College bezoekt oorlogsmuseum Gerrit Burggraaf

Uithoorn - Burgemeester Pieter Heiliegers en wethouders Jan Hazen, José de Robles en Ferry Hoekstra hebben een werkbezoek gebracht aan het ‘oorlogsmuseum’ van Gerrit Burggraaf aan de Boterdijk in Uithoorn.

Vol enthousiasme vertelt Gerrit Burggraaf over zijn uit de hand gelopen hobby. De loods naast de woning staat vol met legervoertuigen, generatoren, vitrines met oorlogsdocumenten en ander materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. 'Het is zoveel dat zelfs deze grote loods inmiddels bijna te klein is geworden,' lacht Ineke, de vrouw van Gerrit.

Verzet

Op de vraag van het college waar de enorme interesse in de Tweede Wereldoorlog vandaan komt, antwoordt Gerrit: 'Mijn opa en vader zaten in het verzet. Ik hoorde hun verhalen en heb nog veel spullen van hen. Zo is het allemaal begonnen.' Verder vertelt Gerrit dat er vlakbij zijn huis in Uithoorn tijdens de oorlog een luchtgevecht is geweest. 'Er zijn drie bommen gevallen. Mijn oma en opa lagen op bed en de scherven kwamen aan de ene kant van het huis naar binnen en zijn met het kapok uit hun matras aan de andere kant weer naar buiten gevlogen. Ze hebben veel geluk gehad.'

Basisscholen

Gerrit en zijn vrouw ontvangen geregeld verschillende basisschoolklassen. 'Mooi dat zij het museum voor hen openstellen. Het is natuurlijk zeer indrukwekkend al die grote oorlogsvoertuigen. En de Tweede Wereldoorlog spreekt dan vanzelf meer tot de verbeelding,' zegt de burgemeester. Gerrit neemt ook als lid van de vereniging “Keep them Rolling”, met zijn perfect onderhouden voertuigen veelvuldig deel aan historische tochten en manifestaties. Daarnaast is hij een vaste gast bij de gemeentelijke Veteranendag en 5 mei viering, waarbij zijn historische voertuigen altijd veel bekijks trekken.


Meer nieuws

112 26 jul. 2023 14:54

Zoektocht na vondst kinderrugtas in sierwater

Uithoorn - In een sierwater aan de Alfons Arienslaan in Uithoorn is woensdagmiddag een kinderrugzak aangetroffen. Hulpdiensten werden massaal gealarmeerd en startten een zoektocht.

Sport 19 jul. 2023 09:17

De droom van Uithoornaar Jorre van Beek

Amstelveen - Uithoornaar Jorre van Beek (20) is op 13-jarige leeftijd begonnen met basketballen bij BV Aalsmeer. Een paar jaar later maakte hij de overstap naar Millennium Basketball Club Amstelveen (MBCA) omdat hij zijn basketbal naar een hoger niveau wilde tillen. Met succes. Vorig jaar werd hij gescout door KingsTalent en na zijn vwo op het Alkwin Kollege vertrok hij naar Amerika om zijn Amerikaanse droom te verwezenlijken.

Evenementen 18 jul. 2023 10:35

24e editie All American Sunday

Uithoorn - Op zondag 23 juli vindt de 24e editie van de All American Sunday plaats, hét evenement voor liefhebbers van Amerikaanse motorfietsen, oldtimer auto’s en trikes. De dag daarvoor, zaterdag 22 juli, vindt de indrukwekkende Ride Out plaats; een flink aantal motoren zullen dan om 12.00 uur vanaf Drinken & Zo een indrukwekkende tocht maken.

Algemeen 18 jul. 2023 09:23

Tuindorp 2.0: Thamerdal

Uithoorn - Thamerdal, ook wel bekend als Tranendal, moet op de schop. Het pareltje van weleer voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De wijk is niet klimaatbestendig, de woningen zijn verouderd, de inrichting van de openbare ruimte is op en er spelen sociaal-maatschappelijke problemen. De gemeente maakt daarom samen met de buurt en Eigen Haard een ontwikkelplan om de wijk een impuls te geven. Dat is eind dit jaar klaar. ‘Daarmee maken we de kaders voor de invulling van de wijk,’ aldus wethouder Ferry Hoekstra.

Algemeen 18 jul. 2023 09:02

Wethouder Hazen over parkeren in Uithoorn

Uithoorn - In de Parkeervisie Uithoorn legt het college uit hoe zij de komende jaren wil omgaan met de parkeergelegenheid binnen de gemeente. Vijf vragen over de Parkeervisie aan wethouder Jan Hazen (mobiliteit en infrastructuur):  'We moeten keuzes maken. Daarom roepen we inwoners en ondernemers op om hun mening te geven over de plannen.'