Column Sterel van Lenning Notarissen

Nieuwe plannen? Als u vrienden wilt blijven, moet u uw zaken als vijanden met elkaar regelen!

Dat waren de gevleugelde woorden van mijn eerste patroon als ondernemers bij hem langs kwamen om het opzetten van nieuwe ondernemingen of samenwerkingsverbanden te bespreken. Vaak krijg ik mensen aan tafel omdat er bij samenwerken, toetreden of uittreden van ondernemers aandelen worden overgedragen. Daar is nu eenmaal een notaris voor nodig. Veelal worden die partijen, naar ons toegezonden door hun fiscalist, accountant of advocaat. Ondanks dat zij door adviseurs bijgestaan worden, vragen we toch altijd door. We zien maar al te vaak dat er na verloop van tijd problemen ontstaan bij nieuwe samenwerkingen.

Vervelende wendingen
Die problemen komen vaak toch uit een onverwachte hoek. Wat nu als u en uw nieuwe partner toch niet bij elkaar blijken te passen? Wat als iemand met een BV is toegetreden, maar - met wat voor oorzaak dan ook - niet meer als uitvoerend directeur optreedt en u feitelijk met een andere partner blijkt te zitten? Wat krijgt iemand mee als hij/zij uittreedt? Hoe worden dan de klanten, knowhow en het personeel verdeeld?

Aandeelhoudersovereenkomst
Het zijn slechts een paar voorbeelden van de problemen, die kunnen gaan opspelen, bij een dergelijke vervelende wending in de samenwerking. Voorkomen is beter dan genezen. De beste werkwijze om dergelijke problemen het hoofd te bieden, is het vastleggen van afspraken in een (aandeelhouders)overeenkomst, waarin de samenwerking tussen de betrokken partijen wordt geregeld. Hiermee kunnen we u als notariskantoor, dat ook gespecialiseerd is in ondernemingsrecht goed bij helpen. Samen bekijken wij wat voor u belangrijk is bij de samenwerking, we analyseren de kansen en de risico's en we leggen daaromtrent de afspraken vast. Wij hebben hier ruime ervaring mee. Uiteraard kijken we dan ook vaak gelijk naar de privéaspecten van de zaak: heeft u de juiste huwelijksvoorwaarden, is er een goed testament en zijn er personen, die op basis van een goed levenstestament voor u de honneurs waar kunnen nemen als u daar zelf wegens ziekte of andere problemen niet zelf toe in staat bent.

Heeft u echt alles al goed geregeld rondom het samenwerken, uittreden en/of toetreden van nieuwe partners? Als u vrienden wilt blijven moet u uw zaken als vijanden met elkaar regelen. We helpen u daar in samenwerking met uw adviseurs graag bij.

Frank R. Sterel

Kantoor Uithoorn | Ondernemingsweg 222 1422 DZ Uithoorn | 0297 521 821 | info@sterelcs.nl | www.sterelnotarissen.nl


Meer nieuws

Gemeente gisteren 13:30

“Geen plaats voor criminaliteit in onze sierteelt”

UITHOORN – Op 22, 23 en 24 november vond in de gemeenten Uithoorn en Aalsmeer een grootscheepse controle plaats van de lokale sierteelt. Bedrijven op de locatie van Royal FloraHolland werden bezocht door politie, gemeenten, douane, Koninklijke Marechaussee en UWV.

Verkeer en vervoer 2 dec. 2021 16:52

Bestelbus vast in berm op N196

Uithoorn - Een grote bestelbus is donderdagmiddag 2 december vast komen te zitten in de berm op de N196 vlakbij de Laan van Meerwijk in Uithoorn. 

Gemeente 10 nov. 2021 14:00

Wethouder De Robles: “Deze baan past goed bij me”

UITHOORN – Ruim een half jaar geleden naam José de Robles het stokje over van ‘oudgediende’ Ria Zijlstra als wethouder Onderwijs en Sociaal Domein van de gemeente Uithoorn. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen maanden? En wat kunnen we nog meer van hem verwachten? José de Robles vertelt.