Het eerste kijkje in het buurtcentrum in aanbouw was een bijzonder moment voor de toekomstige gebruikers.

Eerste gebruikers bezochten MFA Thamerdal

Uithoorn - De bouw van het nieuwe, multifunctionele buurtcentrum MFA Thamerdal was deze week zo ver gevorderd dat de toekomstige gebruikers uitgenodigd werden voor een eerste rondleiding door de ruimtes.

Van plattegrond naar werkelijkheid

Maandag 31 mei maakten twee kleine groepen onder leiding van de architect Slangen+Koenis een ronde door het gebouw. Zo konden Het Duet en Solidoe voor het eerst de grote, vierkante gymzaal zien die met de klimwand, trampoline en een moderne Led-vloer geschikt is voor verschillende sporten, gymlessen en spelletjes. De maatschappelijke organisaties Uithoorn voor Elkaar, Vluchtelingenwerk, Brijder en de Voedselbank konden door de spreekkamers en ruimtes lopen waar ze vanaf juli hun werk zullen doen. Wethouder José de Robles: ‘Dit nieuwe centrum is niet alleen een waardevolle aanvulling op de school en de verschillende organisaties, maar er komt ook een ontmoetingsplek voor de buurt. Hier zijn we echt heel blij mee.’ Achter deze plek, een zonovergoten buurtkamer op de begane grond, is een grote ruimte gereserveerd voor de muzieklessen van Mama Coelia. ‘Ik loop iedere dag een rondje met de hond langs het gebouw,’ bekent oprichtster Corinne Boswijk. “Maar nu ik erin sta, wordt het wel heel echt. Prachtig!’ 

De buurt kijkt ernaar uit

Net als de muziekdocente houden de kinderen van IKC Het Duet de bouw naast hun school nauwlettend in de gaten. Directeur onderwijs Paula Bouw: ‘Iedere dag hoor ik wel: “Juf, heb je al gezien wat er nu weer bij is gekomen?” Ze kunnen niet wachten.’ Ook Alexander Smal van Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) was aanwezig bij de rondleiding. ‘Een mooie gelegenheid om te zien wat de mensen die zo hard hebben meegedacht in het ontwerp er nu van vinden. Draagvlak is immers een van de kernvoorwaarden van SLS.’

‘Samen’ is net als ‘Verbinding’ een belangrijk thema voor het buurthuis en dat is terug te zien in het gebouw. Veel glazen wanden en doorkijkjes, maar even zoveel mogelijkheden om apart te werken of te bellen. De kracht van samen, zonder de hinder. Tijdens de rondes valt daarbij op dat de akoestiek in niets doet denken aan de holle galm van een gemiddeld casco nieuwbouwpand. ‘Dat komt door de speciale geluidsabsorberende dakplaten die we hebben toegepast,’ verklaart architecte Marthe Hoens. ‘Voor ons een belangrijk aandachtspunt op een plek waar veel mensen samenkomen, samenwerken en overleggen.’ Of, zoals een van de aanwezigen zei: ‘Goed dat we allemaal straks hier zitten. Zo kun je makkelijk advies vragen aan elkaar.’

De gebruikers kunnen na de verwachte oplevering eind juni hun intrek in het gebouw nemen. Een feestelijke opening voor de buurt wordt gepland voor na de zomervakantie.

Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS)

De bouw van MFA Thamerdal is mede mogelijk gemaakt door Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS). SLS wordt gefinancierd door het Rijk, de provincie Noord-Holland en Schiphol en heeft tot doel het verbeteren van de leefomgeving en sociale cohesie in de Schipholregio. SLS ondersteunt individuele bewoners in een voor hen onleefbare situatie, en grote en kleine initiatieven die een positief effect op de leefbaarheid in de omgeving hebben. Het gaat dan om initiatieven die in samenwerking met gemeenten en/of bewoners tot stand worden gebracht.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:44

De Kwakel krijgt multifunctioneel en duurzaam dorpshuis

De Kwakel - Stichting Dorpshuis De Quakel start binnenkort met de verduurzaming van het dorpshuis in De Kwakel. Naast de verduurzaming zal ook de begane grond toegankelijker worden gemaakt. Daarmee is het dorpshuis klaar voor de toekomst. 

Algemeen 23 apr. 2024 09:20

Mogelijke verlenging in zicht voor bewoners ‘t Buurtnest

Uithoorn - ‘t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan wordt mogelijk langer beschikbaar gesteld voor de opvang van asielzoekers. De verlenging is mogelijk omdat basisschool De Vuurvogel het pand later nodig heeft dan aanvankelijk gedacht. De nieuwbouwplannen voor de school hebben namelijk meer tijd nodig.

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!