Foto via Meld Misdaad Anoniem

Campagne tegen misstanden in huurwoningen

Uithoorn - Onder het motto “Staat jouw deur open voor iedereen?” starten gemeente Uithoorn en Meld Misdaad Anoniem (M.) vanaf deze week een campagne tegen misstanden in huurwoningen. 

Bewustwording

Ook in onze gemeente komt het voor dat bewoners van huurwoningen -soms onder druk- een kamer of ruimte afstaan aan criminelen. Deze gebruiken de ruimten bijvoorbeeld om wapens en cash op slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. De campagne maakt huurders bewust van de gevaren en zorgt dat zij signalen tijdig herkennen. Doel is ook om inwoners te stimuleren misdaden te melden.

Marc Janssen van het meldpunt M: “Huurders worden geronseld om criminele handelingen te verrichten of een woning te verhuren. Soms krijgen ze geld of drugs in ruil voor toegang. Een huurder die zelf een verslaving of financiële problemen heeft, is extra kwetsbaar voor verleiding of druk.”

Impact

Naast de directe gevolgen voor kwetsbare huurders heeft criminaliteit een grote impact op  de veiligheid in de buurt. De campagne roept daarom op om verdachte signalen (anoniem) te melden. Burgemeester Pieter Heiliegers (Openbare orde en Veiligheid): “We weten dat dit soort criminele activiteiten gebeuren. We merken ook dat buren en buurtgenoten verdachte zaken niet altijd melden. Dat heeft meerdere redenen. Ze willen zich er bijvoorbeeld niet mee bemoeien. Of ze merken het niet op, omdat ze de signalen niet herkennen. Daarom doen we mee met deze campagne. Want als het misgaat, kan de buurt wel te maken krijgen met de gevolgen. Denk aan overlast, brand, geweld.” Buurtbewoners signaleren vaak als eerste dat er iets niet klopt bij een woning, of als iemand in een kwetsbare situatie zit. De campagne helpt om signalen te herkennen, zoals het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen.

Melden helpt

Meld Misdaad Anoniem, afgekort M., is een onafhankelijk meldpunt; het hoort niet bij de politie. Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de  anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties. Daardoor worden iedere dag zaken opgelost. Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.


Meer nieuws

Algemeen 29 mei 2024 13:30

Help basisscholen strijden tegen textielafval

Uithoorn - Van 3 tot en met 27 juni vindt de Textiel Race Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn plaats. Tien scholen leren in gastlessen alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Het opgehaalde textiel en kleding wordt hergebruikt en gerecycled. En de school die het meeste inzamelt, wint ook nog eens een workshop upcyclen. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk.

Verkeer en vervoer 29 mei 2024 09:15

Afsluiting N201 Mijdrecht-Uithoorn vanwege groot onderhoud

Uithoorn - In de periode van donderdag 6 juni 20:00 uur tot maandag 10 juni 05:00 uur is de Mijdrechtse Zuwe (N201) afgesloten tussen de N196 in Amstelhoek en de Hofland in Mijdrecht door werkzaamheden. De werkzaamheden betreffen groot onderhoud om de weg in goede en veilige conditie te houden.

Algemeen 28 mei 2024 10:23

Cameratoezicht Uithoorn-Centrum moet overlast verminderen

Uithoorn - - In de Koningin Julianalaan in Uithoorn-Centrum hangen sinds vrijdag 24 mei beveiligingscamera’s. Doel is om de overlast te verminderen en het gevoel van veiligheid in de buurt te vergroten.

Algemeen 27 mei 2024 09:30

Gemeente Uithoorn voert afvalpas in

Uithoorn - Vóór 1 juli 2024 ontvangen alle inwoners van de gemeente Uithoorn een afvalpas in de bus. Deze afvalpas is nodig om de ondergrondse restafvalcontainers te openen en om toegang te krijgen tot het Scheidingsdepot. Dus ook bewoners van de lintbebouwing - die nu gebruik maken van de minicontainers - ontvangen een afvalpas. De afvalpas wordt ingevoerd om het restafval te verminderen.  

Evenementen 21 mei 2024 08:49

Kunstroute Zijdelveld Uithoorn op 1 en 2 juni

Uithoorn – Op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2024 verandert het Zijdelveld voor de negende keer in een bruisende kunststraat. Van 12.00 uur tot 17.00 uur kun je daar genieten van een kunstroute met een verrassend en veelzijdig programma.

Algemeen 14 mei 2024 09:30

Burgemeester bezoekt jubilerend oud-burgemeesterspaar

Uithoorn - Burgemeester Pieter Heiliegers bezocht onlangs oud-burgemeester Jos Castenmiller en zijn vrouw Josje met hartelijke felicitaties voor hun 65-jarig huwelijk. Het briljanten echtpaar trouwde op 6 mei 1959 in Raalte en werd verblijd met drie zoons en een dochter.