Deelneemster Akke Feddema-Fokker(Beeld: Naomi Heidinga)

Kunst kijken in De Kwakel: Qua Kunst en Ambacht

De Kwakel / Uithoorn - Op 29 en 30 oktober vindt de 21ste editie van Qua Kunst en Ambacht plaats in De Kwakel. Kunstliefhebbers kunnen op tien locaties werk van 25 zelfstandige kunstenaars zien. Daarnaast tonen leden van drie kunstcollectieven hun werk.

De eerste editie van de kunstroute vond in 2000 plaats. “Het was een initiatief van drie Kwakelse ondernemers, die door middel van kunstexposities meer mensen naar hun zaak wilden halen,” vertelt Marion van Berkum, die de pr van de kunstroute verzorgt. Het groeide uit tot een jaarlijks terugkerend evenement. “Vorig jaar hebben we tijdens de jubileumeditie extra uitgepakt. Er was onder meer een zangduo, dat de verschillende locaties bezocht. Dit jaar is er weer een traditionele Qua Kunst en Ambacht.”

Tekst gaat verder onder foto
Marion-van-Berkum naomi heidinga.jpg

Marion van Berkum (Beeld: Naomi Heidinga)

Vrijwilligers

De kunstroute wordt door vrijwilligers georganiseerd. Marion beheert onder meer de website. “Daarop staan korte verhaaltjes over alle deelnemende kunstenaars. Ook is er een interactieve kaart te vinden, die het voor mensen makkelijk maakt om hun route te plannen.” Elk jaar komen er nieuwe locaties bij en valt er een aantal af. Nieuw is dit jaar de Verloren Tuin aan de Boterdijk 40. “Bezoekers zijn welkom in de achtertuin van Heleen Bouwmans en Michel Kanters. Zij hebben een beschut buitenterrein van 1,5 hectare dat geschikt is voor onder meer kleine evenementen. Er staat een tent in de tuin, dus de kunstenaars en bezoekers zijn beschut tegen weer en wind.” Ook dit jaar doen onder meer Zorgboerderij Inner-Art, In den Ossewaerd en Bruinsma Natuurlijk! weer mee. “Bezoekers kunnen tevens terecht bij Amstelhof Sport & Health Club en het daar gevestigde Grand Café La Base. Kunstenaar Kees De Witt Wijn laat hier zijn staalkunst zien. Hij maakt beelden van diverse staalsoorten, die dankzij een bewerking ook buiten te plaatsen zijn. De beelden worden verdeeld over de ruimtes, zodat er overal iets te zien is.”

Verschillende technieken

Akke Feddema-Fokker uit Wilnis is één van de deelnemende kunstenaars. Ze maakt voornamelijk schilderijen, en doet dat met verschillende technieken. “Als kind tekende ik al veel. Ik maakte bijvoorbeeld illustraties voor de schoolkrant. Mijn eerste schilderij maakte ik op mijn dertiende. Ik gaf het cadeau aan Teun, die later mijn man zou worden. Ik weet nog precies wat erop stond. Hij steunde me altijd in mijn kunst. Helaas is hij drie jaar geleden overleden. We waren 44 jaar bij elkaar. Tijdens zijn ziektebed en in het jaar na zijn overlijden heb ik niet veel kunst gemaakt. Ik had er geen tijd voor, en geen ruimte in mijn hoofd. Nu heb ik het schilderen weer opgepakt.”

Tekst gaat verder onder foto
Akke-1.jpg

Akke Feddema-Fokker (Beeld: Naomi Heidinga)

Tegels

In haar werkruimte staan verschillende werken waar ze mee bezig is. “Ik maak vooral olieverf schilderijen. Het maakproces duurt soms maanden. Al vind ik het ook leuk om verschillende technieken te combineren, zoals waskrijt met olieverf.” Naast canvas gebruikt ze ook tegels als doek. Ze maakt schilderijen van vogels en andere dieren, maar ook mensen zijn een geliefd onderwerp. “Ik maak tevens portretten in opdracht. Soms heb ik zoveel opdrachten dat het voor mezelf schilderen er niet echt van komt. In het verleden heb ik ook muurschilderingen gemaakt, maar dat doe ik niet meer. Dat kost teveel tijd.”

Perzisch tapijt

Tijdens de kunstroute is Akke te vinden bij Zorgboerderij Inner-Art. “Ik neem onder meer een Perzisch tapijt mee. Ik heb de achterkant beschilderd. Het werk krijgt daardoor een prachtig reliëf, en de kleuren van het tapijt komen er een beetje doorheen. Het leuke van dit werk is dat je het kunt ophangen en als je het zat bent, is het gewoon weer te gebruiken als kleed. Ik heb nog een aantal kleden liggen die ik wil beschilderen.” Het werk van Akke is tevens te koop, al vindt ze het vaak lastig om werk van de hand te doen. “Na al die jaren blijf ik dat moeilijk vinden. Maar als iemand anders ervan kan genieten, is dat ook veel waard..”

Thamen Collectief

Bij Poldersport is kunst van het Thamen Collectief te zien. Een groep amateurkunstenaars, die wekelijks op woensdagochtend bijeenkomt in het Dorpshuis in De Kwakel. “We hebben zo’n vijftien leden,” vertelt Renée Loos. “Ieder heeft zijn eigen techniek en zijn eigen onderwerpen, al hebben we voor de kunstroute kunst met een gezamenlijk thema. Jaarlijks kiezen we een thema uit en daar maken we kleine kunstwerken van. Deze verkopen we en de opbrengst gaat naar het goede doel. Dit jaar is het thema ‘Snoep’. Het geld gaat naar de Cliniclowns.” Thamen Collectief bestaat inmiddels zo’n 25 jaar. “Een aantal leden dat bij de oprichting betrokken was, is nog steeds lid. We geven elkaar geen les, maar eens in de maand organiseren we wel een bespreking, waarbij men kunst kan laten beoordelen door anderen. Het gaat daarnaast vooral ook om de gezelligheid: we sluiten het seizoen samen af, hebben een nieuwjaarsborrel en praten wekelijks bij tijdens het kopje thee of koffie in de pauze.”

Stichting Naomi
Ook Jan Kok zamelt met de verkoop van zijn schilderijen geld in voor het goede doel. Hij doet dat voor Stichting Naomi, dat in Sri Lanka werkzaam is. De stichting ondersteunt het tehuis Supem Uyana, waar kinderen met het Down syndroom worden verzorgd door kloosterzusters. Kok zamelt al jaren geld in voor de nonnen, die het geld besteden aan diverse goede doelen. Hij heeft al diverse reizen naar het land gemaakt, onder meer om te kijken hoe het geld wordt besteed. Kok maakt aquarellen en mozaïeken. Kok en zijn kunstwerken zijn te vinden bij Gasterij De Kwakel.

Kijk voor meer informatie over de kunstroute op www.kunstindekwakel.nl.

Thamen collectief.jpg


Meer nieuws

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.