Het eerste kijkje in het buurtcentrum in aanbouw was een bijzonder moment voor de toekomstige gebruikers.

Eerste gebruikers bezochten MFA Thamerdal

Uithoorn - De bouw van het nieuwe, multifunctionele buurtcentrum MFA Thamerdal was deze week zo ver gevorderd dat de toekomstige gebruikers uitgenodigd werden voor een eerste rondleiding door de ruimtes.

Van plattegrond naar werkelijkheid

Maandag 31 mei maakten twee kleine groepen onder leiding van de architect Slangen+Koenis een ronde door het gebouw. Zo konden Het Duet en Solidoe voor het eerst de grote, vierkante gymzaal zien die met de klimwand, trampoline en een moderne Led-vloer geschikt is voor verschillende sporten, gymlessen en spelletjes. De maatschappelijke organisaties Uithoorn voor Elkaar, Vluchtelingenwerk, Brijder en de Voedselbank konden door de spreekkamers en ruimtes lopen waar ze vanaf juli hun werk zullen doen. Wethouder José de Robles: ‘Dit nieuwe centrum is niet alleen een waardevolle aanvulling op de school en de verschillende organisaties, maar er komt ook een ontmoetingsplek voor de buurt. Hier zijn we echt heel blij mee.’ Achter deze plek, een zonovergoten buurtkamer op de begane grond, is een grote ruimte gereserveerd voor de muzieklessen van Mama Coelia. ‘Ik loop iedere dag een rondje met de hond langs het gebouw,’ bekent oprichtster Corinne Boswijk. “Maar nu ik erin sta, wordt het wel heel echt. Prachtig!’ 

De buurt kijkt ernaar uit

Net als de muziekdocente houden de kinderen van IKC Het Duet de bouw naast hun school nauwlettend in de gaten. Directeur onderwijs Paula Bouw: ‘Iedere dag hoor ik wel: “Juf, heb je al gezien wat er nu weer bij is gekomen?” Ze kunnen niet wachten.’ Ook Alexander Smal van Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) was aanwezig bij de rondleiding. ‘Een mooie gelegenheid om te zien wat de mensen die zo hard hebben meegedacht in het ontwerp er nu van vinden. Draagvlak is immers een van de kernvoorwaarden van SLS.’

‘Samen’ is net als ‘Verbinding’ een belangrijk thema voor het buurthuis en dat is terug te zien in het gebouw. Veel glazen wanden en doorkijkjes, maar even zoveel mogelijkheden om apart te werken of te bellen. De kracht van samen, zonder de hinder. Tijdens de rondes valt daarbij op dat de akoestiek in niets doet denken aan de holle galm van een gemiddeld casco nieuwbouwpand. ‘Dat komt door de speciale geluidsabsorberende dakplaten die we hebben toegepast,’ verklaart architecte Marthe Hoens. ‘Voor ons een belangrijk aandachtspunt op een plek waar veel mensen samenkomen, samenwerken en overleggen.’ Of, zoals een van de aanwezigen zei: ‘Goed dat we allemaal straks hier zitten. Zo kun je makkelijk advies vragen aan elkaar.’

De gebruikers kunnen na de verwachte oplevering eind juni hun intrek in het gebouw nemen. Een feestelijke opening voor de buurt wordt gepland voor na de zomervakantie.

Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS)

De bouw van MFA Thamerdal is mede mogelijk gemaakt door Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS). SLS wordt gefinancierd door het Rijk, de provincie Noord-Holland en Schiphol en heeft tot doel het verbeteren van de leefomgeving en sociale cohesie in de Schipholregio. SLS ondersteunt individuele bewoners in een voor hen onleefbare situatie, en grote en kleine initiatieven die een positief effect op de leefbaarheid in de omgeving hebben. Het gaat dan om initiatieven die in samenwerking met gemeenten en/of bewoners tot stand worden gebracht.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Taalhuis Uithoorn: lezen, rekenen en computerles voor iedereen

Uithoorn - Op donderdag 10 juni bezocht wethouder José de Robles van onderwijs de bibliotheek aan de Dorpsstraat. Hij is gekomen om kennis te maken met het Taalhuis, en om voor de gemeente Uithoorn het Regionaal plan Laaggeletterdheid te ondertekenen. “Taal is superbelangrijk om mee te doen in het gezin, in de buurt, op scholen en op het werk. Anders is je wereld heel klein.”

Algemeen gisteren 14:51

Jongerenontmoetingsplek in Uithoorn een feit

UITHOORN – Op de Amsterdamseweg in Uithoorn (naast de Profile) is maandag 21 juni een jongerenontmoetingsplek (JOP) geplaatst. Onder andere wethouder José de Robles (Jeugd), jeugdagente Kim en jongerenwerker Ozan Balik waren van de partij.

Sport gisteren 10:00

Sportakkoord Innovatieprijs 2021 uitgereikt

Uithoorn - Op maandag 21 juni reikte wethouder Jan Hazen van Sport de Sportakkoord Innovatieprijs 2021 uit. “Het project ‘Bewe(e)gwijzer Uithoorn en De Kwakel’ van prijswinnaar Jelle Visser verbindt de wandel- en beweegroutes in de gemeente. Verschillende organisaties kunnen zo hun aanbod realiseren voor gebruikers en inwoners. “Een laagdrempelig en doeltreffend project,” aldus de wethouder.

Gemeente 23 jun. 2021 10:00

Wie verdient een Koninklijke onderscheiding?

UITHOORN - ,,Vrijwilligers in de gemeente Uithoorn moeten we koesteren en eren. Zij maken onze samenleving mooier,” antwoordt burgemeester Heiliegers op de vraag waarom hij het zo belangrijk vindt dat vrijwilligers voorgedragen worden voor een Koninklijke onderscheiding. Iemand voordragen voor de Lintjesregen 2022 kan nog tot 15 juli aanstaande.

Gezondheid en welzijn 22 jun. 2021 16:57

Corona testbus in De Kwakel

DE KWAKEL - Bewoners van de gemeente Uithoorn met lichte klachten kunnen zich van 21 juni tot   en met 27 juni zonder afspraak, gratis en dichtbij huis laten testen op corona. De GGD-testbus staat in deze periode in De Kwakel op het parkeerterrein aan de Amstelhof aan de Noorddammerweg.