Foto: wethouder José de Robles, hij is een van de drijvende krachten achter het project Dit Zijn Wij Uithoorn

Lancering website Dit Zijn Wij Uithoorn

UITHOORN - Wie zijn de inwoners van gemeente Uithoorn? Wat hebben ze gemeen? Wat vinden ze leuk aan de gemeente en wat kan beter? Welke vooroordelen bestaan er, bijvoorbeeld over inwoners van Uithoorn en De Kwakel?

In het foto- en ontmoetingsproject Dit Zijn Wij Uithoorn gaan fotografe Dolly Pieterson en tekstschrijver en fotograaf Naomi Heidinga op zoek naar antwoorden op deze vragen. Het doel van het project is om de sociale cohesie binnen de gemeente te vergroten. “Daarom gaan we vooral op zoek naar wat mensen bindt.” De eerste verhalen van deelnemers aan het project zijn nu te vinden op www.ditzijnwijuithoorn.nl.

Vorig jaar deed het tweetal al een oproep, in een zoektocht naar deelnemers. “Dat leverde enthousiaste reacties op. We konden daarom niet wachten om te beginnen. Vanwege corona moesten we echter telkens de ontmoetingen naar voren schuiven,” aldus Dolly. “We gaan tien ontmoetingen organiseren, tussen twee inwoners die elkaar niet kennen. Leuk aan ons project is dat we een heel diverse groep deelnemers hebben. Mensen van verschillende leeftijden, met diverse achtergronden. Woonachtig in Uithoorn en De Kwakel.”

De ontmoetingen zullen, als de coronamaatregelen dit toelaten, in juni en juli plaatsvinden. “We hebben het afgelopen jaar een aantal keer de deelnemers moeten teleurstellen,” vertelt Naomi. “Telkens moesten we de ontmoetingen uitstellen. Omdat we toch aan de slag wilden, en nieuwsgierig waren naar onze deelnemers, hebben we ze daarom eerst individueel geïnterviewd en gefotografeerd. Dat leverde mooie gesprekken op. En inzichten. Tussen Kwakelaars en Uithoornaars bestaan bijvoorbeeld nogal wat vooroordelen. Het zou mooi zijn wanneer we deze met ons project wat kunnen wegnemen.”

De foto’s en interviews zijn te zien op www.ditzijnwijuithoorn.nl. “Door hun foto’s te bekijken en hun verhalen te lezen, kun je kennismaken met dorpsgenoten. Het is nu nog slechts een beperkt aantal, maar we hopen dat dit gaandeweg uitgroeit naar iets groters.” Op de website zijn straks ook de verhalen van de ontmoetingen te lezen. “En de duo-portretten te zien, die we tijdens de ontmoetingen gaan maken. De portretten komen tevens op openbare plekken in de gemeente te hangen. Zo willen we met dit project zorgen voor verbinding en begrip. Via social media en de communicatiekanalen van de gemeente zijn de komende tijd de verhalen ook te lezen. Elke week stellen we deelnemers voor. We trappen af met wethouder José de Robles, een van de drijvende krachten achter het project.”

Meer informatie over het project is te vinden op www.ditzijnwijuithoorn.nl en https://www.instagram.com/ditzijnwijuithoorn/.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Taalhuis Uithoorn: lezen, rekenen en computerles voor iedereen

Uithoorn - Op donderdag 10 juni bezocht wethouder José de Robles van onderwijs de bibliotheek aan de Dorpsstraat. Hij is gekomen om kennis te maken met het Taalhuis, en om voor de gemeente Uithoorn het Regionaal plan Laaggeletterdheid te ondertekenen. “Taal is superbelangrijk om mee te doen in het gezin, in de buurt, op scholen en op het werk. Anders is je wereld heel klein.”

Algemeen gisteren 14:51

Jongerenontmoetingsplek in Uithoorn een feit

UITHOORN – Op de Amsterdamseweg in Uithoorn (naast de Profile) is maandag 21 juni een jongerenontmoetingsplek (JOP) geplaatst. Onder andere wethouder José de Robles (Jeugd), jeugdagente Kim en jongerenwerker Ozan Balik waren van de partij.

Sport gisteren 10:00

Sportakkoord Innovatieprijs 2021 uitgereikt

Uithoorn - Op maandag 21 juni reikte wethouder Jan Hazen van Sport de Sportakkoord Innovatieprijs 2021 uit. “Het project ‘Bewe(e)gwijzer Uithoorn en De Kwakel’ van prijswinnaar Jelle Visser verbindt de wandel- en beweegroutes in de gemeente. Verschillende organisaties kunnen zo hun aanbod realiseren voor gebruikers en inwoners. “Een laagdrempelig en doeltreffend project,” aldus de wethouder.

Gemeente 23 jun. 2021 10:00

Wie verdient een Koninklijke onderscheiding?

UITHOORN - ,,Vrijwilligers in de gemeente Uithoorn moeten we koesteren en eren. Zij maken onze samenleving mooier,” antwoordt burgemeester Heiliegers op de vraag waarom hij het zo belangrijk vindt dat vrijwilligers voorgedragen worden voor een Koninklijke onderscheiding. Iemand voordragen voor de Lintjesregen 2022 kan nog tot 15 juli aanstaande.

Gezondheid en welzijn 22 jun. 2021 16:57

Corona testbus in De Kwakel

DE KWAKEL - Bewoners van de gemeente Uithoorn met lichte klachten kunnen zich van 21 juni tot   en met 27 juni zonder afspraak, gratis en dichtbij huis laten testen op corona. De GGD-testbus staat in deze periode in De Kwakel op het parkeerterrein aan de Amstelhof aan de Noorddammerweg.