren; kijk op beterburen.nl. Informatie over hulp en bemiddeling binnen de gemeente? Typ “overlast” in op uithoornhelpt.nl. Bij overlast kunnen inwoners ook bellen met het gemeentehuis, tel. (0297) 513 111, open van maandag tot donderdag, 08:30 - 17:00 uur en vrijdag 08:30 - 12:00 uur. Alles over de “Dat is gemakkelijk praten”-campagne is te vinden op datismakkelijkpraten.nl


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:44

De Kwakel krijgt multifunctioneel en duurzaam dorpshuis

De Kwakel - Stichting Dorpshuis De Quakel start binnenkort met de verduurzaming van het dorpshuis in De Kwakel. Naast de verduurzaming zal ook de begane grond toegankelijker worden gemaakt. Daarmee is het dorpshuis klaar voor de toekomst. 

Algemeen 23 apr. 2024 09:20

Mogelijke verlenging in zicht voor bewoners ‘t Buurtnest

Uithoorn - ‘t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan wordt mogelijk langer beschikbaar gesteld voor de opvang van asielzoekers. De verlenging is mogelijk omdat basisschool De Vuurvogel het pand later nodig heeft dan aanvankelijk gedacht. De nieuwbouwplannen voor de school hebben namelijk meer tijd nodig.

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!