Expositie ontmoetingsproject “Dit zijn Wij Uithoorn!” feestelijk geopend

Uithoorn – In de Thamerkerk is vorige week de expositie van het foto- en ontmoetingsproject “Dit zijn Wij Uithoorn!” geopend. De opening is verricht door Naomi Heidinga (projectleider, fotograaf en tekstschrijver) en wethouder José de Robles, nauw betrokken bij het project. De feestelijke opening werd uiteraard bijgewoond door de enthousiaste deelnemers.

In het unieke project Dit zijn Wij Uithoorn! zijn mensen met verschillende achtergronden, die elkaar niet kennen, bij elkaar gebracht. In tweetallen zijn ze met elkaar in gesprek gegaan. Op zoek naar wat hen bindt. Van de gesprekken zijn door Naomi Heidinga artikelen gemaakt en van hen zijn prachtige foto’s gemaakt, die in Uithoorn en de Kwakel te zien zullen zijn. Tijdens de feestelijke expositie in de Thamerkerk zijn de foto’s voor het eerst getoond. Ook kregen alle deelnemers als dank een boekwerk waar alle verhalen en foto’s in staan.

Wethouder De Robles: “Als je om je heen kijkt, niet alleen in Uithoorn, maar in de hele wereld, dan zie je mensen die constant op hun telefoon kijken. Elkaar begroeten dat zit er vaak niet in. Dat is zo jammer. Spreek eens een wildvreemde aan, knoop een gesprek aan. Een écht gesprek, en dan bedoel ik niet op Facebook. Mijn ultieme doel en mijn droom is om de sociale cohesie te verhogen. Een gemeente waar we vaker naar elkaar omkijken. Ik zeg niet dat het helemaal niet gebeurt, maar er is absoluut ruimte voor verbetering!”

Naomi Heidinga neemt na de wethouder het woord. ‘Hoi!” roept ze hard en glimlacht. Ze vervolgt: “Ik kom uit Steenwijk, Overijssel, en daar zegt iedereen ‘hoi’ tegen elkaar. Er volgt niet altijd een gesprek, maar er is wel interactie met elkaar. Dat mis ik soms hier in Uithoorn. Samen met de gemeente Uithoorn kwamen we op het idee om ontmoetingen tussen personen te realiseren. We hebben een plan gemaakt en vervolgens een oproep in de krant geplaatst om deelnemers te werven. Het was best spannend, want krijg je wel voldoende aanmeldingen? En wat schetste onze verbazing? We kregen veel respons,” vertelt Naomi trots.

Vriendschappen voor het leven

Door corona werd het uiteindelijk lastig om de ontmoetingen te regelen, maar uiteindelijk is het toch gelukt. In totaal zijn er elf ontmoetingen geweest van twee mensen die elkaar niet kennen. Naomi: “De gesprekken vielen nooit stil en verliepen eigenlijk heel natuurlijk. Soms waren de deelnemers het niet met elkaar eens over iets, maar respect was er altijd. Ik weet dat er vriendschappen voor het leven gesloten zijn. En twee deelnemers hebben zelfs vakantieplannen met elkaar gemaakt. Dat vind ik een prachtig resultaat! Voor mij is het project daarom geslaagd, al is er natuurlijk meer nodig om de sociale cohesie binnen gemeente Uithoorn te vergroten.”

Plannen voor een vervolg

Wethouder De Robles, stellig: “En we gaan hiermee door, al dan niet in een andere vorm. Door één project is er namelijk niet ineens sociale cohesie. Plannen voor een vervolg zijn er al voldoende. Zodra alles concreter wordt, dan laten we dat uiteraard weten.”

Op de Wilhelminakade in het centrum van Uithoorn zijn borden geplaatst met de foto’s van de deelnemers, inclusief een QR-code. Wie deze scant met de camera op de mobiele telefoon wordt doorgelinkt naar de verhalen achter de ontmoetingen. De borden staan een maand op die locatie. Ook in het Dorpshuis in De Kwakel zijn de portretten een maand te zien. De verhalen en meer informatie over het project is ook te vinden op de website www.ditzijnwijuithoorn.nl.


Meer nieuws

112 27 mrt. 2024 14:00

Auto te water in Uithoorn

Uithoorn - Aan de Boterbloem in Uithoorn is woensdagmiddag rond 13.30 uur een voertuig te water geraakt. 

Algemeen 26 mrt. 2024 09:14

Voorbereiding aanleg Legmeerbos van start

Uithoorn - De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het Legmeerbos zijn gestart. Vorige week begon de gemeente met het afgraven van het oude maisveld. Ook de grote waterpartij wordt uitgegraven. Daarna wordt het terrein op de juiste hoogte gebracht. Naar verwachting zijn de graafwerkzaamheden deze week klaar

Algemeen 26 mrt. 2024 08:19

Feestje voor 100-jarige mevrouw Van der Sluis-Verheul

Uithoorn - Afgelopen week was er een klein feestje in de kamer van locoburgemeester Ferry Hoekstra. Met slingers voor het raam en lekker gebak, een kadootje en een mooie bos bloemen op tafel. Middelpunt van het feestje op het gemeentehuis was mevrouw Van der Sluis-Verheul. Zij werd op 19 maart 100 jaar. En dat moest natuurlijk gevierd worden.

Algemeen 25 mrt. 2024 17:29

College ontvangt Oekraïense vluchtelingen op gemeentehuis

Uithoorn - Zo'n 30 Oekraïense vluchtelingen die in Uithoorn zijn opgevangen, werden op woensdag 20 maart uitgenodigd voor een ontmoeting met het college. Burgemeester Pieter Heiliegers heette de bezoekers van harte welkom op het gemeentehuis. 

112 22 mrt. 2024 06:51

Grote uitslaande woningbrand Plesmanlaan; bewoner gewond

Uithoorn - Op vrijdagochtend 22 maart 2024 is de brandweer om 01:30 uur gealarmeerd voor een brand aan de Plesmanlaan in Uithoorn. De eerste eenheden zagen de vlammen uit de woning slaan en hebben om 01:38 uur opgeschaald naar grote brand.