Baanonderhoud Schiphol 2023: wat betekent dat voor Uithoorn?

Uithoorn - Minister Harbers is van plan om van 2 januari 2023 tot en met 19 april 2023 nachtvluchten toe te staan op de Aalsmeerbaan. Dit is de baan waar Uithoorn en De Kwakel onder liggen. De afgelopen week kreeg de gemeente via Facebook, Instagram en Twitter veel vragen over het plan, zoals: wat gaat er eigenlijk gebeuren, wat vindt de gemeente ervan en waar vind ik meer informatie?

Voor een veilig gebruik van de start- en landingsbanen van Schiphol is jaarlijks onderhoud nodig. Als een baan wordt onderhouden, heeft dat gevolgen voor de andere banen. Daar kunnen dan meer starts en landingen op plaatsvinden. In dit geval dus ’s nachts op de Aalsmeerbaan.

Afwijking van LVB

Van 2 januari 2023 tot en met 19 april 2023 is de Zwanenburgbaan tussen 23.00 uur en 6.00 uur namelijk niet beschikbaar door groot onderhoud. Dit betekent dat bij harde zuidenwind vliegtuigen ook ‘s nacht kunnen starten van de Aalsmeerbaan. Om dit mogelijk te maken, moet worden afgeweken van de regels uit het Luchthavenbesluit Schiphol (LVB).

Tijdelijke regeling

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakt daarom een tijdelijke regeling. In de tijdelijke regeling staat een hele set aan regels. Bijvoorbeeld over de vervangende grenswaarden voor geluidsbelasting door het onderhoud aan de banen. Voor Uithoorn en De Kwakel is met name relevant dat er tijdelijk nachtvluchten op de Aalsmeerbaan worden toegestaan. Dit mag alleen in de periode dat er onderhoud aan de Zwanenburgbaan plaatsvindt (2 januari 2023 tot en met 19 april 2023). Het ministerie vindt het belangrijk dat het onderhoud zo min mogelijk overlast voor omwonenden oplevert. En wil weten of de regels voldoende zijn onderbouwd. Iedereen kan dan ook tot 1 december 2022 op deze regeling reageren.

Nachtvluchten zo veel mogelijk voorkomen

Nachtvluchten op de Aalsmeerbaan zorgen voor slaapverstoring in Uithoorn en De Kwakel. Beide plaatsen liggen heel dicht bij Schiphol. Deze nabijheid zorgt overdag al voor ernstige overlast. Niet voor niets is de Aalsmeerbaan een secundaire baan. Dit betekent dat andere start- en landingsbanen in principe voor gaan. Bovendien zijn de woningen in de gemeente niet geïsoleerd. De overlast zal zeker in de nacht extra hard aankomen en dat moet zo veel mogelijk worden voorkomen. De gemeente vindt dan ook dat het besluit over tijdelijke nachtvluchten zorgvuldig moet worden genomen en gaat daarom reageren op het voornemen van de minister.

Meer weten?

Meer informatie vindt u op de website www.internetconsultatie.nl/tijdelijke_regeling_groot_baanonderhoud_schiphol_2023.
Hier kan iedereen tot 1 december 2022 reageren op de tijdelijke regeling.


Meer nieuws

112 gisteren 14:00

Auto te water in Uithoorn

Uithoorn - Aan de Boterbloem in Uithoorn is woensdagmiddag rond 13.30 uur een voertuig te water geraakt. 

Algemeen 26 mrt. 2024 09:14

Voorbereiding aanleg Legmeerbos van start

Uithoorn - De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het Legmeerbos zijn gestart. Vorige week begon de gemeente met het afgraven van het oude maisveld. Ook de grote waterpartij wordt uitgegraven. Daarna wordt het terrein op de juiste hoogte gebracht. Naar verwachting zijn de graafwerkzaamheden deze week klaar

Algemeen 26 mrt. 2024 08:19

Feestje voor 100-jarige mevrouw Van der Sluis-Verheul

Uithoorn - Afgelopen week was er een klein feestje in de kamer van locoburgemeester Ferry Hoekstra. Met slingers voor het raam en lekker gebak, een kadootje en een mooie bos bloemen op tafel. Middelpunt van het feestje op het gemeentehuis was mevrouw Van der Sluis-Verheul. Zij werd op 19 maart 100 jaar. En dat moest natuurlijk gevierd worden.

Algemeen 25 mrt. 2024 17:29

College ontvangt Oekraïense vluchtelingen op gemeentehuis

Uithoorn - Zo'n 30 Oekraïense vluchtelingen die in Uithoorn zijn opgevangen, werden op woensdag 20 maart uitgenodigd voor een ontmoeting met het college. Burgemeester Pieter Heiliegers heette de bezoekers van harte welkom op het gemeentehuis. 

112 22 mrt. 2024 06:51

Grote uitslaande woningbrand Plesmanlaan; bewoner gewond

Uithoorn - Op vrijdagochtend 22 maart 2024 is de brandweer om 01:30 uur gealarmeerd voor een brand aan de Plesmanlaan in Uithoorn. De eerste eenheden zagen de vlammen uit de woning slaan en hebben om 01:38 uur opgeschaald naar grote brand.