College van gemeente Uithoorn op bedrijfsbezoek bij Kooyman BV

Uithoorn - Op dinsdag 26 oktober ging het college van gemeente Uithoorn op bedrijfsbezoek bij Kooyman BV. Inmiddels bestaat het bedrijf alweer 52 jaar en konden ze eind 2019 groots hun 50-jarige bestaan vieren. Reden genoeg voor het college om dit familiebedrijf een bezoek te brengen. Het college kreeg een presentatie en een rondleiding door Annemarie, Guus en Henk Kooijman. Annemarie en Guus zijn inmiddels de tweede generatie en hebben ruim 10 jaar geleden de dagelijkse leiding overgenomen van hun ouders Henk en Ans Kooijman.

Flink gegroeid door de jaren heen

Op 1 oktober 1969 is Henk Kooijman gestart aan de Boterdijk in De Kwakel. Hij ging als loonwerker aan de slag en verhuurde zich aan boeren en tuinders om diverse werkzaamheden uit te voeren, zoals bijvoorbeeld maaien. Het bedrijf groeide, maar kon helaas op de Boterdijk niet uitbreiden. Er werd naar een andere plek gezocht en op 22 augustus 1977 verhuisde het bedrijf naar de Poelweg. Waar het na al die jaren nog steeds gevestigd is. Inmiddels is ook dit bedrijf flink uitgebreid. Niet alleen zijn er meer gebouwen bij gekomen, maar ook het personeelsbestand is door de jaren heen flink gegroeid. Op dit moment heeft het bedrijf 50 medewerkers in dienst. Het loon- en verhuurbedrijf wordt dagelijkse aangestuurd door Guus Kooijman. “Onze kracht van het bedrijf is dat we niet te groot zijn en een luisterend oor kunnen bieden. Daarnaast is geen klus te groot voor ons en is ons werk daardoor heel afwisselend.”

Sierbestrating en tuinhout

Sinds 1990 is het bedrijf zich ook gaan richten op sierbestrating en tuinhout. Dat begon met eenvoudige beton- en grindtegels, maar ze zijn inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf op dit gebied. Midden op het bedrijf staat een grote showtuin, waarbij allerlei soorten tuinen met verschillende tegels en ontwerpen te zien zijn. Als particulier kun je dus kiezen uit een ruim assortiment en je kan daarnaast ook tips en adviezen krijgen. “Niet alleen particulieren zijn klant bij Kooyman, ook veel hoveniers bestellen bij ons producten. Wij kunnen snel schakelen en hebben veel op voorraad liggen”, vertelt Annemarie Kooijman enthousiast, die de dagelijkse leiding heeft over de sierbestrating en tuinhout. 

Kracht van familiebedrijf

Annemarie en Guus geven samen leiding aan het bedrijf met elk zijn eigen vakgebied. “Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid binnen het bedrijf, maar grote beslissingen worden gezamenlijk genomen. Dat is ook de kracht van ons familiebedrijf!”, aldus Annemarie.

Oog voor de toekomst

Tijdens de rondleiding werd een kijkje genomen in de magazijnen en de werkplaatsen. Ondertussen vertelden de gastheren uitgebreid over de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf. Het gaat goed met het bedrijf, maar er zijn ook zijn uitdagingen voor de toekomst. Zo is Guus heel benieuwd waar het straks naar toe gaat op het gebied van duurzaamheid. “We spelen daar als bedrijf nu al op in, om te kijken welke machines we in de toekomst het beste kunnen inzetten, zoals elektrische kranen. Maar daarbij moeten we ook blijven kijken naar de kosten, de opbrengsten en hoe duurzaam we de machines kunnen opladen.”

Na een geanimeerd bezoek nam het college afscheid. Economie-wethouder Jan Hazen verklaarde daarbij: “We mogen als bestuur trots zijn op zo’n bedrijf in onze gemeente en op het goede ondernemerschap van de eigenaren. Kooyman B.V. is een bedrijf dat oog heeft voor de toekomst, maar ook oog heeft voor onze gemeente en de regio waarin ze ondernemen. Daarbij staan ze midden in de samenleving, gelet op al hun brede ondersteuning van plaatselijke verenigingen en activiteiten.”


Meer nieuws

Algemeen 17 apr. 2024 11:14

Sloop Prinses Christinalaan vertraagd

Uithoorn - De sloop van de leegstaande huurwoningen aan de Prinses Christinalaan zou 22 april beginnen. Eindelijk, aldus buurtbewoners. Een aantal woningen staat al vijf jaar leeg. Tijdens een informatieavond op 2 april, georganiseerd door sloopaannemer Schijf in samenwerking met verhuurder Eigen Haard, bleek dat 22 april niet wordt gehaald. Reden? Eigen Haard moest nog een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente voor de sloop. Dat zorgt voor de vertraging. Bovendien is één van de woningen nog bewoond: de huurster blijft zitten tot de zomer.

Algemeen 17 apr. 2024 11:08

Feestelijke editie van de Avond4daagse Uithoorn

Uithoorn - De Avond4daagse wordt dit jaar groter dan ooit! Dit jaar wordt de zestigste editie gelopen en dat wordt gevierd. Vorig jaar leek het erop dat de Avond4daagse niet langer door zou kunnen gaan vanwege een tekort aan vrijwilligers. Na een noodkreet van organisator Doenja Verkerk meldden nieuwe vrijwilligers zich aan. Met een fris elan en een bak vol energie gaan ze er tegenaan!

Algemeen 4 apr. 2024 09:10

Speeddaten en relaxt voor de klas dankzij ‘juf Maike’

Uithoorn - Op woensdag 10 april a.s. organiseert Onderwijsstichting Wijzer aan de Amstel een Speeddate bijeenkomst voor (aankomende) leerkrachten. In verschillende speeddate sessies met collega’s van de aangesloten scholen kunnen belangstellenden zich vrijblijvend informeren en oriënteren. Die middag is juf Maike (Douglas), bekend van social media en schrijver van het boek ‘De relaxte leraar’, ook aanwezig. Zij zal een korte presentatie geven over de leuke kanten en uitdagingen van het vak van leerkracht.

Wonen en bouwen 2 apr. 2024 10:33

Plan nieuwe woningen Schansgebied gepresenteerd

Uithoorn - Woensdag 27 maart organiseerde gemeente Uithoorn samen met KRKTR Projectontwikkeling B.V. een bijeenkomst voor het Schansgebied. Omwonenden en ondernemers konden deze avond kennismaken met KRKTR. KRKTR is de winnaar van de aanbesteding die door de gemeente Uithoorn werd uitgeschreven om de vijf nieuwe woningen in het Schansgebied te ontwikkelen.