College stemt in met principeverzoek huisvesting arbeidsmigranten

Uithoorn - Onder de Banken C.V. wil aan de Dwarsweg 18 in De Kwakel huisvesting realiseren voor 200 arbeidsmigranten die bij bedrijven in De Kwakel en Uithoorn werken. Deze plannen passen bij het vastgestelde beleid in dit gebied. Het college van Burgemeester en Wethouders staat dan ook positief tegenover het initiatief van vier lokale ondernemers en wil onder voorwaarden meewerken.

Samen voor kwaliteit

Goede huisvesting voor arbeidsmigranten is schaars. Ook in Uithoorn zijn meerdere ondernemers op zoek naar goede huisvesting voor hun arbeidsmigranten. De gemeente heeft deze ondernemers gestimuleerd om samen te zorgen voor kwalitatief goede huisvesting met gedegen beheer. Vier grote glastuinbouwbedrijven - Hedera Plant, Heemskerk Plant, HPD Potplanten en Van Rijn Roses – hebben de krachten gebundeld en ‘Onder de Banken C.V. opgericht. Bij deze bedrijven werken ongeveer 240 arbeidsmigranten. De huisvesting is bedoeld voor deze werknemers. Het plan is om op de kleine, oudere kwekerij aan de Dwarsweg 18 appartementen van maximaal 3 lagen hoog, een beheerderswoning en bijbehorende voorzieningen te realiseren. Voor het beheer van de locatie hebben de ondernemers een ervaren specialist aangetrokken, die de taal van de arbeidsmigranten en de omwonenden spreekt. De plannen voor de huisvesting willen de ondernemers in nauw overleg met de omgeving van de locatie uitwerken.

huisvesting arbeidsmigranten 2.png

Uitwerking onder voorwaarden

Dat is direct één van de voorwaarden die het college aan de verdere uitwerking van het initiatief stelt: zorgvuldige aandacht voor communicatie en participatie. Verder vindt het college het belangrijk dat de huisvesting goed in de omgeving past. En dat er goede afspraken worden gemaakt en vastgelegd over kwaliteit, beheer, toezicht en registratie. Uit het onderzoek van de Rekenkamer is namelijk duidelijk geworden dat deze afspraken belangrijk zijn. Bij de uitwerking, realisatie en het beheer wordt verder rekening gehouden met de laatste ontwikkelingen, waaronder het advies aan de Tweede Kamer van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer. Voor de realisatie van de plannen is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.


Meer nieuws

Onderwijs 12 okt. 2021 14:45

Akkoord op uitwerking nieuwbouwplan Thamen

Uithoorn - Vakcollege Thamen, de scholengemeenschap voor vmbo, krijgt naar alle waarschijnlijkheid een nieuw gebouw. De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag akkoord gegeven om het nieuwbouwplan, met behoud van het zogenoemde SkillsLab, verder uit te werken. Deze beslissing sluit aan bij de wens van het college van Burgemeester en Wethouders en de scholengemeenschap zelf. Aanleiding is de gebrekkige staat van het huidige gebouw.

Algemeen 11 okt. 2021 13:00

Inleveractie wapens van 11 tot en met 17 oktober

Uithoorn - De gemeente Uithoorn doet mee aan de landelijke wapen-inleveractie. Van 11 tot en met 17 oktober kan iedereen zijn of haar wapen(s) inleveren op het politiebureau in Uithoorn. Anoniem en zonder straf voor wapenbezit. “De gemeente wil met de politie Uithoorn en De Kwakel veiliger maken”, zegt Burgemeester Heiliegers. “Denk aan je toekomst en lever wapens in”.

Sport 11 okt. 2021 10:00

Burgemeester en wethouder ontmoeten topsporters

Uithoorn – Wethouder Sport Jan Hazen en burgemeester Pieter Heiliegers onthaalden pas de twee topsporters Felice Albers (21) en Ruud van Zwieten (51) op het gemeentehuis. Albers won goud met het Dames hockeyteam op de Olympische Spelen in Tokyo en Ruud van Zwieten werd in juli van dit jaar samen met zijn judopartner Loen Vermeule tweede op de Europese kampioenschappen Judo in het Kata onderdeel Ju no Kata.

Wonen en bouwen 10 okt. 2021 15:00

Vervolgonderzoek Wonen, sporten en recreƫren afgerond

Uithoorn - Kunnen we op de locatie van Thamen honk- en softbal en jeu-de-boules-vereniging Boule Union Thamen (verder gezamenlijk Thamen genoemd) woningen bouwen die passen bij de woonbehoefte van Uithoorn en De Kwakel?   

Algemeen 9 okt. 2021 11:00

Week 41 = Week van de Veiligheid

Uithoorn - Volgende week is weer de landelijke Week van de Veiligheid. De gemeente Uithoorn vraagt samen met haar veiligheidspartners aandacht voor verschillende vormen van onveiligheid die u als inwoner of ondernemer kunt tegenkomen. En hoe u zich daartegen kunt beschermen. De gemeente organiseert samen met de politie en handhavers verschillende activiteiten rond het thema “Ben jij voorbereid op criminaliteit?”

Algemeen 8 okt. 2021 13:00

Participatieweek: Reis mee naar Uithoorn 2040

Uithoorn en De Kwakel – Gebouwen, het verkeer, sloten, rivieren, weilanden en een schone lucht: alles wat je ziet, voelt, hoort en ruikt noemen we de fysieke leefomgeving. Hoe we de fysieke leefomgeving inrichten, leggen we vast in de Omgevingsvisie. Zo helpt de omgevingsvisie ons bij het maken van plannen voor de toekomst. Bijvoorbeeld op het gebied van een gezonde leefomgeving, de woonbehoefte, duurzaamheid en economische veranderingen. En u en jij, als inwoner van onze mooie gemeente, kan hierover meedenken. Op verschillende manieren en op verschillende momenten!