Gerrino en Arjan van Maandagavondcomité, de oprichters van Kwakel Open Air

Hét festival voor Kwakelaars: Kwakel Open Air

De Kwakel - Zes jaar geleden kwam een vriendengroep uit De Kwakel bij elkaar met een mooi idee; een festival organiseren onder de naam Kwakel Open Air. Het werd een daverend succes. Dit jaar organiseren ze, na een pauze van twee jaar vanwege corona, de vierde editie.

De vriendengroep noemt zichzelf de Maandagavondcomité en bestaat uit zeven leden: Arjan, Ron, Gerrino, Hans, Huub, Peter en René. Ze hebben zich geregistreerd en zijn officieel een stichting. Gerrino vertelt: ‘Vroeger was er op de kermis altijd een spel opmaandagavond. Zak slaan, apentouwen over de sloot heen, allemaal van dat soort gekkigheid. Dat was er niet meer, dus de maandagavond vonden we niet zo interessant meer. In de kroeg kwam het idee dat we hier iets aan moesten doen. Op een gegeven moment kwamen we via een kennis van ons op het idee om te gaan vlettentrekken, een waterspel met twee boten. Je zit dan met zeven man op een boot. We noemden ons de Maandagavondcomité. Dit hebben we tien jaar lang gedaan, elk jaar op de maandagavond tijdens de kermis. Dat is een groot succes geworden.’

Zwarte Cross

Gerrino vervolgt: ‘Na tien jaar waren weer wel een beetje klaar mee. Toen zijn wij met deze maandagavond gestopt, maar gelukkig is het idee wel overgenomen door anderen die activiteiten organiseren op de kermis. Na een paar jaar niks te hebben georganiseerd, begon het toch te borrelen. Hoe leuk is het als we een festival organiseren? We gaan altijd naar de Zwarte Cross en wilden zoiets naar onze regio halen.’ Arjan vult aan: ‘We houden allemaal van live muziek. Iets als de Zwarte Cross hadden we nog niet in De Kwakel, dus zodoende hebben we dat opgezet.

Bands

Op Kwakel Open Air staan alleen maar bands, maar ze zijn niet allemaal afkomstig uit de regio. ‘We zijn begonnen met acht bandjes en proberen minstens de helft regionaal in te vullen’, vertelt Gerrino. ‘We zijn altijd op zoek naar goede muzikanten en houden onze oren en ogen open. Maar omdat Kwakel Open Air steeds bekender wordt, moeten we ook vaak nee verkopen. Iedereen wil graag bij ons spelen en geef ze eens ongelijk. Met 1200 man publiek is het kleinschalig, maar groot genoeg om bekendheid te generen. Je hebt een mooie speeltijd.’

Vrijwilligers

Het hele festival wordt opgezet door vrijwilligers, vertelt Arjan. ‘We hebben heel veel kennissen die graag aansluiten om een handje te helpen. Het opbouwen, afbreken en alles ertussenin. Als we dan klaar zijn wordt er een biertje gedronken, komt de chips op tafel en is het een gezellige boel. De volgende dag komen ze maar al te graag weer helpen. Er is een vaste kern met hulp en zelfs kinderen van ons willen graag aansluiten. De Kwakel is als vanouds een heel hechte gemeenschap en dat merken we tijdens dit festival ook. Als je ziet wat er uiteindelijk staat, kunnen we niet anders dan trots zijn. Met zeven man vormen we het comité, maar soms staan er wel 50 mensen hun handen uit de mouwen te steken. Dat is zo mooi om te zien.’

Sponsoren

Kwakel Open Air is afhankelijk van sponsors, maar die zijn vrij snel gevonden. De sponsoren krijgen een sponsorpakket: een aantal toegangskaarten, consumptiebonnen, hapjes. Bij de ingang ontvangen ze een statafel die ze neer mogen zetten waar ze willen. In ruil voor hun bijdrage wordt er een reclamedoek opgehangen aan de hekken. Elke editie worden er ongeveer 40 tafels verkocht. Ook wordt er voor een toegangskaartje een kleine bijdrage gevraagd. Het geld wat met beiden wordt binnengehaald, is precies genoeg om alles te kunnen bekostigen. ‘Van deze inkomsten betalen we het hele festival. Omdat we geen winstoogmerk hebben, kunnen we de prijzen voor de drankjes en hapjes laag houden voor de bezoekers. Drank hebben we in eigen beheer. De catering, die ook afkomstig is uit de regio, vragen we om hun prijzen laag te houden. Ze mogen er gratis staan, maar dan willen we wel schappelijke prijzen houden. Dat is de enige eis die we stellen’, aldus Gerrino.

