'Maak van ergernis geen burenruzie'

Uithoorn - Dinsdag 19 april was de Dag tegen het Pesten. Veel mensen denken dan aan pesten op school of op het werk. Maar ook pesterijen en irritaties tussen bewoners van een straat of flatgalerij kunnen nare gevolgen hebben. De eerste stap om escalatie te voorkomen: praat erover met de buur die overlast veroorzaakt.

Eén op de vier Nederlanders ergert zich weleens aan zijn buren. Vaak zijn het kleine irritaties, zoals luidruchtige kinderen, penetrante kookluchtjes of onhandig geparkeerde auto’s. Het is geven en nemen, het hoort bij samenleven. 'Maar we moeten voorkomen dat irritaties uit tot een burenconflict,' meldt gemeente Uithoorn.

Zet de eerste stap

'Wanneer buren niet op tijd met elkaar in gesprek gaan over een irritatie of ergernis, kunnen de emoties hoog oplopen en moeten anderen, zoals de politie of de woningstichting, ingrijpen om de vrede te herstellen. Allemaal kennen we de tv-beelden van buren die elkaar het leven zuur maken, elkaar stelselmatig pesten en zelfs op de vuist gaan. Situaties die beter voorkomen kunnen worden.'

Makkelijk praten 

Maar je buren aanspreken is niet altijd makkelijk. De landelijke campagne “Dat is makkelijk praten” van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) biedt een 5-stappenplan om wrijving tussen buren zonder ruzie op te lossen. Eerste stap: blijf kalm. Een boze en geïrriteerde houding lokt vaak eenzelfde houding uit. Wanneer je rustig bent, is de kans groter dat de ander dat ook zal zijn. Zorg ervoor dat je een moment uitkiest dat voor beide partijen goed uitkomt, eventueel in overleg. Leg uit wat de overlast met je doet. Luister ook goed naar de ander, misschien is hij of zij zich er niet eens van bewust. Probeer de situatie van elkaar te begrijpen. Zoek samen naar een oplossing, iets wat voor jullie allebei werkt. Maak dan duidelijke afspraken waar jullie allebei achter staan.

Buurtbemiddeling

Voor wie het lastig vindt om de buren aan te spreken of bang is dat een ruzie toch escaleert, kan buurtbemiddeling een uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door BeterBuren; de organisatie heeft professionele bemiddelaars in Uithoorn, met veel ervaring als het gaat om irritaties en ruzies tussen buren. Zij kunnen helpen om escalatie te voorkomen.

Meer weten over buurtbemiddeling? Overlast melden?

Voor buurtbemiddeling kunt u zelf contact opnemen met BeterBuren; kijk op beterburen.nl. Informatie over hulp en bemiddeling binnen de gemeente? Typ “overlast” in op uithoornhelpt.nl. Bij overlast kunnen inwoners ook bellen met het gemeentehuis, tel. (0297) 513 111, open van maandag tot donderdag, 08:30 - 17:00 uur en vrijdag 08:30 - 12:00 uur. Alles over de “Dat is gemakkelijk praten”-campagne is te vinden op datismakkelijkpraten.nl


Meer nieuws

Politiek 30 jun. 2022 09:05

Gemeentehuis Uithoorn krijgt nieuwe raadzaal

Uithoorn - Morgen, vrijdag 1 juli,  begint de verbouwing van de raadzaal in het gemeentehuis van gemeente Uithoorn. Deze verbouwing is nodig door de uitbreiding van de gemeenteraad, na de verkiezingen van afgelopen maart, met 2 personen naar in totaal 23 leden. 

Algemeen 29 jun. 2022 15:21

'Geen groei, maar krimp. Goed nieuws voor de leefkwaliteit in Uithoorn'

Uithoorn - Een historisch besluit voor de Zuid-Oosthoek. Zo omschrijven wethouder Ferry Hoekstra en Mirella Visser van PUSH de plannen van het kabinet om het maximale aantal vluchten te verlagen. Afgelopen vrijdag stuurde minister Harbers een brief naar de Tweede Kamer waarin hij aankondigde dat het aantal vluchten op Schiphol moet krimpen van maximaal 500.000 naar maximaal 440.000 vluchten per jaar.

112 29 jun. 2022 08:21

Forse brand op bouwplaats Uithoornlijn

Uithoorn - De brandweer is in de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 03:45 opgeroepen voor een buitenbrand op een bouwplaats aan de Boerlagelaan in Uithoorn. 

Algemeen 27 jun. 2022 16:26

'Alle kinderen een zwemdiploma'

Uithoorn - Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland helpt al jaren kinderen om hun zwemdiploma(‘s) te halen. Zwemles is namelijk ontzettend duur. Voor sommige mensen niet te betalen, daarom zet het Jeugdfonds zich hier actief voor in. Want elk kind in Nederland moet veilig zijn voor al het water in ons land.

Algemeen 27 jun. 2022 09:29

Wisseling van de wacht bij Buurtbeheer Uithoorn Centrum

Uithoorn - Deze week draagt Marcel Zethoven, de huidige voorzitter van Buurtbeheer Uithoorn Centrum (opgericht door Stichting Oranjebuurt), na 5 jaar de voorzittershamer over aan Marco van Dam, bewoner aan het Oranjepark in Uithoorn.

Algemeen 24 jun. 2022 16:06

Fairplaycup schoolvoetbaltoernooi Uithoorn

Op woensdag 22 juni 2022 heeft de 2e editie van het Fairplaycup schoolvoetbaltoernooi Uithoorn plaatsgevonden. Een stralende dag met veel enthousiaste leerlingen, begeleiders, docenten, ouders, opa’s, oma’s en organisatoren. Tijdens dit schoolvoetbaltoernooi hebben meer dan 60 teams van alle scholen in Uithoorn gestreden om de Fairplaycup.