Burgemeester op de koffie bij 100-jarige mevrouw Stolwijk

Uithoorn - De Uithoornse mevrouw Stolwijk mocht op 10 mei maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Burgemeester Pieter Heiliegers bezocht de jarige een dag later aan de Admiraal de Ruyterlaan, waar ze nog volledig zelfstandig woont. 'Ik doe nog bijna alles zelf, zoals koken en een deel van het huishouden. En ook heb ik m’n koppie nog. Daar ben ik erg blij mee,' vertelt mevrouw Stolwijk trots aan de burgemeester.

Haar huiskamer is versierd, overal staan vazen met bloemen en naast haar stoel staat een mand vol met verjaardagskaarten. “Ik ben erg verwend,” lacht mevrouw Stolwijk. Zondag viert ze haar 100e verjaardag met vrienden en familie in De Kwakel. “Ik weet niet precies wat er gaat gebeuren; de kinderen hebben het geregeld. Maar ik kijk er erg naar uit!”

De burgemeester kan zich goed voorstellen dat mevrouw Stolwijk in haar 100-jarige leven veel heeft meegemaakt. Dat beaamt de jarige: “Ik heb Uithoorn helemaal zien veranderen. Vroeger was er veel meer natuur, nu veel meer huizen. Ik begrijp dat wel. Zelfs in mijn tijd waren er woningen te kort. Enorm blij was ik toen we een huis konden krijgen.”

 

Oorlog

Welke tijd is haar het meest bijgebleven, wil burgemeester Heiliegers weten. 'De oorlog,' is het stellige antwoord. 'Die begon op mijn verjaardag, op 10 mei. Allemaal vliegtuigen vlogen hier over, er kwam geen eind aan. Er was veel commotie. Op straat vroegen we aan een majoor wat er aan de hand was. Het is over twee weken voorbij, zei die, dan zijn de Amerikanen hier. Maar dat heeft nog vijf jaar geduurd. Mijn verkering moest eigenlijk naar Duitsland om te werken, maar hij vluchtte en dook onder op een boerderij. Daar kwam ik af en toe op bezoek. Op de fiets reed ik van Ouderkerk naar De Kwakel. Net na de oorlog zijn we getrouwd.'

Boerderij

Op die boerderij hebben ze nog enige tijd gewoond en de eerste kinderen zijn daar geboren. Daarna verhuisde het paar naar Uithoorn. Haar man heeft jarenlang bij de Cindu gewerkt. De Cindu-ramp in 1992 maakte hij gelukkig niet als werknemer mee.

'Wat mooi om te zien dat u op uw honderdste jaar nog zo vitaal bent, en uw geheugen nog zo goed. De verhalen over de oorlog hebben mij wel erg geraakt. Hoe uw partner zat ondergedoken en u thuis alles draaiend moest houden. Alle respect!' aldus de burgemeester.


Meer nieuws

Wonen en bouwen 30 mei 2024 11:52

Campagne tegen misstanden in huurwoningen

Uithoorn - Onder het motto “Staat jouw deur open voor iedereen?” starten gemeente Uithoorn en Meld Misdaad Anoniem (M.) vanaf deze week een campagne tegen misstanden in huurwoningen. 

Algemeen 29 mei 2024 13:30

Help basisscholen strijden tegen textielafval

Uithoorn - Van 3 tot en met 27 juni vindt de Textiel Race Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn plaats. Tien scholen leren in gastlessen alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Het opgehaalde textiel en kleding wordt hergebruikt en gerecycled. En de school die het meeste inzamelt, wint ook nog eens een workshop upcyclen. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk.

Verkeer en vervoer 29 mei 2024 09:15

Afsluiting N201 Mijdrecht-Uithoorn vanwege groot onderhoud

Uithoorn - In de periode van donderdag 6 juni 20:00 uur tot maandag 10 juni 05:00 uur is de Mijdrechtse Zuwe (N201) afgesloten tussen de N196 in Amstelhoek en de Hofland in Mijdrecht door werkzaamheden. De werkzaamheden betreffen groot onderhoud om de weg in goede en veilige conditie te houden.

Algemeen 28 mei 2024 10:23

Cameratoezicht Uithoorn-Centrum moet overlast verminderen

Uithoorn - - In de Koningin Julianalaan in Uithoorn-Centrum hangen sinds vrijdag 24 mei beveiligingscamera’s. Doel is om de overlast te verminderen en het gevoel van veiligheid in de buurt te vergroten.

Algemeen 27 mei 2024 09:30

Gemeente Uithoorn voert afvalpas in

Uithoorn - Vóór 1 juli 2024 ontvangen alle inwoners van de gemeente Uithoorn een afvalpas in de bus. Deze afvalpas is nodig om de ondergrondse restafvalcontainers te openen en om toegang te krijgen tot het Scheidingsdepot. Dus ook bewoners van de lintbebouwing - die nu gebruik maken van de minicontainers - ontvangen een afvalpas. De afvalpas wordt ingevoerd om het restafval te verminderen.  

Evenementen 21 mei 2024 08:49

Kunstroute Zijdelveld Uithoorn op 1 en 2 juni

Uithoorn – Op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2024 verandert het Zijdelveld voor de negende keer in een bruisende kunststraat. Van 12.00 uur tot 17.00 uur kun je daar genieten van een kunstroute met een verrassend en veelzijdig programma.