College bezoekt oorlogsmuseum Gerrit Burggraaf

Uithoorn - Burgemeester Pieter Heiliegers en wethouders Jan Hazen, José de Robles en Ferry Hoekstra hebben een werkbezoek gebracht aan het ‘oorlogsmuseum’ van Gerrit Burggraaf aan de Boterdijk in Uithoorn.

Vol enthousiasme vertelt Gerrit Burggraaf over zijn uit de hand gelopen hobby. De loods naast de woning staat vol met legervoertuigen, generatoren, vitrines met oorlogsdocumenten en ander materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. 'Het is zoveel dat zelfs deze grote loods inmiddels bijna te klein is geworden,' lacht Ineke, de vrouw van Gerrit.

Verzet

Op de vraag van het college waar de enorme interesse in de Tweede Wereldoorlog vandaan komt, antwoordt Gerrit: 'Mijn opa en vader zaten in het verzet. Ik hoorde hun verhalen en heb nog veel spullen van hen. Zo is het allemaal begonnen.' Verder vertelt Gerrit dat er vlakbij zijn huis in Uithoorn tijdens de oorlog een luchtgevecht is geweest. 'Er zijn drie bommen gevallen. Mijn oma en opa lagen op bed en de scherven kwamen aan de ene kant van het huis naar binnen en zijn met het kapok uit hun matras aan de andere kant weer naar buiten gevlogen. Ze hebben veel geluk gehad.'

Basisscholen

Gerrit en zijn vrouw ontvangen geregeld verschillende basisschoolklassen. 'Mooi dat zij het museum voor hen openstellen. Het is natuurlijk zeer indrukwekkend al die grote oorlogsvoertuigen. En de Tweede Wereldoorlog spreekt dan vanzelf meer tot de verbeelding,' zegt de burgemeester. Gerrit neemt ook als lid van de vereniging “Keep them Rolling”, met zijn perfect onderhouden voertuigen veelvuldig deel aan historische tochten en manifestaties. Daarnaast is hij een vaste gast bij de gemeentelijke Veteranendag en 5 mei viering, waarbij zijn historische voertuigen altijd veel bekijks trekken.


Meer nieuws

Algemeen 16 mei 2023 09:51

Gratis sport- en cultuuractiviteiten voor basisschoolleerlingen

Uithoorn - Kinderen moeten de kans krijgen om mee te doen aan sport, spel en culturele activiteiten. Daarom bieden 17 sport- en 5 cultuurverenigingen samen met de gemeente en Sportakkoord van Uithoorn de Sport- en Cultuurhopper aan. Hiermee kunnen alle basisscholieren, ruim 2.700 verdeeld over 9 basisscholen in Uithoorn en De Kwakel, gratis sport- en cultuuractiviteiten uitproberen. 

Algemeen 16 mei 2023 08:58

Burgemeester op de koffie bij 100-jarige mevrouw Stolwijk

Uithoorn - De Uithoornse mevrouw Stolwijk mocht op 10 mei maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Burgemeester Pieter Heiliegers bezocht de jarige een dag later aan de Admiraal de Ruyterlaan, waar ze nog volledig zelfstandig woont. 'Ik doe nog bijna alles zelf, zoals koken en een deel van het huishouden. En ook heb ik m’n koppie nog. Daar ben ik erg blij mee,' vertelt mevrouw Stolwijk trots aan de burgemeester.

Algemeen 9 mei 2023 09:06

Aanleg duurzame jachthaven Uithoorn van start

Uithoorn - Uithoorn krijgt dan toch echt een nieuwe, duurzame jachthaven: E-Harbour Uithoorn. Op woensdag 10 mei start E-Harbour met de aanleg van de moderne steigers die slechts een paar weken in beslag zal nemen. Op 1 juni zal de jachthaven officieel in gebruik worden genomen.

112 8 mei 2023 09:24

Bewoners van Uithoornse flats gedupeerd door waterschade

Uithoorn - Bewoners van vier Uithoornse flats aan de Meerkikker zijn zondag aan het eind van de middag druk in de weer geweest met de afhandeling van waterschade. De afwatering kon de slagregens niet aan, waardoor kelders onder water liepen. 

Algemeen 2 mei 2023 10:39

Feestelijke start herinrichting dorpshart De Kwakel

Uithoorn - Het gaat echt gebeuren. De Kwakel krijgt een nieuw dorpscentrum. Als feestelijke start is op 26 april een van de drie bouwborden onthuld door wethouders Jan Hazen, Ferry Hoekstra en Joost Wagemakers van subsidieverstrekker Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS). Naast dit drietal waren er ook leden van de werkgroep, de klankbordgroep en de aannemer AW Infrabouw aanwezig.