Foto: Rob Joore

Ambtsketen burgemeester Heiliegers aangepast

Uithoorn – De ambtsketen van de gemeente Uithoorn is vernieuwd. De ambtsketen, die burgemeester Heiliegers draagt bij officiële gelegenheden, moest worden aangepast aan de wijzigingen in het Uithoornse gemeentewapen. Zo’n wijziging komt heel weinig voor; de situatie is volgens de burgemeester zelfs uniek te noemen. “Ik ben er trots op namens de hele gemeenschap de nieuwe keten te mogen dragen.”

Hoge Raad van Adel

In het huidige gemeentewapen kwam een aantal aspecten, zoals de sierteelt in De Kwakel en de rivier de Amstel, onvoldoende tot uiting. Aspecten waar de gemeenschap veel waarde aan hecht. Daarom, en vanwege het 200-jarig bestaan van de gemeente Uithoorn, besloot de gemeenteraad tijdens een bijzondere raadsvergadering op 10 februari 2020 unaniem voor een officiële “aanvraag voor vermeerdering van het gemeentewapen” bij de Hoge Raad van Adel. De aanvraag werd goedgekeurd; in de raadsvergadering van vorige week donderdag zijn het nieuwe officiële gemeentewapen en de bijbehorende documenten door de Hoge Raad van Adel overhandigd.

Aanpassing ambtsketen

Nu het gemeentewapen is gewijzigd, moet natuurlijk ook de penning in de ambtsketen worden aangepast. Edelsmid Eric van Limpt uit Nieuw-Vennep werd uit 3 kandidaten verkozen om de aangepaste penning te maken. Van Limpt over zijn aanpak: “De vervanging van de zilveren plaat is in de vorm van een ronde penning van 40 mm. De roos in het gemeentewapen wordt uitgevoerd in roségoud en ligt op de penning. Het wapen wordt verdiept gegraveerd in de penning; de kroon wordt gegraveerd en daardoor krijgt de penning een driedimensionaal effect. De penning wordt omgeven door 200 balletjes. Ieder balletje staat symbool voor 1 jaar gemeente Uithoorn.”

“Deze gebeurtenis maken we niet elke dag mee,” reageert burgemeester Heiliegers. “Ik ben er trots op namens de hele gemeenschap de nieuwe keten te mogen dragen. Ik zal dat te allen tijde doen met eer en respect.”


Meer nieuws

Gemeente gisteren 13:30

“Geen plaats voor criminaliteit in onze sierteelt”

UITHOORN – Op 22, 23 en 24 november vond in de gemeenten Uithoorn en Aalsmeer een grootscheepse controle plaats van de lokale sierteelt. Bedrijven op de locatie van Royal FloraHolland werden bezocht door politie, gemeenten, douane, Koninklijke Marechaussee en UWV.

Verkeer en vervoer 2 dec. 2021 16:52

Bestelbus vast in berm op N196

Uithoorn - Een grote bestelbus is donderdagmiddag 2 december vast komen te zitten in de berm op de N196 vlakbij de Laan van Meerwijk in Uithoorn. 

Gemeente 10 nov. 2021 14:00

Wethouder De Robles: “Deze baan past goed bij me”

UITHOORN – Ruim een half jaar geleden naam José de Robles het stokje over van ‘oudgediende’ Ria Zijlstra als wethouder Onderwijs en Sociaal Domein van de gemeente Uithoorn. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen maanden? En wat kunnen we nog meer van hem verwachten? José de Robles vertelt.