Hugo van der Kooij - Stichting Amstelidee

Doe mee met Amstelidee

Uithoorn - De Stichting Amstelidee helpt inwoners van Uithoorn om ideeën die de samenleving ten goede komen werkelijkheid te worden. De stichting heeft in de regio Amstelland inmiddels zo’n 100 ideeën gehonoreerd, maar nieuwe ideeën zijn nog steeds welkom. Het gaat om ideeën die relatief eenvoudig uitvoerbaar zijn op het gebied van cultuur, bewegen, zorg en welzijn.

Stichting Amstelidee is ontstaan uit de acht jaar geleden opgeheven welzijnsinstantie Cardanus, die onder andere actief was in Uithoorn. Bij de financiële afwikkeling van Cardanus bleef er een half miljoen euro over: dat geld moest terugvloeien naar de samenleving, zo was de nadrukkelijke wens van de in 2020 overleden bestuurder Jan Hogema.

Geld & kennis
In de geest van Hogema helpt Amstelidee inwoners van jong tot oud om goede nieuwe ideeën, die de samenleving ten goede komen, te ontwikkelen en uit te voeren. ‘Daarvoor is geld beschikbaar, maar ook kennis,’ zegt bestuurslid Hugo van der Kooij. Het bestuur van Stichting Amstelidee heeft een groot netwerk en tal van ambassadeurs, waardoor het snel zaken kan regelen.

Maar Van der Kooij wijst er nadrukkelijk op dat de Stichting Amstelidee niet in het leven is geroepen om al bestaande projecten die geld tekort komen extra te ondersteunen. ‘Onze stichting is geen bankpas voor al bestaande projecten,’ zegt Van der Kooij. Amstelidee is vooral op zoek naar leuke, nieuwe ideeën die een duidelijke meerwaarde hebben en relatief eenvoudig uitvoerbaar zijn.

Voetbaltoernooi
Zo kreeg een idee van Marwan Fennich om een voetbaltoernooi te organiseren in Uithoorn, om daarmee jeugd en bewoners te verbinden, vorig jaar een bijdrage van de Stichting Amstelidee. En ook werd Ons Tweede Thuis geholpen met een bijdrage voor een duo-fiets, waar bewoners gebruik van kunnen maken.

Van der Kooij legt uit dat dat voorbeelden van ideeën zijn waar Amstelidee iets voor kan betekenen, wijzend op de kernwaarden fit, fun, participatie en sociale binding. Het gaat dus niet om langjarige complexe projecten van meer dan 2 jaar waar bijvoorbeeld een exploitatievergunning of structureel geld voor nodig is.

Ideeën die eenzame ouderen, mensen in de bijstand (armoede), of mensen met een beperking een boost kunnen geven hebben een streepje voor bij Amstelidee – en dat geldt ook voor ideeën van en voor jongeren.

Amstelideetje
‘We roepen vooral ook kinderen op om met ‘Amstelideetjes’ te komen,’ zegt Hugo. ‘Kinderen tussen de 8 en 13 jaar met een goed plannetje voor de buurt zijn vrij om dat in te dienen. Wij helpen vervolgens met advies en een financiële bijdrage van tussen de 50 en 250 euro. Je kan daarbij denken aan pannenkoekenmaaltijd voor ouderen of een spelletjesmiddag. Laatst heeft de 11 jarige Steven 300 plantjes uitgedeeld aan bewoners van serviceflats: die hebben natuurlijk een moeilijke tijd gehad door corona. Het was prachtig om te zien hoe enthousiast ouderen daarop reageerden: ze voelden echt dat er aan ze gedacht werd en het gaf ze een boost; dat is nu precies wat de stichting Amstelidee beoogd, we willen met onze bijdrages een plezierige en sociale samenleving creëren.

Over Stichting Amstelidee
De Stichting Amstelidee is een motor en katalysator om goede ideeën van inwoners in de regio Amstelland (Uithoorn, Aalsmeer en Amstelveen) te realiseren. Amstelidee werkt samen met het Initiatievenfonds Uithoorn de Kwakel, de Stichting Stinak en de Rabobank Amstel & Vecht. Op de website www.amstelidee.nl is alle informatie te vinden welke ideeën welkom zijn en natuurlijk is daar een aanvraagformulier te vinden. Het 4-koppige bestuur behandelt binnengekomen aanvragen en beoordeelt deze op geschiktheid.


Meer nieuws

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.