De groene, recreatieve zone loopt ondermeer via de Vuurlijn van de Westeinder plassen naar de Amstel

Gemeente Uithoorn gaat voor groene, recreatieve zone

Uithoorn - Vanuit huis door het groen naar het buitengebied wandelen of fietsen. Onderweg stoppen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij, een drankje doen bij een theetuin of je verwonderen over de unieke mix tussen groen en het opwekken van energie in de Thamerpolder. Een ambitieus plan? ‘Zeker’, zegt wethouder Jan Hazen, ‘maar niet onrealistisch. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er in Uithoorn al veel ingrediënten voor een dergelijke groene, recreatieve zone aanwezig zijn. Daarom stellen we als college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om met deze zone aan de slag te gaan.’

Groene, recreatieve zone

De groene, recreatieve zone loopt van de Westeinderplassen via Thamerpolder, Legmeer-West, Vuurlijn en Zijdelmeer naar de Amstel. Daarmee verbindt de zone de Amstelscheg en de Westeinderscheg met elkaar. Jan Hazen: ‘Een doorgaande, groene route dus, waar genoeg te doen en beleven valt. Als Uithoorn zijn we daarmee al goed op weg. Zo hebben we al veel mooie, groene plekken binnen onze gemeentegrenzen, zoals de Vuurlijn, de Waterberging, het Zijdelmeer, de Amstel en de Stelling van Amsterdam. Plekken waar je bovendien heerlijk doorheen kunt wandelen, fietsen of zelfs varen en je goed kunt vermaken. En dan heb ik het nog niet over de mooie toekomstplannen van onze recreatieondernemers gehad.’ Betekent dit dat de groene, recreatieve zone er morgen is? ‘Dat niet. Er liggen ons nog wel wat uitdagingen te wachten, zoals het versterken van de verbindingen tussen de aanwezige groene gebieden. En het verbeteren van de wandel- en fietsroutes tussen deze gebieden. Daar willen we snel mee aan de slag gaan, samen met ondernemers en bewoners en natuurlijk de regio. Zoals altijd is er ook de uitdaging om voldoende geld beschikbaar te krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies.’

Masterplan Legmeerbos

Voldoende groen in de gemeente is belangrijk voor een goed en gezond leefklimaat voor alle inwoners van Uithoorn en De Kwakel. Dat vindt niet alleen de gemeente, maar ook Buurtbeheer De Legmeer. Zij ontwikkelden het initiatief voor een groene, recreatieve verbindingszone tussen de Westeinderplassen en de Amstel, stelden een Masterplan hiervoor op en legden dit voor aan het college. Het college besloot het idee te omarmen en stelde de raad voor een eerste verkenning naar de haalbaarheid van deze zone uit te voeren. Het vergroenen van de wijk Legmeer-West vormt in het masterplan Legmeerbos een apart uitgewerkte schakel, met een eigen looptijd.    

Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS)

Het Masterplan Legmeerbos is mede mogelijk gemaakt door Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS). SLS wordt gefinancierd door het Rijk, de provincie Noord-Holland en Schiphol en heeft tot doel het verbeteren van de leefomgeving en sociale cohesie in de Schipholregio. Dit doet SLS door het bieden van hulp aan individuele bewoners die voor hun gevoel in een onleefbare situatie zitten en die op geen andere manier worden gecompenseerd. SLS gaat samen met hen aan de slag om een oplossing te vinden voor hun problematiek. Daarnaast ondersteunt SLS grote en kleine initiatieven die een positief effect op de leefbaarheid in de omgeving hebben. Het gaat dan om initiatieven die in samenwerking met gemeenten en/of bewoners tot stand worden gebracht.


Meer nieuws

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.