Al zestig jaar een rijk leven samen: Joop en Ria Witteveen

Uithoorn - “De basis voor een goed huwelijk is dat je iets om elkaar geeft,” vertelt Joop Witteveen. De geboren Amsterdammer is zestig jaar getrouwd met Ria. Loco burgemeester Hans Bouma ging maandag bij het echtpaar op bezoek. Ze wonen al vijftig jaar met plezier in Uithoorn, maar voelen zich nog steeds Amsterdammer. “We gaan elke week nog wel even de stad in,” aldus Ria. 

Ria (77 jaar) en Joop (84 jaar) wonen aan de Prinses Christinalaan in Uithoorn. “We hebben een rijk leven,” aldus Joop. “We zijn niet rijk in financiële middelen, maar hebben een mooi huis waar we met plezier wonen, lieve kinderen en kleinkinderen en zijn nog heel actief.” Ze staan nog vol in het leven. Dat blijkt niet alleen uit de inrichting van hun huis. “Ik had niet het idee dat ik het huis van een ouder echtpaar binnenstapte,” aldus Loco burgemeester Bouma. Tijdens het gesprek gaat het over actuele thema’s, zoals de coronacrisis en de krapte op de huizenmarkt.

Daarnaast gaat het natuurlijk over het huwelijk van Joop en Ria. Zij vertelt over hoe ze elkaar hebben leren kennen, ruim zestig jaar geleden. “Dat was op de dansschool in Amsterdam. Daar werden dansmiddagen georganiseerd, waar ik Joop zag dansen. Hij had altijd een vaste danspartner, maar toen de gelegenheid zich voordeed, heb ik hem ten dans gevraagd. Hij kon goed swingen, en ik wilde dat wel van hem leren.”

De vonk sloeg over en na een jaar ging het stel trouwen. “We hadden mazzel, we konden direct een woning krijgen in de Oude IJsselstraat in Amsterdam. Daar hebben we tien jaar gewoond. Dat was heerlijk, ook met de kinderen.” Joop en Ria hebben een dochter en zoon. “Na tien jaar zijn we verhuisd naar de flats in Uithoorn. Het was een leuke tijd, er woonden veel Amsterdammers.” Toen de buurt veranderde, vond het stel het tijd voor een eigen woning. Ze vonden er één in de Legmeer. “Dat was een drive in woning.” Een aantal jaar geleden besloten ze op zoek te gaan naar een gelijkvloerse woning. Die vonden ze in Thamerdal. “We wonen inmiddels 50 jaar in Uithoorn, en met veel plezier.” Toch is Loco burgemeester Bouma nieuwsgierig: wat zou er volgens het echtpaar beter kunnen in Uithoorn? “Meer cultureel aanbod,” aldus Joop. “Nu gaan we daarvoor vooral naar Amsterdam en Amstelveen.”

Het geheim van een goed huwelijk is volgens Joop vooral dat je om elkaar geeft. “Dan kan je relatie ook wat hebben. We hebben het al die jaren samen hartstikke fijn gehad, met alle ups en downs die erbij horen. Gelukkig zijn er altijd meer ups dan downs geweest.” Het leukst aan Joop vindt Ria dat hij gezellig en toegankelijk is. Joop vindt Ria perfectionistisch en efficiënt. “We vullen elkaar mooi aan. Al is dat perfectionisme soms ook wel lastig. Jaren geleden nam ik voor Ria een bosje narcissen mee, voor wat lentegevoel in huis. De gele bloemen pasten echter niet in het interieur. Sindsdien neem ik geen bloemen meer mee,” lacht hij.


Meer nieuws

Onderwijs 12 okt. 2021 14:45

Akkoord op uitwerking nieuwbouwplan Thamen

Uithoorn - Vakcollege Thamen, de scholengemeenschap voor vmbo, krijgt naar alle waarschijnlijkheid een nieuw gebouw. De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag akkoord gegeven om het nieuwbouwplan, met behoud van het zogenoemde SkillsLab, verder uit te werken. Deze beslissing sluit aan bij de wens van het college van Burgemeester en Wethouders en de scholengemeenschap zelf. Aanleiding is de gebrekkige staat van het huidige gebouw.

Algemeen 11 okt. 2021 13:00

Inleveractie wapens van 11 tot en met 17 oktober

Uithoorn - De gemeente Uithoorn doet mee aan de landelijke wapen-inleveractie. Van 11 tot en met 17 oktober kan iedereen zijn of haar wapen(s) inleveren op het politiebureau in Uithoorn. Anoniem en zonder straf voor wapenbezit. “De gemeente wil met de politie Uithoorn en De Kwakel veiliger maken”, zegt Burgemeester Heiliegers. “Denk aan je toekomst en lever wapens in”.

Sport 11 okt. 2021 10:00

Burgemeester en wethouder ontmoeten topsporters

Uithoorn – Wethouder Sport Jan Hazen en burgemeester Pieter Heiliegers onthaalden pas de twee topsporters Felice Albers (21) en Ruud van Zwieten (51) op het gemeentehuis. Albers won goud met het Dames hockeyteam op de Olympische Spelen in Tokyo en Ruud van Zwieten werd in juli van dit jaar samen met zijn judopartner Loen Vermeule tweede op de Europese kampioenschappen Judo in het Kata onderdeel Ju no Kata.

Wonen en bouwen 10 okt. 2021 15:00

Vervolgonderzoek Wonen, sporten en recreëren afgerond

Uithoorn - Kunnen we op de locatie van Thamen honk- en softbal en jeu-de-boules-vereniging Boule Union Thamen (verder gezamenlijk Thamen genoemd) woningen bouwen die passen bij de woonbehoefte van Uithoorn en De Kwakel?   

Algemeen 9 okt. 2021 11:00

Week 41 = Week van de Veiligheid

Uithoorn - Volgende week is weer de landelijke Week van de Veiligheid. De gemeente Uithoorn vraagt samen met haar veiligheidspartners aandacht voor verschillende vormen van onveiligheid die u als inwoner of ondernemer kunt tegenkomen. En hoe u zich daartegen kunt beschermen. De gemeente organiseert samen met de politie en handhavers verschillende activiteiten rond het thema “Ben jij voorbereid op criminaliteit?”

Algemeen 8 okt. 2021 13:00

Participatieweek: Reis mee naar Uithoorn 2040

Uithoorn en De Kwakel – Gebouwen, het verkeer, sloten, rivieren, weilanden en een schone lucht: alles wat je ziet, voelt, hoort en ruikt noemen we de fysieke leefomgeving. Hoe we de fysieke leefomgeving inrichten, leggen we vast in de Omgevingsvisie. Zo helpt de omgevingsvisie ons bij het maken van plannen voor de toekomst. Bijvoorbeeld op het gebied van een gezonde leefomgeving, de woonbehoefte, duurzaamheid en economische veranderingen. En u en jij, als inwoner van onze mooie gemeente, kan hierover meedenken. Op verschillende manieren en op verschillende momenten!