Donaties

Arjan vervolgt: ‘Het is niet zoals je gewend bent van de grotere festivals en dat willen we ook niet. Het geld dat overblijft, doneren we graag. Zo hebben we al eerder 1000 euro geschonken aan Ons Tweede Thuis voor een nieuwe duo-fiets en hebben we laatst vier EHBO-evenemententassen gedoneerd. We willen graag iets teruggeven aan de gemeenschap. Zelf hoeven we er niks aan te verdienen. De feestavond zelf en de gezelligheid samen is voor ons de mooie beloning.’

Volgend jaar wordt de vijfde editie gevierd en de mannen zijn van plan om groots uit te pakken met verrassingen. Maar eigenlijk zorgt de Maandagavondcomité elk jaar voor een verrassingselement. ‘Vorig jaar hadden we een oud reuzenrad staan uit 1960, het jaar daarvoor een photobooth. Ook voor dit jaar zijn  we met leuke dingen bezig. Wat dat is? Dat gaan we natuurlijk niet verklappen’, zegt Gerrino lachend.

Kaartverkoop

Kwakel Open Air vindt plaats op zaterdag 10 juni en de kaartverkoop gaat deze maand van start. Er wordt een minimum leeftijd gehanteerd van 18 jaar. Meer informatie vind je op www.kwakelopenairfestival.nl.

Dit artikel verscheen eerder in het UithoornZ Magazine van april, nummer 10.


Meer nieuws

Algemeen 16 mei 2023 09:51

Gratis sport- en cultuuractiviteiten voor basisschoolleerlingen

Uithoorn - Kinderen moeten de kans krijgen om mee te doen aan sport, spel en culturele activiteiten. Daarom bieden 17 sport- en 5 cultuurverenigingen samen met de gemeente en Sportakkoord van Uithoorn de Sport- en Cultuurhopper aan. Hiermee kunnen alle basisscholieren, ruim 2.700 verdeeld over 9 basisscholen in Uithoorn en De Kwakel, gratis sport- en cultuuractiviteiten uitproberen. 

Algemeen 16 mei 2023 08:58

Burgemeester op de koffie bij 100-jarige mevrouw Stolwijk

Uithoorn - De Uithoornse mevrouw Stolwijk mocht op 10 mei maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Burgemeester Pieter Heiliegers bezocht de jarige een dag later aan de Admiraal de Ruyterlaan, waar ze nog volledig zelfstandig woont. 'Ik doe nog bijna alles zelf, zoals koken en een deel van het huishouden. En ook heb ik m’n koppie nog. Daar ben ik erg blij mee,' vertelt mevrouw Stolwijk trots aan de burgemeester.

Algemeen 9 mei 2023 15:02

College bezoekt oorlogsmuseum Gerrit Burggraaf

Uithoorn - Burgemeester Pieter Heiliegers en wethouders Jan Hazen, José de Robles en Ferry Hoekstra hebben een werkbezoek gebracht aan het ‘oorlogsmuseum’ van Gerrit Burggraaf aan de Boterdijk in Uithoorn.

Algemeen 9 mei 2023 09:06

Aanleg duurzame jachthaven Uithoorn van start

Uithoorn - Uithoorn krijgt dan toch echt een nieuwe, duurzame jachthaven: E-Harbour Uithoorn. Op woensdag 10 mei start E-Harbour met de aanleg van de moderne steigers die slechts een paar weken in beslag zal nemen. Op 1 juni zal de jachthaven officieel in gebruik worden genomen.

112 8 mei 2023 09:24

Bewoners van Uithoornse flats gedupeerd door waterschade

Uithoorn - Bewoners van vier Uithoornse flats aan de Meerkikker zijn zondag aan het eind van de middag druk in de weer geweest met de afhandeling van waterschade. De afwatering kon de slagregens niet aan, waardoor kelders onder water liepen.