Pixabay

Hoe staat het met het Legmeerbos?

Uithoorn - In 2017 werd door een groepje inwoners dat betrokken is bij Buurtbeheer de Legmeer een eerste zaadje geplant voor een nieuw en verrassend droomplan dat de leefomgeving in Uithoorn sterk kan verbeteren en bovendien kan bijdragen aan een verbeterde sociale cohesie in Uithoorn: Het Legmeerbos. Hoe staat het met de droom?

UithoornZ & De KwakelZ  Magazine wijdde dit voorjaar een eerste artikel aan Het Legmeerbos. Voor wie nog niet bekend is met de droom van het Legmeerbos, volgt op de volgende pagina’s een uiteenzetting van het plan en de huidige stand van zaken, waaronder nieuwe bedreigingen die het eerder breed omarmde plan misschien wel op losse schroeven zet.

Plan voor Legmeerbos mag niet wegkwijnen
Een stukje terug in de tijd: de Stichting Leefomgeving Schiphol gaf in september 2019 een subsidiebeschikking voor circa 325.000 euro af voor de verbetering van de leefomgeving van - en het verbeteren van de sociale cohesie in – Uithoorn. Dat is niet voor niks: de leefomgeving in met name De Legmeer in Uithoorn staat namelijk stevig onder druk. Naast het normaal gesproken drukke vliegverkeer van en naar Schiphol is er in Uithoorn sprake van een aantal ruimtelijke en infrastructurele ontwikkelingen die de leefomgeving niet bepaald ten goede komen. Denk daarbij aan het toegenomen autoverkeer op de N201 en de Zijdelweg, de komst van een nieuw bedrijventerrein in Amstelveen Zuid tegen de grens van Uithoorn en natuurlijk de komst van de Amsteltram (Uithoornlijn) tussen Uithoorn en Amstelveen.

De droom
Buurtbeheer De Legmeer heeft een droom, waarmee een deel van de toenemende overlast kan worden gecompenseerd: Het Legmeerbos. Het Legmeerbos is een nog te ontwikkelen groene zoom (Scheg) vanaf de Westeinder langs de west- en noordzijde van de wijk De Legmeer, tot aan de Amstel. Het nieuwe bos moet worden gekenmerkt door gevarieerde beplantingen, waterstructuren, natuurontwikkeling, recreatieve routes en natuurlijk bomen die compensatie bieden aan de overlast die bewoners van Uithoorn (de wijk De Legmeer in het bijzonder) ondervinden.

Het bos draagt uiteraard bij aan klimaatadaptie en het rainproof maken van de gemeente, maar moet bijvoorbeeld ook verbindingen voor langzaam verkeer mogelijk maken via reeds aanwezige fi ets- en wandelpaden, maar ook door nieuw aan te leggen verbindingen. Het nieuwe bos zal niet alleen bijdragen aan een verbetering van de leefomgeving, ook biedt het volop mogelijkheden voor natuurontwikkeling en natuureducatie én draagt bij aan de sociale cohesie binnen de wijk De Legmeer.

Omarmd
Het project Het Legmeerbos werd door de gemeente omarmd als een project met een goede participatie & co-creatiemogelijkheid en scoorde ook in lokale politieke kringen hoog. In 2018 wees de gemeente twee gemeentelijke projecten aan als pilot om ervaring op te doen over hoe de gemeente burgers betrekt bij de besluitvorming in het kader van de Omgevingswet. Het Legmeerbos is daar een van.

Bedreigingen voor het plan: Sportterreinen in het bos?
Maar wat de voortgang van het plan Legmeerbos aangaat, dreigt er nu een andere ontwikkeling: de mogelijke komst van een sportterrein(en) in het kader van het Haalbaarheidsonderzoek Sport en Wonen in De Kwakel, waar de gemeente vorig najaar mee begonnen is.

De gemeente is op zoek naar nieuwe woningbouwlocaties en kijkt hierbij nadrukkelijk naar de locaties van sportverenigingen in De Kwakel. Deze zomer spitste dat onderzoek zich toe op verplaatsing van honk- en softbal en de jeu de boules vereniging Thamen. Thamen wil haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en is onder voorwaarden bereid naar Legmeer West te verhuizen. Laat dit (Legmeer-West) nu net de startplek zijn, waar het Legmeerbos met medeweten van de gemeente al gepland was en waar subsidie voor is verstrekt.

Teleurstellend
Buurtbeheer meldt niet door de gemeente betrokken te zijn geweest bij de start van het verplaatsingsonderzoek, maar werd in juli onder embargo over het voornemen geïnformeerd. ‘Wij vinden dit een teleurstellende gang van zaken. Het gehele bos is groter dan alleen het stukje in Legmeer West en daarin is natuurlijk, zoals in het Amsterdamse bos, plaats voor sport, recreatie, waterpartijen en speelweiden. Echter de locatie die nu wordt onderzocht houdt geen rekening met het gegeven dat er juist daar maar weinig ruimte is om het zuidelijke met het noordelijke deel van het bos te verbinden, waarmee het hele idee van een groene Scheg tussen de Westeinder en de Amstel op losse schroeven komt te staan. Bovendien staat deze ontwikkeling ook op gespannen voet met de eisen die gesteld zijn aan de subsidie waar het verbeteren van de leefbaarheid een belangrijke voorwaarde is.’

Vertraging door corona-crisis
In de subsidiebeschikking van september 2019 was afgesproken met Buurtbeheer De Legmeer dat het Masterplan Legmeerbos in maart 2020 gereed zou zijn, hetgeen ook het geval was. Door vertraging bij de behandeling bij de gemeente als gevolg van de coronacrisis en nu ook nog het Haalbaarheidsonderzoek van de gemeente met mogelijke komst van de sportterreinen naar Legmeer West liggen de plannen van het gedroomde Legmeerbos noodgedwongen stil. ‘De geplande uitvoering eind dit jaar wordt zeker niet gehaald. Groen heeft aandacht nodig, anders kwijnt het weg; Buurtbeheer hoopt dat deze wijsheid niet op hoeft te gaan voor het Legmeerbos!’.

Over Buurtbeheer Legmeer en Het Legmeerbos
Buurtbeheer heeft sinds het indienen van haar initiatief Legmeerbos in 2017 niet stilgezeten en heeft bewoners op de hoogte gehouden via diverse (social) media-kanalen en andere communicatievormen. Ook is het netwerk fl ink uitgebreid. Naast IVN, Groengroep Uithoorn en Praktijkschool Uithoorn, de Brede School en gemeente Uithoorn zijn contacten gelegd met gemeenten Amstelveen en Aalsmeer, Vervoerregio Amsterdam/ Uithoornlijn, Provincie Noord Holland, Metropoolregio Amsterdam en het Waterschap.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de facebookpagina van Buurtbeheer De Legmeer: www.facebook.com/buurtbeheer.legmeer.legmeerbos.  

Reacties worden gewaardeerd via het e-mailadres Buurtbeheer: buurtbeheer.legmeer@gmail.com.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen gisteren 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.