Ontsteking van het bevrijdingsvuur voor gemeentehuis Uithoorn. (Foto: gemeentearchief)

AKU brengt bevrijdingsvuur naar Uithoorn: gratis ontbijt voor inwoners

Uithoorn - In de nacht van 4 op 5 mei zullen lopers van Atletiek Klub Uithoorn (AKU) traditiegetrouw het Bevrijdingsvuur meenemen vanuit Wageningen naar Uithoorn. Zij worden de volgende ochtend rond 10 uur verwacht voor het gemeentehuis waar burgemeester Pieter Heiliegers hen ontvangt. Aansluitend biedt de gemeente alle deelnemers én de inwoners van Uithoorn en De Kwakel een ontbijt aan.

Vijfde jaar

Traditiegetrouw vinden in de nacht van 4 op 5 mei de Bevrijdingsvuurceremonie en de Nationale Bevrijdingsestafette plaats in Wageningen. Exact om 0.00 uur wordt het Bevrijdingsvuur tijdens een ceremonie ontstoken. Daarna nemen circa 2.000 atleten tijdens de nachtelijke Nationale Bevrijdingsvuurestafette het vuur mee terug naar hun eigen gemeente. Zo’n 30 atleten (inclusief fietsbegeleiders) van de AKU nemen nu voor het vijfde jaar het vuur mee vanuit Wageningen naar Uithoorn.

Ontbijt

De AKU-lopers komen op 5 mei rond 10 uur aan in Uithoorn. De burgemeester zal de fakkel in ontvangst nemen van de atleten en vervolgens het bevrijdingsvuur ontsteken voor het gemeentehuis. Na een kort welkomstwoord staat er in het gemeentehuis een ontbijt klaar voor alle deelnemers. Dit ontbijt wordt hen gratis aangeboden door de gemeente Uithoorn. Naast de atleten zijn ook alle inwoners welkom om van dit ontbijt te genieten. Aanmelden is hiervoor niet nodig.


Meer nieuws

Algemeen 16 mei 2023 09:51

Gratis sport- en cultuuractiviteiten voor basisschoolleerlingen

Uithoorn - Kinderen moeten de kans krijgen om mee te doen aan sport, spel en culturele activiteiten. Daarom bieden 17 sport- en 5 cultuurverenigingen samen met de gemeente en Sportakkoord van Uithoorn de Sport- en Cultuurhopper aan. Hiermee kunnen alle basisscholieren, ruim 2.700 verdeeld over 9 basisscholen in Uithoorn en De Kwakel, gratis sport- en cultuuractiviteiten uitproberen. 

Algemeen 16 mei 2023 08:58

Burgemeester op de koffie bij 100-jarige mevrouw Stolwijk

Uithoorn - De Uithoornse mevrouw Stolwijk mocht op 10 mei maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Burgemeester Pieter Heiliegers bezocht de jarige een dag later aan de Admiraal de Ruyterlaan, waar ze nog volledig zelfstandig woont. 'Ik doe nog bijna alles zelf, zoals koken en een deel van het huishouden. En ook heb ik m’n koppie nog. Daar ben ik erg blij mee,' vertelt mevrouw Stolwijk trots aan de burgemeester.

Algemeen 9 mei 2023 15:02

College bezoekt oorlogsmuseum Gerrit Burggraaf

Uithoorn - Burgemeester Pieter Heiliegers en wethouders Jan Hazen, José de Robles en Ferry Hoekstra hebben een werkbezoek gebracht aan het ‘oorlogsmuseum’ van Gerrit Burggraaf aan de Boterdijk in Uithoorn.

Algemeen 9 mei 2023 09:06

Aanleg duurzame jachthaven Uithoorn van start

Uithoorn - Uithoorn krijgt dan toch echt een nieuwe, duurzame jachthaven: E-Harbour Uithoorn. Op woensdag 10 mei start E-Harbour met de aanleg van de moderne steigers die slechts een paar weken in beslag zal nemen. Op 1 juni zal de jachthaven officieel in gebruik worden genomen.

112 8 mei 2023 09:24

Bewoners van Uithoornse flats gedupeerd door waterschade

Uithoorn - Bewoners van vier Uithoornse flats aan de Meerkikker zijn zondag aan het eind van de middag druk in de weer geweest met de afhandeling van waterschade. De afwatering kon de slagregens niet aan, waardoor kelders onder water liepen.